Ezeket a szabályokat be kell tartani, ha valaki lékhorgászatra megy

agrarszektor.hu
A tartós hidegnek köszönhetően folyamatosan vastagszik a jégréteg a szabad vízterületeken, ami kedvez a lékhorgászoknak és a téli sportok kedvelőinek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tájékoztatása szerint több fontos szabályt is be kell tartani, ha valaki a jégen szeretne tartózkodni.

A szabad vizek jegei, a szórakozási lehetőségek mellett, komoly veszélyeket is rejtenek magukban - hívja fel a figyelmet a A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Különösen kockázatos, ha valaki nem ismeri a jégen való tartózkodás - jogszabályban is rögzített - előírásait vagy figyelmen kívül hagyja azokat.

A legalapvetőbb szabálya, hogy csak akkor lépjünk szabad állóvíz jegére, ha az kellő szilárdságú, nem olvadt és nem mozog, valamint, ha a területre nem vonatkoznak tiltó rendelkezések. Kellő szilárdságúnak mondható a jég, ha legalább 8 cm vastag. Ha több ember szeretne egyszerre a jégen tartózkodni, illetve sportolásnál a megfelelő jégvastagság minimum 12 cm.

Folyóvizek vagy azok mellékágainak jegén tartózkodni tilos, mert életveszélyes - hangsúlyozza a NÉBIH. Szintén tilos rálépni a jégre kikötők és veszteglőhelyek területén éjszaka, valamint korlátozott látási viszonyok között, különösen járművel. A NÉBIH azt javasolja, ha valaki lékhorgászni szeretne, ne egyedül tegye, így társával, társaival tudnak egymásra figyelni, és segíteni, ha baj van.

Jégre lépés előtt ajánlott megvizsgálni a jég minőségét. A legbiztonságosabb az átlátszó, egynemű állapotú jég, kevésbé biztonságos a hójég, ami az olvadás során rétegesre fagy, vagy kásásnak tűnik. A légbuborékos jég teherbírása ugyancsak kisebb.

A jégen vágott léket kötelező úgy megjelölni, hogy az minimum 50 méter távolságból már észrevehető legyen. Egy 1 négyzetméternél nagyobb léknél ez történhet például 10 cm széles, piros-fehér csíkozású szalaggal 1 méteres magasságban, de akár náddal vagy gyékénnyel is.

Amennyiben valaki beszakadást észlel, azonnal hívjon segítséget, mielőtt a bajba jutott segítségére indul, mert a felkészületlen segítő saját életét is veszélybe sodorhatja - hívja fel a figyelmet a NÉBIH.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?