Ötezer sertést ölt már le a Nébih az afrikai sertéspestis gyanúja miatt

agrarszektor.hu
Ismét megszólalt a NÉBIH az afrikai sertéspestissel kapcsolatos sertésirtásokkal kapcsolatban. A hivatal szerint a rémhírek szereplő számoknál jóval kevesebb állatot kellett eddig leölni.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A HVG.hu írta meg, hogy választ kaptak arra a kérdésre, amelyet pénteken tettek fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak az afrikai sertéspestis miatt leölt házi sertések számáról. A NÉBIH elmondta, hogy a betegség tavaly áprilisi felbukkanásától mostanáig ötezer házi sertést kellett elpusztítaniuk a fertőzés gyanúja miatt. Korábban írtunk róla, hogy a NÉBIH nemcsak az afrikai sertéspestist szűri a sertéstelepeken, és más betegség jelenlétének megállapítása is az állomány leölését és a telepek fertőtlenítését vonhatja maga után.

EZ IS ÉRDEKELHET

A helyzetben az egyik legnagyobb problémát a hiányos tájékoztatás jelenti. A járványügyi helyzetben alkalmazható szabályok értelmében a hatóságoknak nem kötelességük teljeskörű tájékoztatást adni az általuk foganatosított intézkedésekről és azok okairól. Így arról sem, milyen betegségre utaló jeleket találtak az adott sertéstelepeken, és hogy milyen gyanú alapján rendelték el az állomány kiirtását. A tájékoztatás hiánya azonban bizonytalanságot és a hatósággal szembeni bizalmatlanságot szül.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?