Már bent lenne a rettegetett vírus a sertéstelepeken?! - Ez az igazság

agrarszektor.hu
Ismét rémhír kering a neten, amit most nagy, ismert lapok indítottak el. Az "utca emberét" megkérdezve állítják, hogy a Nébih szavahihetetlen, és a rettegett afrikai sertéspestis már jelen van a magyar állományokban.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Tegnap a 24.hu sokkoló cikket tett közzé arról, hogy állítólag titokban és tömegesen ölik le a házisertéseket Magyarországon az afrikai sertéspestis miatt. A cikkben ez áll: "Százával ölik a disznót. Fejbe lövik őket, de mindenki hallgat." Egy járókelő így nyilatkozik a lapnak: "Ki lett adva a tanácsnak, hogy le kell ölni minden disznót, ami él és mozog. Nem maradt egy sem, kinyírtak nem tudom mennyit, ötszázat biztos. Tegnap ölték le az utolsót, a Kossuth utcában." Az emberek a kártérítés mértékét is tudják: 400 forint volt kilónként.

A helyszín Tiszatarján.  Az Index úgy tudja, Tiszafüreden, Dormándon, Poroszlóban, illetve a Hajdúság egy méretesebb telepén történt házisertésirtás. A 24.hu Mezőnagymihályt említette még.

Megkérdeztük a Nébih-et, mit tudnak erről. A következő választ kaptuk:

"Magyarországon az afrikai sertéspestis (ASP) vírusa kizárólag a vaddisznó-állományban van jelen, házi sertésben nem mutatták ki a kórokozót a vizsgálatok.Ugyanakkor a betegség jelentette kiemelten magas kockázat miatt a hatósági állatorvosok rendkívül szigorúan lépnek fel, már csupán gyanú alapján is elrendelhetnek ilyen célú intézkedéseket.

A gyanú alapján történő azonnali leölésre kislétszámú háztáji udvarokban valóban sor került már, azonban a laboratóriumi vizsgálatok végül nem igazolták a betegség jelenlétét."

A Nébih utal arra is, hogy az avatatlanok egyéb intézkedésekkel is összetéveszthetik a sertésirtást. Ugyanis az ország területén most zajlik a PRRS-mentesítés is (pl. sertés reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindrómája), ami szintén teljes állományok likvidálásával, a telepek fertőtlenítésével és pihentetésével jár.

Hogy ne csak a Nébih-et kérdezzük, az Állatorvostudományi Egyetem véleményét is kikértük, ahol Dr. Fodor László, Járványtani és Mikrobiológiai Tanszék vezetője nagyon valószínűtlennek nevezte azt, hogy egy, az uniós intézmények által akkreditált és sűrűn ellenőrzött, központi Nébih-laborban tévedjenek egy ilyen ügyben.

Hozzátesszük: nyilvánvaló, hogy sértené az ország érdekeit, ha megtalálnák a rettegett kórt, de az is, ha kiderülne, hogy egy bejelentési kötelezettség alá tartozó vírust "rejtegettünk" az országban. Az előbbiből nagy anyagi kárunk lenne, az utóbbiból inkább csak erkölcsi, ami viszont hosszú távon rombolná az értékesítési lehetőségeinket. Nem érdemes hazudni, bármennyire "csábító" lehetőségnek tűnik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?