2022. október 5. szerda Aurél

Csak útban lett volna Csányi cégcsoportja a nagy vágóhídbizniszben

agrarszektor.hu
Jelentősen lassította volna a Mohácson létesített új sertésvágóhíd felépítését, ha a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató érdekeltségébe tartozó Bonafarm Csoport is tulajdonos marad a beruházást megvalósító MCS Vágóhíd Zrt.-ben. Az esetleges problémák azonban elhárultak azzal, hogy a beruházás befejeződött, így most ismét felmerül, hogy a Bonafarm Csoport az MCS-ben tulajdonrészt szerez. Az azonban még nem dőlt el, hogy többségi vagy kisebbségi részesedésről lesz-e szó.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A beruházásnál előnyösnek bizonyult, hogy a mohácsi MCS Vágóhíd Zrt.-nek csak egy tulajdonosa volt - indokolta az agrárszektor.hu-nak a mohácsi vágóhíd megépítési körülményeit a Bonafarm Csoport. Az MCS ma a budapesti "HO-ME 2000" Kft. tulajdonában áll, amely Nagy György milliárdos befektető érdekeltségeihez tartozik. Az MCS-ben korábban tulajdonos volt a Csányi Sándor tulajdonában lévő, Bonafarm Csoporthoz sorolt Pick Szeged Zrt. is, amely azonban a beruházás megkezdése előtt a cégből kilépett, és ehelyett az MCS-vel stratégiai együttműködési megállapodást kötött.

A Pick Szeged Zrt. kiszállása egyszerűsítette a kivitelezési, finanszírozási és beszállítói szerződések megkötését, illetve lehetővé tette az építkezés gyorsítását - húzta alá a Bonafarm Csoport. E lépéssel leegyszerűsödött a döntéshozatali folyamat, és ez felgyorsította a beruházással kapcsolatos döntéseket. Ugyanakkor a beruházáshoz jelentős banki garanciák is szükségesek voltak, amelyeket a cégcsoport tájékoztatása szerint a Bonafarm korábbi hiteleivel nehezen lehetett volna összeegyeztetni. Ez pedig jelentősen lassította volna a beruházás beszállítóival tervezett szerződéskötéseket és a kifizetéseket is.

A beruházás befejeződésével, a banki garanciák kifutásával és a Bonafarm-hitelek átalakításával azonban a korábbi problémák elhárultak, ezért most ismét felmerül, hogy a Bonafarm Csoport tulajdont szerez azMCS Zrt.-ben. A tulajdonszerzésre vonatkozó döntés még előkészítés és egyeztetés alatt áll, ezért a cégcsoport egyelőre nem nyilatkozik arról, hogy kisebbségi vagy többségi tulajdonszerzésről lehet-e szó.

A Bonafarm Csoport szerint semmilyen összefüggésbe nem hozható ugyanakkor a tervezett tulajdonszerzéssel, hogy Csányi Sándor tavaly év végén - 28,3 milliárd forintos tőkeemeléssel - 37 milliárd forintról 65,3 milliárd forintra emelte a Bonafarm Csoport menedzsment cégének számító Bonafarm Zrt. alaptőkéjét. E lépés a cégcsoportot finanszírozó banki konzorcium kérésére azt a célt szolgálta, hogy a Bonafarm Zrt. a korábban kapott tulajdonosi kölcsönöket saját tőkeként szerepeltesse.

Mint ismert, a mohácsi vágóhíd 21 milliárd forintos beruházással valósult meg, és egy műszakban egymillió sertés levágására leshet képes évente. Az üzemszerű működés januárban kezdődött, és a termelés 2018-ra fut fel. A mohácsi üzem a cégcsoport közlése szerint egyelőre a második legnagyobb vágóhíd lesz az olasz Piero Pini tulajdonában lévő kiskunfélegyházi Hungary Meat Kft. mögött a hazai piacon.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 4. 11:01