Több száz milliós támogatást nyert a Bonafarm Csoport egyik tagja

Több száz milliós támogatást nyert a Bonafarm Csoport egyik tagja

agrarszektor.hu
A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. és a Szent István Egyetem Kaposvári Campusa által létrehozott konzorcium a Széchényi 2020 program keretében 406,03 millió forint európai uniós támogatást nyert kutatás-fejlesztési projektjének megvalósítására. A fejlesztés során fontos eredmények fognak születni a baromfi-hústermelő fajok fehérje és aminosav ellátásának optimalizálása, az immunkompetencia javítása, valamint az in-line NIR technológián alapuló precíziós takarmány-előállítás megvalósítása területén, tudhattuk meg a vállalkozás közleményéből.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

2020. április 22-én a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. és a Kaposvári Egyetem (amelynek jogutódja a Szent István Egyetem Kaposvári Campusa) által létrehozott konzorcium a kutatás-fejlesztési versenyképességi és kiválósági együttműködések pályázati felhívásának keretében támogatást nyert "Determináns, hiperintenzív baromfi-hústermelő fajok fehérje és aminosav ellátásának optimalizálása emészthető táplálóanyag alapon, in line eljárással az immunkompetencia javításával" című projektjavaslatára.

A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft., mint a Bonafarm Csoport tagja, Magyarország és a környező országok takarmánypiacának egyik meghatározó szereplője. Az éves takarmány és takarmányipari termék kibocsájtása meghaladja a 440 ezer tonnát, mely az ország takarmány előállításának 16%-át jelenti. A termelés a cég 6 telephelyén működő 10 üzemben történik. A cég a fejlesztési munka eredményeként több mint 1000 termékkel áll majd a partnerek rendelkezésére.

A baromfitenyésztés teljesítményét a tartási technológiák optimalizálásán túl potenciálisan a genetikai profilhoz igazított, okszerű táplálóanyag- és aminosav ellátás, a gasztro-intesztinális traktus (GI) "működési feltételeinek" optimalizálása, továbbá az immunkompetenciát támogató in ovo és a korai nevelési fázisban alkalmazandó megfelelő takarmányozási technológiák határozzák meg. Jelen projekt célja, hogy az együttműködés révén mindezek mellett új takarmányozási eljárások kerüljenek kifejlesztésre a valós idejű beavatkozást lehetővé tevő gyorsvizsgálati technológiák (in-line NIR) alkalmazásával és a takarmány-szemcseméret optimalizálásával. A pályázat eredményei várhatóan hozzájárulnak majd a meghatározó "hiperintenzív" baromfihús termelő fajok (brojlercsirke, kacsa) takarmányozási hatékonyságának javításához, az immunkompetencia javítása révén a gyógyszerfelhasználás csökkentéséhez, és így az élelmiszerbiztonsági szempontból kockázatmentesebb baromfihús előállításához. Az in-line NIR technológia kifejlesztése továbbá elősegíti majd a precíziós elven alapuló, az állatok tényleges táplálóanyag igényét kiszolgáló takarmánykeverékek gyártását, valamint a termék-előállítás környezetterhelésének csökkentését is.

A projekt megvalósítása több telephelyen történik, az elsődleges helyszín a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. újszászi telephelye.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?