Százmilliókból fejleszt gyógynövényes takarmánykiegészítőket a magyar-kanadai cég

Százmilliókból fejleszt gyógynövényes takarmánykiegészítőket a magyar-kanadai cég

agrarszektor.hu
Az élelmiszergyártók és a fogyasztók is egyre inkább az antibiotikum-mentes húsokat részesítik előnyben, ami komoly kihívást jelent az állattartók számára, akik a szigorú előírások betartása végett alternatív megoldásokat keresnek. Egy kanadai-magyar biotechnológiai cég az NKFI Alap segítségével, a Szent István Egyetemmel együttműködésben fejleszt olyan természetes, gyógynövény alapú takarmánykiegészítőket, amelyekkel kevesebb antiobiotikummal is nevelhetők egészséges sertések, tudhattuk meg a Dr. Bata Zrt. közleményéből.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A kanadai-magyar Dr. Bata Zrt. az NKFI Alap segítségével, a Szent István Egyetemmel együttműködésben olyan természetes, gyógynövény alapú takarmánykiegészítőket fejleszt, amelyekkel kevesebb antiobiotikummal is nevelhetők egészséges sertések. A cég több mint 900 millió forintos támogatású projektjében új, komplex takarmányadalékot fejlesztenek, amellyel úgy lehet biztosítani a sertések egyszerre egészséges és gazdaságos felnevelését, hogy hosszútávon mérsékelhető legyen az antibiotikumok használata, így azok a fogyasztóra, illetve a környezetre gyakorolt kedvezőtlen hatása is.

A pályázat első két részében a sikeres laboratóriumi szűrővizsgálatokat követően kis létszámú etetési kísérletek indultak. A többféle, gyógynövény mikroelem-kelát típusú takarmányadalék prototípusával végzett kísérletek célja az volt, hogy a választási malac és hízósertés normál mikrobiom alkotóinak fenntartását antibiotikumos kezelés nélkül is támogassa. Az "in vivo" kísérletekben a prototípus termékek sikeresen bizonyították, hogy a normál, cinkoxidos takarmányt és antibiotikumos kezelést is megengedő felneveléshez viszonyítva a kísérleti csoportokban is hasonló növekedési paramétereket és húsminőséget tudtak biztosítani.

A pályázat második évében a prototípus termékek félüzemi gyártástechnológiáját dolgozták ki: optimalizálták a félüzemi, üzemi extrakciós és szárítási paramétereket, tesztelték a prototípus termékek előállítási lehetőségeit, emellett nagyüzemi hízó kísérlethez elő is állították a szükséges prototípus terméket. A nagyüzemi hízó kísérlet 2020 májusában indult el, és eredménye nagyon bíztató volt, hiszen a prototípus termék nagyüzemi körülmények között is képes volt a hízók termelési paramétereit szignifikánsan javítani. Az eredmények fényében a prototípus termékre a Dr. Bata gyártósort tervezett, amelynek kivitelezése már folyamatban van.

A COVID-19 járvány miatti csúszások indokolttá tették a pályázat fél éves hosszabbítását, így lehetővé vált további gyártósorok és prototípus termék formulázási tesztelése. Jelenleg, a konzorciumi partnerrel közösen, az összes eddigi etetési kísérlet nyersadatainak elemzése folyik, a cél szakmai publikációk létrehozása. A kapott eredmények ebben az esetben is nagyon biztatóak, az etetési kísérletek mind bizonyították, hogy a természetes alapú teszt termékek és a prototípus termék is alkalmasak arra, hogy a normál mikroflóra egyensúlyának megsértése nélkül célzottan limitálják a patobiom elszaporodását. Ezt mind a kapott termelési mutatók, mind a mikrobiom elemzések alátámasztják.

A kutatási program munkafolyamatai a Dr. Bata Zrt. ócsai telephelyein és a Szent István Egyetem Mezőgazdaság és Környezettudományi Kar öt intézetének bevonásával zajlottak. A kifejlesztett termék nemzetközi piacra juttatását, valamint annak valamennyi további feltételét a Dr. Bata Zrt. már saját erőből állja. Tekintve, hogy a malacok leginkább antibiotikumokkal kezelt ödéma betegsége széles körben előfordul Európában, illetve a cég jelentős piacának számító Ázsia csendes-óceáni részén és Dél-Amerikában, a kifejlesztendő termék exportjában komoly gazdasági leherőséget látnak: Brazíliában és Argentínában az értékesítés növekedése éves szinten 5-10% is lehet.

A Dr. Bata Zrt.-t 1987-ben magyar vegyészmérnökök alapították fermentációs folyamatokban történő takarmányadalékok előállítására, céljuk az állati termék előállításához kiegészítő anyagok kutatása, fejlesztése, gyártása és forgalmazása. A cég ócsai telephelyén K+F laboratóriummal és egy speciális kiegészítő gyártóüzemmel rendelkezik. A Dr. Bata forgalmának nagyobb részét elsősorban ázsiai, dél-amerikai országok piacain való stabil jelenlét biztosítja, míg 25-30%-a az EU-n belüli értékesítésből származik. A Zrt. az első olyan magyar takarmányipari vállalat, amelyik Kínában regisztrációval rendelkezik.

A 2017 februárjában meghirdetett Versenyképességi és kiválósági együttműködések (VKE_17) program célja olyan közép-magyarországi vállalkozások, kutatóhelyek és felsőoktatási intézmények közötti, hosszútávon fenntartható, stratégiai jelentőségű együttműködés ösztönzése volt, amelyek eredményeképpen üzletileg is hasznosítható tudományos eredmények jönnek létre a gazdasági és a társadalmi élet problémáinak megoldására. A 17 Mrd Ft keretösszegű pályázaton a digitális gyártástechnológia fejlesztése, illetve az agrár-innováció és biotechnológiai programok köréből várták a projekteket.

A program részletei:

  • Megítélt támogatási összeg: 909 289 422 Ft
  • Ebből a Dr. Bata Magyar-Kanadai Biotechnológiai Kutató Fejlesztő Zártkörűen Működő Részvénytársaság részére: 445 944 711 Ft
  • Ebből a Szent István Egyetem részére: 463 344 711 Ft
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?