Soha nem látott lehetőségek előtt a magyar mezőgazdaság: átalakulóban az ágazat

Soha nem látott lehetőségek előtt a magyar mezőgazdaság: átalakulóban az ágazat

agrarszektor.hu
A hazai gazdák maguk mögött hagyták a tavalyi év nehézségeit, és rendkívül pozitívan tekintenek a jövőbe: leginkább várható bevételeik növekedése, és a várható, többezer milliárd forintnyi fejlesztési forrás ad okot a bizakodásra. Továbbra is elkötelezettek a beruházások és a modern technológia használata mellett, ráadásul 32%-uk még nagyobb értékben is fejlesztene, mint az elmúlt évben. Ugyancsak nagy a precíziós gazdálkodás elfogadottsága, a felmérésben részt vevők közel 50%-a már ma is használ hi-tech mezőgazdasági eszközöket és rendszereket, és jelentős részük további fejlesztésekbe is fogna. Az idei évben is akadnak kedvezőtlen körülmények: a gazdákat kifejezetten aggasztják az input anyag árak, 96%-uk szerint költségnövekedés várható, ennek ellenére 22%-uk magasabb profitot vár a 2020-as eredményhez képest.

A Budapest Bank legfrissebb Agrárgazdasági Indexe az elmúlt 6 év legmagasabb értékét mutatja, tavalyhoz képest 20, de 2019-hez képest is 10 pontos emelkedés látható. A részindexek közül a kereslet és a várható siker alakulását mérő index nőtt a leginkább, kiváltképp az értékesítési árak változását látják számukra kedvezőknek a gazdák: 67%-uk további áremelkedést vár az idei évben. A termelési költségek növekedését a vállalkozások 96%-a gondolja komoly kihívásnak, ennek ellenére 22%-uk magasabb profitot vár a 2020-as eredményhez képest. A kedvező hazai értékesítési lehetőségek miatt a gazdák még inkább a magyar piac felé fordultak, 80%-uk az országon belül értékesíti termékeit, és 7%-kal csökkent a külföldre is termelő vállalkozások száma, igaz még így is 20% felett van az arányuk.

EZ IS ÉRDEKELHET

Folyamatosan magas a beruházási szándék

A tavalyi év nehézségei ellenére sem csökkent a gazdák a beruházási kedve, 60%-uk valósított meg valamilyen fejlesztést a vállalkozásában. A likviditásuk megőrzése érdekében valamelyest csökkent az átlagosan befektetett összeg, de még így is átlagosan több mint 90 millió forintot fordítottak korszerűsítésre. Fontos számukra a termelés versenyképességének javítása, amire szívesen is áldoznak: a megkérdezettek fele sem csökkentené a kiadásokat, 32%-a pedig többet költene, mint tavaly. A beruházások kétharmadát saját forrásból és bankhitelből finanszíroznák, emellett több mint duplájára, 15%-ra nőtt az állami és 8%-ra az EU-s támogatások igénybevétele is.

Az agrárium a hazai gazdaság húzóágazata, amelynek további fejlesztése nemzetgazdasági érdek. A nemzetközi versenyképesség növelésére és a mezőgazdasági életpálya vonzóbbá tételére idén és jövőre többezer milliárd forintnyi forrást biztosítunk az agrárvállalkozások számára. A beruházást támogató pályázatok lehetővé teszik a termelési eszközök és módszerek modernizálását és a legkorszerűbb digitális technológiák alkalmazását, hogy a magyar agrárium megőrizze stabilitását  

 - jelentette ki Papp Zsolt György, vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár.

Egyre jobban terjed a precíziós mezőgazdálkodás

A magyar gazdák fele már ma is élvezi a legmodernebb termelési technológiák előnyeit, és megduplázódott azok száma, akiket meggyőztek mások eredményei, és elhatározták, hogy belevágnak a fejlesztésekbe. A precíziós technológiát aktívan használó vállalkozások még tovább kívánják növelni a termelés hatékonyságát, 66%-uk elkötelezett a további fejlesztések mellett.

Szívesen támogatjuk a korszerű technológiai és a minél magasabb hozzáadott értéket biztosító fejlesztéseket, amelynek eredményeként az élelmiszeriparban és a kertészetben is tavaly 180%-os állománybővülést értünk el. A többszáz milliárd forintnyi, a precíziós gazdálkodást erősítő pályázatokban is támogatni kívánjuk a gazdákat  

 - mondta Kasziba Levente, a Budapest Bank vállalati üzletág vezetője.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 30. 06:03