Jön a nagy mezőgazdasági reform: komoly változásokra készülhetnek az gazdák

Jön a nagy mezőgazdasági reform: komoly változásokra készülhetnek az gazdák

agrarszektor.hu
Az innováció és a digitalizáció olyan részei korunk agráriumának, amelyek nélkülözhetetlenek a gazdálkodók versenyképességéhez - mondta a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen (MATE) megrendezett konferencián Bencsik Dávid nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár. Gyuricza Csaba a rendezvényt megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy az eseménynek éppen az egy éves Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem ad otthont.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az intézmény 4 egyetem és 13 agrár-kutatóközpont egyesüléséből jött létre, ahol rengeteg érték képződik. A MATE rektora hozzátette: az agrár-felsőoktatás megújítása már megkezdődött, itt az idő, hogy ezt az újító munkát, ezt a lendületet vigyük tovább - tette hozzá. Napjaink agrár- és élelmiszeripari vállalatai azon dolgoznak, hogy a Föld egyre növekvő népességét élelmiszerrel lássák el, miközben korlátozniuk kell a hulladék- és károsanyag kibocsátásukat. Eközben a fogyasztók ízlése is változik, ami növeli a keresletet a helyben termesztett termékek iránt - hangsúlyozta a MATE, az Agrárminisztérium és Magyar Kockázati- és Magántőke Befektetők Egyesületének közös szervezésű agrárinnovációs konferenciáján Bencsik Dávid - olvasható az Agrárminisztérium közleményében.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a gödöllői eseményen hozzátette: az ágazat fejlődését már nem feltétlenül a földterület nagyága, hanem sokkal inkább a biotechnológia adta előnyök és a gazdaságok ellenőrzését és irányítását szolgáló digitális módszerek garantálják. A fejlődéshez és a versenyben maradáshoz tőkére van szükség, ami nem árt, ha okos - hívta fel a figyelmet a nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkár. Szükség van kutatás-fejlesztésre, hozzáférésre az új technológiákhoz, szakértelemhez. Fontos felismerni időben az új trendeket és hozzáférni a korai beszerzési lehetőségekhez. Bencsik Dávid emlékeztetett, hogy az intenzív mezőgazdasági kutatás-fejlesztést végző startupokba a 2000-es évek környékén szinte semmilyen tőketámogatást nem kaptak. Ezzel szemben húsz évvel később világszerte már több milliárd dollárra emelkedett ez az összeg. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Mindaz, amit a világról tudunk, a szemünk előtt alakul át. Mesterségek tűnnek el, helyüket átveszi a digitalizáció és a mesterséges intelligencia. Miért ne lehetnénk mi, magyarok egy startup nemzet, mezőgazdasági irányzattal? Hazánk minden adottsággal rendelkezik a sikerhez: jó föld, kedvező éghajlat, elegendő vízkészlet és kiváló képzés. A magyar csodafegyver a szellemi tőke, csak ez sajnos egyúttal az egyik legvonzóbb exporttermékünk is egyben. Ahhoz, hogy itthon tartsuk a tehetséges fiatalokat és fejlesztéseiket, szükségünk van egy jól működő kiterjesztett ökoszisztémára: ambiciózus felsőoktatásra, kormányzati támogatásra, illetve tőkére. Ez termelheti ki a világszínvonalú magyar szabadalmakat és piacképes termékeket, szolgáltatásokat   

- mondta Bencsik Dávid.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az esemény kerekasztal beszélgetésén - amely az ágazati támogatásokról és a versenyképességről szólt - Viski József, az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára is részt vett. A kormány a Vidékfejlesztési Program nemzeti társfinanszírozását megemelte az Európai Unióban adható maximális, nyolcvan százalékra a 2021-2027-es időszakra. Magyarországon idáig a 2004-es EU-csatlakozás óta az agrár-, illetve a vidékfejlesztési támogatások rendszere elsősorban a vissza nem térítendő támogatásokra helyezte a hangsúlyt, a következő időszakra viszont a megemelkedett források, valamint az elmúlt évek tapasztalatai alapján pénzügyi eszközök bevezetését tervezi, amely elsősorban az állattenyésztés, illetve az élelmiszeripar területén tud kiegészítő támogatási lehetőséget biztosítani és amely nagy mértékben növelheti az ágazatok versenyképességet. A 2021-2027-es időszakban 4265 milliárd forint jut agrár- és vidékfejlesztésre. A megemelt társfinanszírozásnak már tavaly lehetett látni a jeleit - monda a vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár, ugyanis az Agrárminisztérium több mint 1100 milliárd forint összegben írt ki beruházásokat ösztönző pályázatokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?