Folytatódik a termelői árak drasztikus csökkenése

MTI
Hetedik hónapja tart a mezőgazdasági termelői árak csökkenése. A januári 3,2 százalékos visszaesés után februárban az átlagos árszint 2 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A növényi termékek ára 7,3 százalékkal csökkent tavaly februárhoz képest, míg az élő állatoké és állati termékeké 8,2 százalékkal növekedett, ebből tevődik össze a 2 százalékos visszaesés a mezőgazdasági termelői árak esetében - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Januárban a növénytermesztési és kertészeti termékek ára 8,9 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbihoz képest, az élő állatok és állati termékek drágulása pedig 7,6 százalékkal.

2017 februárjában az előző év azonos időszakához képest a gabonafélék ára 10 százalékkal csökkent, a gyümölcsök ára 2,3, a zöldségféléké 3,9, a burgonyáé 4,5 százalékkal mérséklődött. Az élő állatok termelői árszintje 7,7, az állati termékeké 9,4 százalékkal emelkedett. A tej felvásárlási ára 14 százalékkal emelkedett.

A vágósertés ára 20 százalékkal nőtt, a vágóbaromfi ára 1,7 százalékkal emelkedett, ezen belül a vágócsirkéé 1,2, a vágólibáé 9,7, a vágókacsáé 5,5 százalékkal nőtt. Utóbbi kettőnél az emelkedést az magyarázza, hogy a madárinfluenza miatt az előző évi mennyiség felét sem érte el a vágóliba és -kacsa piacra került mennyisége. Csökkent viszont a vágómarha, a juh és a pulyka ára, valamint olcsóbb lett a tojás és a méz is tavaly februárhoz képest.


2016. január-februárjához képest az év első két hónapjának átlagát tekintve a növényi termékek ára 8,2 százalékkal csökkent, az élő állatok és állati termékek viszont 8,1 százalékkal drágultak, amiből összesítve 2,7 százalékos csökkenés adódott. A zöldségfélék ára 3,7, a gyümölcsöké 4,6 százalékkal csökkent, döntően az alma árának 5,6 százalékos visszaesése miatt. A vágósertés ára 20 százalékkal nőtt, a tej ára 16 százalékkal emelkedett.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. alkalommal az idei év végén
Budapest Economic Forum 2022
Jön a legjelentősebb hazai makrogazdasági konferencia
Portfolio Future of Finance 2022
Új konferencia a teljes magyar pénzügyi szektor számára
EZT OLVASTAD MÁR?