Újabb áfacsökkentések: Győrffy-Varga csúcstalálkozó készül

A GDP-növekedés, az államháztartási hiány és az infláció függvényében további élelmiszerpiaci ütemezett áfacsökkentéseket szorgalmaz a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), amely erről megállapodást kötne a kormánnyal. Győrffy Balázs, a NAK elnöke az ügyben várhatóan már a jövő héten tárgyal Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Megállapodást kötne a kormánnyal a NAK annak érdekében, hogy az alapvető élelmiszereknél további ütemezett áfacsökkentéseket lehessen végrehajtani - nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Győrffy Balázs. Szerinte a megállapodásban rögzíteni kellene, hogy a hazai élelmiszerpiacon szükség van újabb áfamérséklésekre, mivel ezeknek piactisztító és keresletnövelő hatásuk van.

A NAK a további áfacsökkentéseket a fontosabb gazdasági mutatók alakulásához kötné. Így elsősorban a GDP-növekedést, az államháztartási hiányt és az inflációt vennék figyelembe, de Győrffy Balázs ezzel kapcsolatban konkrétumokat egyelőre nem kívánt közölni. Mindenesetre az elképzelések szerint újabb élelmiszertermékeknél léphetne életbe 5 százalékos áfakulcs, ha a gazdasági mutatók megfelelően alakulnának.

Az ütemezett áfamérséklések előkészítése érdekében a NAK elnöke várhatóan már a jövő héten egyeztet Varga Mihállyal. Mint ismert, a Földművelésügyi Minisztérium az utóbbi időszakban többször is deklarálta, hogy egyetért a további áfacsökkentésekkel.

Az elmúlt években már több terméknél - így a sertésnél, a szarvasmarhánál, a juhnál, a baromfinál, a tojásnál és a friss tejnél - mérséklődött 5 százalékra az áfa, a jövő évtől pedig a hal áfáját viszik le erre a szintre. Győrffy Balázs szerint különösen fontos lenne, hogy 2018. január elsejétől a hosszan eltartható - UHT, ESL - tejeknél is 5 százalékos áfa lépjen életbe. Legkésőbb 2019-től pedig a kenyérféléknél és a pékáruknál, illetve a zöldségeknél és a gyümölcsöknél kellene csökkenteni a kulcsot, ha e termékeknél az adómérséklést a jövő év elejére nem lehetne előrehozni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 13. 14:03