Itt a figyelmeztetés: ezt sok gazdának el kell intéznie a következő hetekben

Itt a figyelmeztetés: ezt sok gazdának el kell intéznie a következő hetekben

agrarszektor.hu
Minden évben az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát, megközelítőleg 108 ezer kérelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak közreműködésével nyújtják be a gazdálkodók. Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt meg kell újítani az ehhez szükséges meghatalmazásokat. A NAK falugazdászai az ügyintézés érdekében rövidesen felveszik a kapcsolatot az érintett gazdálkodókkal, hogy az új meghatalmazás rendelkezésre álljon a várhatóan 2023 áprilisában induló egységeskérelem-beadási időszakra.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara - amellett, hogy törvényi kötelezettsége az e-közigazgatás kiépítése - egyre szélesebb körben kívánja alkalmazni az elektronikus ügyintézést. Ezzel ugyanis további agrártámogatások lehívásában tud majd segíteni a gazdálkodóknak, egyúttal hozzájárulva azok gyorsabb kifizetéséhez. Másrészt rugalmasabbá válhat a kapcsolattartás is a mintegy 400 ezres tagsággal - írja a NAK. Minden évben a támogatási kérelmek mintegy 70 százalékát a NAK falugazdászai nyújtják be Magyarországon. Tavaly megközelítőleg 162 ezer egységes kérelmet adtak be a gazdálkodók, ebből 108 ezret a falugazdászok közreműködésével. A falugazdászok a gazdálkodók által adott meghatalmazás útján nyújtják be az egységes kérelmeket.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az idei évben a jogszabályi változások és az említett elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt szükséges ezen meghatalmazások megújítása. A NAK a jövőben is biztosítani kívánja az egységes kérelmek kamarai segítséggel történő ingyenes benyújtását. Annak érdekében, hogy az új meghatalmazások rendelkezésre álljanak a várhatóan 2023 áprilisában induló egységeskérelem-beadási időszakra, a falugazdászok már most megkezdik az új szabályoknak megfelelő kamarai meghatalmazások nyilvántartásba vételét. Ezért a falugazdászok rövidesen felveszik a kapcsolatot azokkal a gazdálkodókkal, akik rendszerint a közreműködésükkel adják be a kérelmet.

A NAK arra kéri a gazdákat, hogy a minél gyorsabb ügyintézés érdekében ők is keressék a falugazdászokat, különösen akkor, ha telefonos elérhetőségük megváltozott, vagy azt nem adták meg korábban. Az új kamarai meghatalmazás a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvényben, valamit a Közös Agrárpolitikából és a nemzeti költségvetésből biztosított agrártámogatások igénybevételével összefüggő elektronikus kérelmek benyújtását elősegítő kamarai meghatalmazásokkal kapcsolatos szabályokról szóló 1/2023. (I. 12.) AM rendeletben foglaltak szerint kerül nyilvántartásba vételre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31