Őszi agrárkamarai választások: indul a harc a fontos posztokért

agrarszektor.hu
Közös listát állítana a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségével (Magosz) a november elejei előrehozott agrárkamarai választásokra a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ). A MOSZ együttműködést kezdeményezett az ügyben, mert megítélése szerint a társas vállalkozásoknak másként nem lenne esélyük bejutni a kamarai döntéshozó fórumokba. A Magosz elnöksége a napokban tárgyalja az ügyet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Hátrányos a jelenlegi agrárkamarai választási rendszer a társas vállalkozások számára - állapítja meg közleményében a MOSZ, amely a társas vállalkozások érdekképviseletét látja el. Ezért a szervezet együttműködést kezdeményezett az egyéni gazdaságokat reprezentáló Magosszal.

A MOSZ azt szeretné elérni, hogy közösen állíthasson listát a Magosszal a november 3-ra kitűzött, előrehozott agrárkamarai választásokra. A MOSZ szerint ugyanis önállóan a társas vállalkozások nem juthatnának be az agrárkamarai döntéshozó testületekbe, így az arányos képviselet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarán (NAK) belül nem valósulna meg. Az agrárszektor.hu információi szerint a Magosz elnöksége a napokban tárgyalja az ügyet.

A MOSZ szerint ma a 2013-ban megtartott, előző agrárkamarai választáson sem érvényesült az arányos képviselet követelménye. A szervezet szerint ugyanis a "ki kit győz le" elven alapuló választási rendszer kizárólagos szerepet nyújt a győztesnek, míg a vesztesekre leadott voksok nem érvényesülhetnek. A társas vállalkozások - teszi hozzá a MOSZ - kisebb létszámuk miatt nem rúghatnak labdába az egyéni gazdálkodók mellett, akik jóval többen veshetnek részt a kamarai választásokon.

Ma a mezőgazdasági termelés - elsősorban az állattenyésztés - meghatározó részét előállító és a kamara fenntartásában is terhet viselő társas vállalkozásoknak nincs semmilyen képviseletük a kamara döntéshozó fórumaiban - állítja a MOSZ. A közlemény szerint az eljárási szabályok is nehezítik vagy lehetetlenné teszik a társas vállalkozások részvételét a kamarai fórumokban.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13