2023. szeptember 21. csütörtök Máté, Mirella

Dinnyebotrány: etikai vizsgálat is folyik a Tesco ellen

agrarszektor.hu
Vizsgálja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), hogy a Tesco közelmúltbeli dinnyebotrányban tanúsított piaci magatartása mennyire ellentétes a kamara üzleti etikai szabályzatával. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) korábban nem állapított meg jogsértést a Tescóval szemben abban a hatósági eljárásban, amelyet a NAK kezdeményezésére indítottak.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Jelenleg is tart az a vizsgálat, amelyet a NAK nemrég indított a Tescóval szemben - közölte az agrárszektor.hu-val a köztestület. A kamara azt vizsgálja, hogy az áruházlánc dinnyepiaci magatartása mennyiben volt ellentétes a kamara üzleti etikai szabályzatával.

EZ IS ÉRDEKELHET
Mint ismert, a NAK július 7-én kiadott közleményében úgy foglalt állást, hogy a Tesco a tavalyi botrányos dinnyeakciózása után idén újra irreális áron árulta a dinnyét. Az áruházlánc ugyanis a szezon kezdetén néhány nap alatt 249 forintról 99 forintra csökkentette az idei görögdinnye kilónkénti árát.

A NAK a Tesco ellen a beszállítókkal szembeni tisztességtelen forgalmazói magatartás, diszkriminatív árképzés és erőfölényével való visszaélése gyanúja miatt hatósági vizsgálatot is kezdeményezett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál. A NÉBIH azonban nem állapított meg jogsértést az ügyben.

EZ IS ÉRDEKELHET
A hivatal eljárása a felügyeleti és szakmai szervek egyöntetű véleményét mutatja azzal kapcsolatban, hogy a dinnyepiacon kialakult helyzettel foglalkozni kell, azt a felek számára megnyugtató módon szükséges rendezni - fogalmazott ugyanakkor az agrárszektor-hu-nak a kamara. A NAK a megnyugtató megoldás érdekében első körben az együttműködést tűzte célul az etikai vizsgálat kapcsán is- tették hozzá.

A dinnyepiaci problémával kapcsolatban a több körös egyeztetés jelenleg is tart. A lépéstől egyértelműen azt várják, hogy a jövőben ilyen jellegű probléma és nézeteltérés nem fordul elő a hazai gazdálkodók fenntartható és rentábilis termelése érdekében - fogalmazott a NAK.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?