Nem mindegy, hol veszed a dinnyét: ezzel a trükkel válaszd ki a legfinomabbat

Nem mindegy, hol veszed a dinnyét: ezzel a trükkel válaszd ki a legfinomabbat

agrarszektor.hu
Még javában tart a dinnyeszezon, és a piacok és áruházak is tele vannak ezzel a rendkívül kedvelt gyümölccsel. Vásárláskor ugyanakkor kiemelt fontossága van a valóban érett és finom dinnye kiválasztásának. És bár sokan a kopogtatásra esküdnek, a termelők szerint van jobb módszer is a termés minőségének megbecsülésére. És bár a fogyasztók megtalálhatják a kedvükre való csemegét, a magyar dinnyetermesztők számára lesújtó volt az idei év. Noha a termés minőségére nem lehet panaszuk, sem a mennyiség, sem pedig az átvételi árak nem alakultak jól számukra. A termelők szerint az idei év után lesznek olyanok, akik fel fognak hagyni a termesztéssel - derült ki az RTL.hu riportjából.

Legyen Ön is Extra Early Bird | Agrárszektor 2025 konferencia

Szerezze meg jegyét most még Extra Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, az év egyik legrangosabb agrárszakmai eseményére.

A konferencia értékelést ad az agrárium helyzetéről, egyúttal pedig felvázolja az ágazat előtt álló rövid- és hosszú távú fejlesztési és kitörési lehetőségeket, illetve bemutatja a vállalkozások üzleti döntéseihez szükséges mértékadó prognózisokat.

Dinnyevásárláskor az egyik legfontosabb feladat a jó gyümölcs kiválasztása. Erre számos praktika létezik, míg korábban a lékelés és kóstolás volt a minőség megállapítására - egyébként valóban működő - megoldás, mostanra inkább az ütögetés és a szín vizsgálatával próbálják meg megállapítani a vevők, hogy kell-e nekik az adott dinnye. Egy gyümölcsárus szerint van olyan vevő, akinek van igénye a kóstolásra, míg más csak megütögeti, és a kongás alapján dönti el, hogy jó-e, hogy kell-e neki. Egy másik gyümölcsárus úgy fogalmazott, hogy ha már kicsit narancssárgás a dinnye hasa, akkor jó édes.

Szükség van a termelők szakértelmére

Kell a dinnyetermesztők tudása ahhoz, hogy kiválasszák a földeken a már érett gyümölcsöket, és csak azokat vágják le a szárukról, jelöljék ki az elszállításra. Ez a fajta szaktudás akár óránként 20-30 ezer forintot is érhet. A termelők szerint ugyanakkor a kopogtatással nem lehet megállapítani, hogy jó-e a dinnye. Minél nagyobb ugyanis a gyümölcs, annál mélyebb a hangja, függetlenül attól, hogy elég érett-e, vagy sem. A termelők szerint fényesség és a szín viszont jobb indikátor lehet az érettség kérdésében. A fényesebb dinnyék jellemzően gyengébb minőségűek. Az idei évet illetően viszont eléggé nagy az egyetértés a termelők között, és egységesen azt mondják, hogy borzalmas volt a szezon.

Mindig vannak megingások, rosszabb és gyengébb évek, de az kimondható, hogy ez az idei év borzalmas volt. A termés minőségében nem volt probléma, de a mennyiség és az árak tekintetében rosszul állunk

- mondta el Bordás Balázs, dinnyetermesztő. 

Meggyes Milán, dinnyetermesztő szerint idén nem lesz bevételük a dinnyéből, az export is az önköltség alatt van. Mint mondta, nem is szabad exportra dinnyét termelni, de a belföldi értékesítésből is épp csak csurran-cseppen valami. Az önköltség ugyanis nagyjából 80 forint kilónként, és ehhez jöhetnek még egyéb költségek. Az úgynevezett "kamionos ár", vagyis a nagy beszállítók exportra szánt felvásárlási ára idén nagyon alacsony. Bordás Balázs rámutatott, hogy

tavaly a kamionos kezdőár 150 forint volt. Idén 75-80 forinton kezdett, de nagyon gyorsan leesett 40-50 forintra, ami az önköltség fele.

Sok termelőtől csak kamionos árat vásárolnak, akár korábban leszedett, kisebb méretű gyümölcsöt, miközben milliókat ölt a termelésbe. Meggyes Milán beszélt arról is, hogy

10-20 évvel ezelőtti árakon dolgozunk. El is keseredett mindenki az idén, hogy legyen vége az évnek. Lesz sok termelő, akik az idei év után fel is fogja adni a termelést.

Az áruházakban olcsóbb, a piacokon jobb

A nagyobb áruházakban ugyanakkor a piaci árak feléért, harmadáért adják a dinnyét. Míg a piacokon és az utak mellett 300-350 forint a dinnye kilója, az áruházláncokban 130-140 forintért is lehet dinnyét kapni. Igaz, ezek minőségére több panasz is érkezik. Egy eladó szerint a dinnyénél az elsődleges szempont az ára, hogy olcsó legyen. A minőség csak másodsorban fontos. Az áruházakban nincs szeletelt dinnye sem, pedig azoknál láthatóbb, milyen minőségű. Egy piaci eladó szerint ugyanakkor a lakosság inkább a szeletelt dinnyét keresi. Mint mondta, a negyedelt dinnyéből fogy a legtöbb, mert az ilyen kétszemélyes adag.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

RGT PALMEO – A búza, amiben megbízhat! (x)

A búzatermesztés alapvető jelentőségű Magyarországon, egyszerre gazdasági húzónövény, élelmezési alap, vidékfejlesztési eszköz és a mezőgazdasági hagyományok része.

EZT OLVASTAD MÁR?