Elképesztő árakat jelentett be több magyar bolt is: sokan felháborodtak

Elképesztő árakat jelentett be több magyar bolt is: sokan felháborodtak

agrarszektor.hu
Már most hatalmas akciózások vannak a boltokban görögdinnye-fronton, pedig a szakemberek szerint ezzel még várni kellett volna. Habár a fogyasztóknak jó, ha olcsó a dinnye, de a termelőknek nem, hiszen ilyen árképzések biztosan nem fedezik a bekerülési költségeiket. Az áruházak leárazásai egyes szakértők szerint oda is vezethetnek, hogy két év múlva nem lesz az országban egyetlen dinnyével foglalkozó gazda sem, mert majd nem éri meg nekik csinálni. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Még csak pár hete kezdődött Magyarországon a görögdinnye szezonja, a hazai üzletláncok már most akciózzák a hazai árut. A Penny Market már két hete lement a szakértők szerint minimális árnak számító 240 forintos kilónkénti ár alá, és a holnapután életbe lépő akciós újságjukban már ennél is keményebbet léptek: 219 forintért kínálnak egy kiló görögdinnyét. Így tett a Lidl is, de a többiek sem akarnak lemaradni, így ismét kitört a dinnyeháború. Mindennek a szakértők szerint hosszabb távú hatásai lehetnek a dinnyetermelésre hazánkban - írja a Pénzcentrum

Már a legutóbb is jeleztük, hogy indokolatlannak érezzük az ennyire alacsony árakat, és szerintem még most is kibírná a görögdinnye, ha kilónként 240 forintos áron kínálnák. A gyorsan és sokat való leárazásnak ugyanis továbbgyűrűző hatásai vannak: ez megemelheti az augusztusi árat is, a termelőknek sem igazán jó, ráadásul az üzletláncok akkor vágtak bele ezekbe az akciókba, mikor alig néhány napja indult el a dinnyeszezon

- mondta Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke a Pénzcentrumnak.

Hasonlóan gondolkodik Apáti Ferenc, a FruitVeb elnöke is. Kiemelte, természetesen minden bolt maga dönti el, mikor, mit és mennyire akcióz le, de a boltok mintha nem gondolkodnának előre.

Két héttel ezelőtt is úgy gondoltuk, egyetértésben a szakmai szervezetekkel, hogy túlságosan korai volt ennyire leárazni a dinnyét, ráadásul éppen a szezon elején. Nyilván jó a fogyasztónak, ha a dinnye (is) olcsó, csak az meg nem lesz jó, ha két év múlva nem lesz az országban egyetlen dinnyével foglalkozó termelő sem, mert joggal mondhatják majd azt, hogy nem éri meg csinálni. A boltok esetében azt látom, hogy a dinnye lett az egyik olyan termék, aminek akciózásával becsalogatják az embereket a boltjaikba, mert még mindig él az a logika, hogy ugyan valaki csak egy speciális, előre kinézett termékért indul el vásárolni, de aztán valahogy mindig vesz még hat másik dolgot is

- közölte Apáti Ferenc.

A dinnyetermelők szempontjából rendkívül alacsonynak számít a 220 forint körüli fogyasztói ár, ez ugyanis az árképzések szerint 100 forint körüli, kirívó esetekben 100 alatti felvásárlási árat feltételez, amely biztosan nem fedezi a bekerülés költségeit. Az elmúlt 2-3 évben minden termelési költség jelentős mértékben növekedett, így kirívó mértékben, a többszörösére emelkedett a tápanyag-utánpótlást szolgáló inputanyagok ára, de sokat drágult 1-2 év leforgása alatt az üzemanyag és a munkaerő költsége is. A 220 forintos fogyasztó ár semmiképpen sem az a szint, amelyen a termelőknek bármiféle nyeresége lehetne, a gazdák ennél 60-80 százalékkal magasabb, vagyis 350-400 forint körüli fogyasztói árakat szeretnének látni, ebből következnének olyan felvásárlási árak, amelyek megnyugtató megtérülést jelentenének

- fogalmazott Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője. Kitért ezen kívül a termés mennyiségére és minőségére is, szerinte még éppen hogy most fog majd érkezni az import dinnye.

A tavalyi évhez képest ráadásul az idei dinnyetermés mennyiségében lényegesebb jobb, és a minőségre sincs panasz. Nőtt a dinnye termőterülete is Magyarországon, a sok csapadék pedig az egy hektárra vetített hozamokat is lényegesen javította. Tavaly, az emlékezetesen durva aszály idején kisebb területen, és lényegesen rosszabb eredményekkel termeltek a hazai gazdák. Idén ráadásul Európa más részein is nőtt a kínálat, különösen Spanyolországban és Olaszországban, de nagy termelőnek számít Görögország is. Az innen származó import további árcsökkentő hatást gyakorolhat a piacra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?