Éhségsztrájkra is készek az alföldi szőlősgazdák

agrarszektor.hu
Éhségsztrájkot is kilátásba helyeznek egyes szőlőtermelők a kunsági borvidéken az alacsonynak tartott felvásárlási árak miatt. A szőlőárak tavalyhoz képest is csökkentek, és a gazdálkodók szerint nem fedezik a termelési költségeket. A szőlősgazdák úgy látják, hogy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) szerződéses feltételrendszere és szőlőár-prognózisa a kunsági borvidéken nem váltja be a hozzá fűzött reményeket.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Hatalmas az elégedetlenség a kunsági borvidéken, és egyes szőlőtermelők már éhségsztrájkot fontolgatnak - mondta az agrárszektor.hu-nak Király Benedek, a borvidéki Szőlőtermesztők Érdekvédelmi Szövetségének tagja. A szőlőárak ugyanis olyan mértékben csökkentek tavalyhoz képest, hogy a szőlőtermelők szerint már a termelési költségeket sem fedezik.

A cserszegi fűszerest, amelyet tavaly 90 forintos kilogrammonkénti áron tudtak eladni, idén már csak 80-85 forintért értékesíthetik, a vegyes fehér szőlő pedig a tavalyi 80 forint helyett most csak 70 forintos kilónkénti áron kel el. A kunsági szőlőtermelők az alacsony árak miatt már év elején tüntetni akartak a parlament előtt, de tervezett demonstrációjukat végül nem tartották meg, mert bíztak abban, hogy az ágazati szabályozás átalakítása az idei szüretre kedvezhet a gazdálkodóknak is.

A kunsági termelők nem elégedettek a HNT meghirdetett szerződéses feltételrendszerével és közzétett árprognózisával.

 Ez utóbbi betartása szerintük nem kötelező, mert csak ajánlott árakat tartalmaz. A szerződéses feltételrendszer pedig ugyan a felvásárló borászatok számára 90 napos fizetési határidőt szab meg, de a vevők a szövetség szerint az ősszel átvett szőlőért mégis többnyire jóval később és két részletben - decemberben és márciusban - fizetnek.


Az elhúzódó fizetések komoly nehézséget jelentenek a kunsági szőlősgazdák számára - állítja Király Benedek. A szövetség szerint ráadásul a borászok általában a szőlő leadásának időpontját szerepeltetik a szerződés dátumaként, holott az ágazati szabályozás augusztus 15-ét határozta meg a megállapodások legkésőbbi megkötési időpontjául.

VETNE, ARATNA VAGY PERMETEZNE? - Tervezzen előre részletes agrometeorológiai előrejelzesünkkel!
Nézze meg, milyen idő lesz a napokban:
 

A kunsági bortermelők most szeretnék hivatalosan is bejegyeztetni a Szőlőtermesztők Érdekvédelmi Szövetségét, hogy határozottabban kiállhassanak érdekeik mellett. A vételár-kifizetések gyorsítása mellett szeretnék elérni, hogy változzon a szőlőfelvásárláshoz kapcsolódó kompenzációs felár szabályozási rendszere is - közölte Király Benedek.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?