Beütött a baj a spanyoloknál: súlyos szőlő-krízis csapott le az országra

Beütött a baj a spanyoloknál: súlyos szőlő-krízis csapott le az országra

agrarszektor.hu
A logisztikai válság és annak következményei továbbra is hatással vannak a gyümölcságazatra, ez alól Spanyolország sem kivétel. A teljes csemegeszőlő-termelésének körülbelül 60 százalékát exportáló ibériai országban a termelési költségek megnövekedtek, ami várhatóan hatással lesz a szezonra.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Joaquin Gómez, az APOEXPA (Gyümölcsök, Étkezési szőlő és Egyéb Mezőgazdasági Termékek Termelő és Exportőr Egyesület) elnöke a The Grape Reporternek elmondta, hogy Kínában és Vietnámban a logisztika nehéz, mert nem tudják garantálni, hogy a hajók időben megérkeznek, valamint a hűtött konténerek nagyon drágák. Hozzátette, hogy a logisztikai válság áremelkedést okozott, ami Spanyolországot is érintette, külön problémaként említette az Ukrajna közelében fekvő európai országokat, mivel a háború következtében a szállítás sokkal nehezebbé és drágábbá vált - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Idén is év végi díjeső az agráriumban - Nevezzen és nyerjen Ön is!

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Portfolio Csoport rangos agrárdíjas pályázatát, amelynek célja, hogy egy-egy évben díjazni lehessen a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket. A november 30. -december 1-i kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencián az ágazat szereplői az Év női agrárvállalkozója díjat, az Év fiatal agrárszakembere díjat, az Év kertészete díjat, az Év állattenyésztője díjat, az Év növénytermelője díjat, az Év agrárinnovációja díjat, az Év agrárberuházása díjat és a Portfolio Agrárgazdaságért díjat nyerhetik el. A rangos díjakat - amelyeket a november 30-i szakmai program zárásaként, ünnepélyes keretek között adunk át - színvonalas szakmai zsűri ítéli oda. A díjakra a hazai agrárgazdasági élet bármely szereplője pályázhat, illetve javasolhat jelölteket. A Portfolio a nevezéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2022. július 31-ig. A jelentkezésekhez, illetve a nevezésekhez egy űrlapot kell kitölteni és beküldeni, amely a portfolio.hu portálon, az Agrárszektor Konferencia weboldalán érhető el. Az űrlapot ide kattintva is le lehet tölteni. Legyen Ön is az év végi agrár-díjeső részese, nevezzen vagy jelöljön a rangos díjakra!

A fő következmények a magasabb gyümölcsárak, és ebben az esetben a magasabb szőlőárak voltak. 2022-re előrejelzéseink szerint a termelési költségek 20 százalékkal lesznek magasabbak, mint tavaly

 - folytatta. Az APOXEPA elnöke szerint a probléma Európán kívül van, ahol szűkös a konténerek elérhetősége. A szállítmányozó cégek nagyon megnehezítik a szállítási határidők betartását, és ez egy olyan romlandó termékben, mint a miénk (szőlő), óvintézkedésekre késztet. Gómez biztosította: 

A logisztikánk hatékonysága érdekében lépéseket teszünk.

A 2022-es spanyol csemegeszőlő szezonra 200 000 tonna gyümölcs várható. Az idei spanyol csemegeszőlő szezon június végén kezdődik, egy héttel később, mint tavaly - mondta Gómez.

A szezon az éghajlattól függ. Például, ha száraz időszakunk van, akkor a szezon november végéig, vagy december elejéig tart. Tavaly Spanyolország 190 ezer tonna csemegeszőlőt exportált. Idén jó minőségű termésünk van, így reméljük, hogy elérjük a 200 000 tonnát. Itt a növekedés nagyon korlátozott, mert nincs több földterület, de minden évben egy kicsit többet termesztünk. Minden évben modernizálják a fajtákat, és jobb minőségűvé alakítjuk

 - magyarázta. Gómez ezekre az új fajtákra utalva azt mondta, hogy könnyen termeszthető, betegségeknek ellenálló, jó ízű és színű fajtákat keresnek.

Az idei és az előző szezon közötti különbségekkel kapcsolatban elmondta, hogy a dolgokat drágító infláció mellett (a 2022-es szezon) hoz egy bizonyos szintű normalitást. Az emberek újra fogyasztanak, és újra beindul a turizmus. Arra számítunk, hogy a fogyasztás jobb lesz, mint a járvány idején. Az APOEXPA elnöke elárulta, hogy fő célországuk export szempontjából az Egyesült Királyság, Németország és az európai közösség többi része, valamint a távolabbi országok, például Dél-Afrika. Kiemelte, nyitott piacaik vannak nyugaton, de két éve logisztikai problémákat tapasztaltak olyan országokban, mint Kína és Vietnám, mivel a tranzit hosszú időt vesz igénybe, és a konténerek nagyon drágák. Amikor az új piacokról kérdezték, Gómez azt mondta, jelenleg Thaiföld áll készenlétben, és várják a thaiföldi ellenőrök jóváhagyását, aminek augusztusig kell megtörténnie.

A járvány és a munka

A COVID-19 világjárvány sok országban munkaerőhiányt váltott ki. Goméz kitért arra, hogy a járvány és a munkaerőhiány "két éve jelentős mértékben" Spanyolországot is érintette. Azonban a fertőzések már ellenőrzés alatt állnak, és néhány hónappal ezelőtt újraindult a normális tevékenység. Bár Gómez biztosította, hogy egyelőre leküzdötték a munkaerőhiányt, felismerte, hogy a munkaerőt a jövőben egyre nehezebb lesz megtalálni. Szerint az egyetlen megoldásuk az, hogy külföldi munkaerőt alkalmaznak oda-vissza szerződéssel, vagyis miután elvégezték a munkájukat, vissza kell menniük származási országukba.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?