Nagy a baj görög földeken: mi lesz így az idei dinnyeterméssel?

Nagy a baj görög földeken: mi lesz így az idei dinnyeterméssel?

agrarszektor.hu
Görögországban a kedvezőtlen időjárás nehezíti a dinnyetermesztők helyzetét. Ilia térségében az esőzések okoznak gondot, de minden termesztőkörzetben nagy problémát jelent a munkaerőhiány.

Ilia tágabb térségében a görögdinnye termesztése idén április végén kezdődött az első hajtatott tételekkel, amelyek mennyisége kis mértékben felülmúlta a tavalyit. A korai görögdinnye szezonja zökkenőmentesen zajlott, az árak átlagosan 0,40 €/kg (150 Ft/kg) körül voltak. A június elején szedni kezdett szabadföldi terméssel azonban az időjárásnak más tervei voltak: a szezon kezdetén heves esőzések okoztak komoly problémákat mind a termés minőségében, mind mennyiségében - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A tavalyi kiábrándító értékesítési szezon és a folyamatos infláció miatt várhatóan az idei termés a régióban alacsonyabb lesz. Az időjárás okozta károkon kívül azonban a súlyos gond, amellyel az iliai termelőknek szembe kell nézniük, az a kockázat, hogy még a megmaradt termést sem tudják teljes egészében betakarítani, mivel nincs elég munkaerő.

Kedvezőbben alakul a szezon Trifiliában

A messiniai Trifilia térségében a végéhez közeledik a görögdinnye betakarítása. A helyi termelők jó szezonról beszélnek, mivel Iliával ellentétben itt az időjárás kedvező volt A költségek növekedése miatt ebben a termesztőkörzetben a tavalyihoz képest csaknem 20%-kal csökkent a termőterület, így jelenleg 500 hektár környékén termesztenek: az idei termést 40 ezer tonna környékére valószínűsítik.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. november 29. 06:01