Nagy a baj görög földeken: mi lesz így az idei dinnyeterméssel?

Nagy a baj görög földeken: mi lesz így az idei dinnyeterméssel?

agrarszektor.hu
Görögországban a kedvezőtlen időjárás nehezíti a dinnyetermesztők helyzetét. Ilia térségében az esőzések okoznak gondot, de minden termesztőkörzetben nagy problémát jelent a munkaerőhiány.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ilia tágabb térségében a görögdinnye termesztése idén április végén kezdődött az első hajtatott tételekkel, amelyek mennyisége kis mértékben felülmúlta a tavalyit. A korai görögdinnye szezonja zökkenőmentesen zajlott, az árak átlagosan 0,40 €/kg (150 Ft/kg) körül voltak. A június elején szedni kezdett szabadföldi terméssel azonban az időjárásnak más tervei voltak: a szezon kezdetén heves esőzések okoztak komoly problémákat mind a termés minőségében, mind mennyiségében - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A tavalyi kiábrándító értékesítési szezon és a folyamatos infláció miatt várhatóan az idei termés a régióban alacsonyabb lesz. Az időjárás okozta károkon kívül azonban a súlyos gond, amellyel az iliai termelőknek szembe kell nézniük, az a kockázat, hogy még a megmaradt termést sem tudják teljes egészében betakarítani, mivel nincs elég munkaerő.

Kedvezőbben alakul a szezon Trifiliában

A messiniai Trifilia térségében a végéhez közeledik a görögdinnye betakarítása. A helyi termelők jó szezonról beszélnek, mivel Iliával ellentétben itt az időjárás kedvező volt A költségek növekedése miatt ebben a termesztőkörzetben a tavalyihoz képest csaknem 20%-kal csökkent a termőterület, így jelenleg 500 hektár környékén termesztenek: az idei termést 40 ezer tonna környékére valószínűsítik.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?