Nagy a baj görög földeken: mi lesz így az idei dinnyeterméssel?

Nagy a baj görög földeken: mi lesz így az idei dinnyeterméssel?

agrarszektor.hu
Görögországban a kedvezőtlen időjárás nehezíti a dinnyetermesztők helyzetét. Ilia térségében az esőzések okoznak gondot, de minden termesztőkörzetben nagy problémát jelent a munkaerőhiány.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ilia tágabb térségében a görögdinnye termesztése idén április végén kezdődött az első hajtatott tételekkel, amelyek mennyisége kis mértékben felülmúlta a tavalyit. A korai görögdinnye szezonja zökkenőmentesen zajlott, az árak átlagosan 0,40 €/kg (150 Ft/kg) körül voltak. A június elején szedni kezdett szabadföldi terméssel azonban az időjárásnak más tervei voltak: a szezon kezdetén heves esőzések okoztak komoly problémákat mind a termés minőségében, mind mennyiségében - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A tavalyi kiábrándító értékesítési szezon és a folyamatos infláció miatt várhatóan az idei termés a régióban alacsonyabb lesz. Az időjárás okozta károkon kívül azonban a súlyos gond, amellyel az iliai termelőknek szembe kell nézniük, az a kockázat, hogy még a megmaradt termést sem tudják teljes egészében betakarítani, mivel nincs elég munkaerő.

Kedvezőbben alakul a szezon Trifiliában

A messiniai Trifilia térségében a végéhez közeledik a görögdinnye betakarítása. A helyi termelők jó szezonról beszélnek, mivel Iliával ellentétben itt az időjárás kedvező volt A költségek növekedése miatt ebben a termesztőkörzetben a tavalyihoz képest csaknem 20%-kal csökkent a termőterület, így jelenleg 500 hektár környékén termesztenek: az idei termést 40 ezer tonna környékére valószínűsítik.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?