Bőven lesz idén magyar dinnye, még szeptemberben is ehetjük

Bőven lesz idén magyar dinnye, még szeptemberben is ehetjük

agrarszektor.hu
Bőséges a kínálat a hazai dinnyepiacon, a mennyiség mellett pedig a minőségre sem lehet panasz. Az ország valamennyi termesztőkörzetében kiváló minőségű magyar görögdinnye terem, egyes régiók szeptember közepéig el tudják látni a piacot, hazai sárgadinnyével pedig még októberben is találkozhatnak a vásárlók - derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Zöldség- Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) és a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének közös piaci körképéből.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Bőséges a kínálat az idén a hazai dinnyepiacon, bár a hűvösebb tavasz és a szeszélyes időjárás miatt egyes termesztőkörzetekben kissé csökkent a mennyiség, a minőségre sehol sem panaszkodhatnak a termelők.

Az egyes termesztőkörzetek adottságainak, valamint a tudatos technológia- és fajtaválasztásnak köszönhetően a hazai görögdinnye július elejétől egészen szeptember végéig elérhető a fogyasztók számára. Először a déli országrészből, Békés, Tolna, Baranya térségéből, majd a hevesi régióból kerül a dinnye a fogyasztókhoz, később, július végétől Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében kezdődik a betakarítás.

A fóliás termelésnek köszönhetően Tolna vármegyében kezdhetik meg a legkorábban a betakarítást a dinnyetermelők, már június közepén megjelentek az első hazai görögdinnyék a boltokban, a piacokon és az utak mentén. A tolnai régióban a fajtahasználatnak és a technológiának köszönhetően egészen szeptemberig érik a hazai görögdinnye.

Baranya megyében, az ormánsági termesztőkörzetben is hosszan elnyúlik a dinnyeszezon, július elejétől egészen szeptember második feléig terem a kiváló minőségű görögdinnye a régióban. A gazdálkodók tapasztalatai szerint az idén több időjárási tényező is megnehezítette a termelést, a hűvös tavaszi időjárás mellett a nyári viharok sem kerülték el a dinnyeföldeket. A minőséggel azonban így sincs gond, kiváló cukorfokkal rendelkező dinnyéket takarítanak be a gazdálkodók, amire nagy kereslet van az országban. Az ormánsági dinnyének bejáratott piacai vannak, a termelők vagy saját maguk árulják a dinnyét, vagy közvetlenül kiépített kereskedelmi hálózatokat szolgálnak ki. Főként a megyéhez közelebb eső kisebb-nagyobb településeket látják el, de az áruházakba is jut a dinnyéből. Az Ormánságban a görögdinnyetermesztésnek kedvez a homokos talaj, az ivóvíz-minőségű öntözővíz pedig különleges ízt kölcsönöz a dinnyének.

A szezon Békés vármegyében még 2 hétig kitart, várhatóan augusztus 10-ével zárul a szedés. Vannak olyan termelők, akik későbbi időszakra is ültettek, ők augusztus második felében is piacra tudják vinni a magyar görögdinnyét.

A minőség ugyanakkor kiváló, ami a 3-4 éve elkezdődött fejlesztéseknek is köszönhető. A legtöbb termelő átállt az intenzív dinnyetermesztésre: fóliázott, csepegtetett, tápoldatozott termesztőrendszereket használnak, a korábbi fajtákat pedig az új, hibrid fajtákra cserélték. Ennek köszönhetően nagyobb termésátlag mellett a minőség terén is hatalmas előrelépés történt. Szabolcsban a szezon július közepén indult, s várhatóan szeptember 10-ig tart majd.

A meleg nyári időnek köszönhetően a kereslettel sincs baj, a piacokon, utak mentén is jól fogy az áru. A hevesi körzetben július 7-10 között kezdődött a szezon, de nagyobb mennyiséget július 15 óta tudnak betakarítani a gazdálkodók. A várakozások szerint - az időjárástól függően - augusztus 20-ig tudják ellátni a hazai és a külföldi piacot dinnyével a hevesi termesztőkörzetben gazdálkodók.

Ami a hazai fogyasztást illeti, az éves szinten 10 kg/fő körül alakul.  A felmérések azt mutatják, hogy a magyar fogyasztók körében továbbra is a gömbölyű alakú, csíkos héjú, piros belsejű görögdinnyék a legnépszerűbbek, míg a sárgadinnyékből a Kantalup és Gália típus a legkeresettebb.

EZ IS ÉRDEKELHET

A hűvösebb tavasz miatt a sárgadinnye szezon is késett, a hideg, csapadékos időt még a fóliasátorban is megsínylették a növények, a minőség azonban ennek ellenére kiemelkedő. A szezonnak kedvez az is, hogy az előző évvel ellentétben nem voltak nagy termelési csúcsok, szépen, egyenletesen érik a sárgadinnye a földeken. Az árakkal és az értékesítési lehetőségekkel elégedettek lehetnek a termelők, az idén az importnyomás sem érezhető a piacon. A különböző termesztéstechnológiának és a fajtaválasztásnak köszönhetően sárgadinnyével már májusban találkozhattak a piacok, boltok kínálatában a vásárlók, az idény pedig egészen októberig tart majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?