Meglepő dolog derült ki a magyar gyümölcsökről: erről jobb tudni

Meglepő dolog derült ki a magyar gyümölcsökről: erről jobb tudni

agrarszektor.hu
Talán nem túlzás azt mondani, hogy nyáron válogathatunk a leginkább a szezongyümölcsök között, sokak kedvence ilyenkor terem. Gondoljunk csak a málnára, cseresznyére, dinnyékre és más bogyósokra. Ugyanakkor nem voltak egyszerű helyzetben a termelők az elmúlt években, hiszen sem az időjárás, sem a gazdasági helyzet nem kedvezett nekik. Ráadásul sok gazda szerint a munkaerőhiány már többször nagyobb gondot okoz, mint például az aszály vagy az extrém viharok. Hogy hogyan állunk jelenleg ezekkel a gyümölcsökkel itthon, az az alábbi cikkünkből kiderül.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Már tavasz végén, nyár elején beköszöntött a málnaszezon, ám nem sok jóról számolhattunk be: mint megírtuk, évről évre egyre kisebb területen termesztik, 2022-ben már csak 101 hektáron termelték a gyümölcsöt, az éves termésmennyiség 1000 tonna alá csökkent. A klímaváltozás pedig csak tovább nehezíti a dolgot, az elmúlt években tapasztalható szárazság tulajdonképpen megadta a kegyelemdöfést a termelőknek. Az 1980-as években közel 7 ezer hektáron 25-30 ezer tonna málna termett hazánkban, az ezredfordulóra ez mintegy 1500 hektárra és 10-15 ezer tonnára zuhant. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Napjainkban a málna gyakorlatilag eltűnt a gyümölcstermesztésünkből, a termőterület a 2022-es adatok alapján mindössze 101 hektár. Ami az árakat illeti, június 27-én a Nagybanin a hazai I. osztályú málna kilója 1600 és 1800 forint között volt elérhető. Jelenleg a Tescoban a 125 grammos kiszerelés 1000 forint, míg ugyanez az Auchanban 900 forint. Tavaly (sajnos) szintén nem tudtunk sok jó hírt adni a málnáról, hiszen, a gyümölcs hazai fagyasztóipari hasznosítása a megszűnés határára jutott, mivel Lengyelországból és Szerbiából számos esetben olcsóbban lehet kész fagyasztott árut importálni, mint a hazai alapanyagot megvásárolni 

Mi a helyzet a cseresznyével itthon?

A cseresznye is kétségen kívül igazi nyári slágergyümölcs, viszont nem túl örömteli adat, hogy Magyarországon a friss cseresznye importja (elsősorban Törökországból) 53 százalékkal 1,42 ezer tonnára nőtt 2023-ban az előző évihez képest, míg a kivitele 61 százalékkal 237 tonnára csökkent. 2022-es adatok szerint pedig valamivel több mint 3 ezer hektáron termesztik itthon.

A KSH adatai szerint Magyarországon az elmúlt tíz évben 8,6 és 12 ezer tonna/év között ingadozott a cseresznye termése. AKI PÁIR adataiból pedig kiderült, hogy a Budapesti Nagybani Piacon a belföldi cseresznye a 19. héten lépett piacra, az előző évihez képest két héttel korábban, 1700 forint/kilogramm áron. Június 27-én a Budapesti Nagybani Piacon egy kilogramm magyar (extra) cseresznye 2000-3000 forint között volt kapható.

EZ IS ÉRDEKELHET

Örök kedvenc: a görög

A görögdinnye talán a nyár legnagyobb „sztárja”, ha gyümölcsökről van szó, hiszen mi, magyarok előszeretettel fogyasztjuk a meleg napokon. Azzal sem túlzunk, ha azt mondjuk, a magyar dinnyének nincsen párja, így nem meglepően mindig nagy várakozás ötvözi a hazai termést. Jó hír, hogy idén az időjárás miatt még korábban került a boltokba a kedvelt gyümölcs. 2024-ben a terület növekedésnek köszönhetően összesen 3300 hektár termőfelülettel kalkulálnak a görögdinnyében, ami az előző évihez képest csaknem 20 százalékos területnövekedést jelent. Június 27-én a Nagybanin a hazai I. osztályú görögdinnye kilója 350 és 420 forint között volt kapható, míg az Auchanban a magyar/görög kilója 258 forint, igaz, ez II. osztályú.

A sárgadinnye szintén kedvelt nyári csemege, melynek június 27-én a kilónkénti ára 350 és 450 forint között volt a Nagybanin. A termőterülete viszonylag stabil, 300 hektár körül alakul, amelyen nagyságrendileg 10-12 ezer tonna termésmennyiség várható a szezon alatt. Sárgadinnyéből nálunk egyébként a legkedveltebb és legkeresettebb a Kantalup és Gália típus. A legnagyobb mennyiséget sárgadinnyéből Bács-Kiskun vármegyében termelik. A sárgadinnyében nagy lehetőségek rejlenek még, nagy rá a kereslet, de a termelés kockázata is magasabb.

EZ IS ÉRDEKELHET

Imádjuk a kajszit, de nem kegyes hozzánk az idő

A kajszi is az a gyümölcs, amit sokat fogyasztunk, az elmúlt évek azonban alaposan betettek a termelőknek. Hazánkban 5000 hektáron termesztik, a legfontosabb termőtájak pedig:

  • Pest és Bács-Kiskun vármegyékben,
  • valamint Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye (1100 hektár),
  • Somogy és Tolna vármegyékben összpontosulnak,
  • de Fejér vármegyében is jelentős ültetvények találhatók.

Az elmúlt években bekövetkezett drasztikus fagykárok miatt megállt a korábban elindult termőterület-bővülés; 2013 és 2020 között 4000 hektárról 5700-ra nőtt az ültetvények területe. Az évről évre jelentkező komoly fagykárok miatt azonban az éves termésmennyiség jelentős szórást mutat. Míg 2018 előtt, évjárattól függően 20 és 35 ezer tonna között volt a betakarított mennyiség, 2023-ban már csak 6-8 ezer tonna kajszi termett az országban, így nem meglepő módon nagy mennyiségű importra szorultunk. A Nagybanin a hazai I. osztályú kajszi kilója 800-1000 forint között volt június végén, míg a Tescoban akciósan 779 forint (bár a származási hely nincsen feltüntetve a honlapon). Az Auchanban pedig egy kilogramm hazai II. osztályú gyümölcs 1000 forintba kerül. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?