Nem kell tartani "majomfejű kutyáktól" az akadémia szerint

agrarszektor.hu
Állandó vitában áll a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) GMO-ügyben a kormánnyal - nyilatkozta Lovász László, az MTA elnöke. Az akadémia olyan előterjesztést készít, amellyel megpróbálja elérni, hogy a társadalom ne féljen "majomfejű kutyáktól és hasonló rémképektől".

"Én magam beszélgettem ugyanitt Orbán Viktor miniszterelnök úrral a GMO-ról, és ő nyilván joggal hivatkozott arra, hogy a társadalomban félelmek élnek ezzel kapcsolatban" - nyilatkozta az Indexnek Lovász László, aki szerint az MTA GMO-ügyben állandó vitában áll a kormánnyal. Hozzátette: most is próbálnak olyan előterjesztést tenni az akadémia nevében, ami lehetővé tenné, hogy ne akadjon el ezen a tudomány és a mezőgazdaság fejlesztése, és ezeket a félelmeket sikerüljön eloszlatni.

"Ne féljen senki majomfejű kutyáktól és hasonló rémképektől, és lássa, hogy az történik, hogy saját fajon belül javítjuk a génállományt" - fogalmazott az elnök. Reméli, hogy sikerül kompromisszumot kötni, ami a társadalom félelmeit figyelembe veszi, de nem akasztja meg a haladást. (Mint ismert, Magyarországon a GMO-k mezőgazdasági felhasználását az Alaptörvény is tiltja).

Szerinte az egész modern tudománytól tartanak az emberek. Ez a félelem nyilvánul meg például a génmódosított termékekkel szemben is. "Európában félünk tőlük, miközben Amerikában nem alakult ki ugyanez - ez jó példája annak a bizonyos információs buboréknak. Ha a környezetemben mindenki fél egy dologtól, akkor én is félek; ha senki nem fél, én sem" - jelentette ki Lovász László.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. június 6. 14:31