Ezzel a megoldással rukkolt elő a kormány a jövő időjárására

agrarszektor.hu
Folyamatosan növekedő átlaghőmérséklettel és kiszámíthatatlan csapadékeloszlással kell számolni Magyarországon a következő évtizedekben. Az Agrárminisztérium szerint a mezőgazdaság szempontjából a klímaváltozás már most aktuális, erre az öntözésfejlesztés lehet a megoldás, a magyar termelők pedig tudatos vízgazdálkodással készülhetnek fel rá.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egyre kiszámíthatatlanabb lesz a csapadék alakulása a következő évtizedekben, az öntözésfejlesztés azonban megoldás lehet - mondta az InfoRádióban a sivatagosodás és aszály elleni világnap kapcsán Feldman Zsolt, az agrártárca mezőgazdaságért felelős államtitkára. Emellett az ismert klímamodellek alapján a következő évtizedekben folyamatosan növekedő átlaghőmérséklettel is számol az Agrárminisztérium.

Feldman Zsolt hangsúlyozta, hogy tudatos vízgazdálkodással törekedni kell arra, hogy a hektikusság miatti kockázatok csökkenjenek. A klímaváltozás a mezőgazdaság szempontjából már most aktuális, amit az elmúlt fél év is jól mintáz. Ősztől májusig érdemi csapadék nem esett, utána viszont sokkal intenzívebb esőzések csaptak le az országra, amit azt jelenti, hogy jelentősen át kell majd alakítani Magyarország agrárkultúráját - tette hozzá. 

Forrás: MTI Fotó: Balázs Attila

Mint beszámolt róla, a kormány ehhez kapcsolódva egy olyan öntözésfejlesztés-beruházási csomagot fogadott el, amely alapján a felszíni vízkészletek tekintetében évente 17 milliárd forintért létesül a gazdákhoz a vizet eljuttató infrastruktúra. Így lehetővé válik több százezer hektárnyi terület öntözése. Ezen kívül új támogatási struktúrával arra ösztönzi a kormány a termelőket, hogy közösségekben gondolkodjanak és fejlesszenek, valamint működtessenek öntözési struktúrákat - hívta fel a figyelmet Feldman Zsolt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?