Óriási a szárazság ebben a térségben: kétezer hektár öntözése oldódhat meg most

Óriási a szárazság ebben a térségben: kétezer hektár öntözése oldódhat meg most

MTI
Kétezer hektár öntözéséhez teremti meg a feltételeket a Homokhátság vízpótlási projektjének következő üteme, amelyre 1,8 milliárd forintot biztosított a kormány - közölte Nógrádi Zoltán (Fidesz-KDNP) mórahalmi polgármester csütörtökön.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A politikus sajtótájékoztatóján azt mondta, a Homokhátság Közép-Európa legnagyobb egybefüggő elsivatagosodó területe. A vízpótlás célja kettős: a környezet hűtésével mérsékelni a légköri és a talajaszály következményeit, valamint csökkenteni a felszín alatti vízkészlet használatát.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

A Tiszából kiemelt víz egy évtizedek óta meglévő, kettős működésű - a belvíz elvezetését és a vízpótlást egyaránt szolgáló - rendszeren keresztül jut el a Homokhátságra. A folyóvizet előbb az Algyői-főcsatornába emelik, ahonnan több lépésen át, 22 méteres szintkülönbség legyőzésével juttatható el a Széksósi-főcsatornába, Mórahalom térségébe - ismertette a polgármester. 2009 óta több lépésben az EU és a Norvég Alap pályázatainak támogatásával készülhettek el a csatornák és átemelők Algyőtől egészen Zákányszékig. Az utolsó nyolc kilométeren nyomócső kiépítésére van szükség. Ebből 1,8 kilométernyi szakasz már elkészült, a további 6,2 kilométer kivitelezésére pedig 1,8 milliárd forintot biztosított a kormány. Ezen a szakaszon öt vízleadási pontot is kialakítanak - mondta Nógrádi Zoltán.

Mihálffy Béla, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje úgy fogalmazott, víz nélkül nincs mezőgazdaság, élelmiszeripar, és nem tartható fenn a Homokhátság zöldség- és gyümölcstermesztő kultúrája. A projekt célja, hogy a térség minden településére eljuthasson az öntözővíz. A fejlesztések következő ütemében pedig el szeretnék érni, hogy a belvízcsatornák korszerűsítésével, illetve új víztározók építésével minél több vizet megtarthassanak a Tiszán levonuló árhullámok vízfeleslegéből - mondta a politikus.

Oltványi Gyula, a térség első öntözési közösségének egyik alapítója, önkormányzati képviselő elmondta, a gazdálkodók a csoportokba belépve 70 százalékos támogatásra pályázhatnak a földjüket ellátó - akár precíziós - öntözési eszközök beszerzéséhez. A közösségek működése pedig segíti az összehangolt, takarékos vízhasználatot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vészesen fogy a Föld vízkészlete
Fenntarthatóság

Vészesen fogy a Föld vízkészlete

Magyarország szerencsés adottságainak köszönhetően jó minőségű vízkészletekben gazdag, de fontos lenne megtartani a vizeket.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?