Milliókat költöttek egy eperszedő gépre: mutatjuk, megérte-e

Agrárszektor
A brit kormány 22 millió fontot (körülbelül 8 milliárd forintot) költött, hogy megalkossák a jövő mezőgazdaságának prototípusát. Kevesebb szennyezés, kevesebb szemét, minden automatizált és a termelékenységi mutatók az egekben - legalább is ezt ígéri a brit agrárminisztérium.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A brit kormány projektjét, miszerint megalkotják a jövő mezőgazdaságának prototípusát, a kutatás-fejlesztésért felelős miniszter, Chris Skidmore hirdette meg. Ez egyike volt annak a 31 programnak, amit a brit kormány az élelmiszerek átalakításáért hozott létre. A tervezet 90 millió fontot, azaz 32 milliárd forintot irányoz elő olyan kutatási-fejlesztési projektekre, amelyek átalakítják és modernizálják a mezőgazdaságot. A cél, hogy az agrárszektor alkalmazkodjon a klímaváltozáshoz és a növekvő népességhez; többek között azt szeretnék elérni, hogy 2050-re a brit mezőgazdaság zéró emissziós szintre álljon át, azaz semmiféle káros anyagot ne bocsátson ki. Az óriási összeg része annak a tervnek, hogy a brit kormány 2027-ig a GDP 2,4 százalékát költse K+F-re - írta a Southwest Farmer brit agrárlap. Az alábbi projektek valósultak már meg:

  • Fél millió fontot (180 millió forint) költöttek arra, hogy kifejlesszenek egy eperszedő robotot Plymouthban, ami gyorsabban és olcsóbban szedi az epret az embernél és el sem fárad. A terv szerint a robotot át lehet majd állítani más gyümölcsökre, vagy zöldségekre is. Az elmondások szerint megérte befeketni a robotba, a munkaerőhiány miatt ugyanis óriási segítséget jelent az automatizáció.

  • A mostanában nagyon divatos "vertikális gazdálkodás" a projekt másik része, Bristolban telepítettek egy függőleges gazdaságot, ahol az öntözést és a világítást is automaták szabályozzák. Az indoklás az volt, hogy így kevesebb vizet fogyasztanak és többet is termelnek.

  • Wiltshire-ben a projekt a jószágok jólétét célozta meg; olyan rendszert hoztak létre, amely már korai stádiumban kiszűri az állatok megbetegedését. Ezzel meg tudják előzni a járványokat és hatékonyabbá válik a gyógykezelésük is. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?