Moldovába vihetik a befektetéseiket a magyar agrárcégek

Moldovába vihetik a befektetéseiket a magyar agrárcégek

agrarszektor.hu
Befektetések terén nagy lehetőségek előtt áll a két ország, Magyarország elemi érdeke éppen ezért, hogy Moldova az Európai Unió tagja legyen - közölte Nagy István agrárminiszter, csütörtökön, Kisinyovban, ahol Vladimir Bolea moldovai miniszterelnök-helyettessel, mezőgazdasági és élelmiszeripari miniszterrel egyeztetett.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tárcavezető a megbeszélésen arra hívta fel a figyelmet, a mezőgazdaság mindkét országban kiemelt stratégiai ágazat, éppen ezért a magyar-moldovai agrárkapcsolatok bővítése, az ukrán mezőgazdasági termékek exportjának kérdése, az öntözési tapasztalatok, a precíziós agrártechnológia, a mezőgazdasági drónok, valamit a szárazságtűrő növények területén egyaránt tovább bővíthető a két ország közötti együttműködés - írja közleményében az Agrárminisztérium. Nagy István arról is beszélt, meg kell védeni a termelőt, az élelmiszert és meg kell védeni a piacot, ehhez pedig a piacra jutás elősegítése az elsődleges érdek. Ezen a termelő-védő folyamaton dolgoznak majd júliustól az uniós elnökség során. Hozzátette, ez idő alatt Magyarország lehetőséget biztosít Moldova számára, hogy az unió agrárminiszterei előtt elmondhassák problémáikat és gondolataikat.

A megbeszélés részeként egyetértési nyilatkozat aláírására is sor került, amellyel kapcsolatban Nagy István azt mondta, Moldova a lehetőségek hazája, nagy előrelépés ez a két ország együttműködésében. Magyar agrárérdekeltségek már jelen vannak Moldovában, akik számára ez biztonságot jelent, a további befektetésekhez pedig kaput nyit. A magyar cégek ugyanis bővíteni és fejleszteni szeretnének - fejtette ki a tárcavezető. Nagy István emlékeztetett, a Moldovai Köztársaság az Agrárminisztérium által finanszírozott magyar FAO ösztöndíjprogramok kedvezményezett országa, éppen ezért Magyarország szívesen várja a diákokat Moldovából. Hozzátette, a megfelelő beruházásokhoz ugyanis szükség van a megfelelő szakemberek képzésére és alkalmazására.

A miniszter moldovai látogatása során találkozott Dumitru Alaiba miniszterelnök-helyettessel, gazdaságfejlesztési és digitalizációért felelős miniszterrel is. Az egyeztetésen a felek egyetértettek abban, hogy jelenleg sok olyan lehetőség van a gazdasági kapcsolatok bővítésére, amelyek új, precíziós és digitális technológiák bevonását jelentik, tehát egyértelműen előreviszik a gazdaságot. A további lehetőségek kihasználására beruházásösztönző és beruházásvédelmi intézkedésekkel igyekeznek a gazdaságot serkenteni. Az egyeztetések a közeljövőben Budapesten folytatódnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?