Rekordösszegű pénz ömlik a magyar élelmiszeriparba: így újul meg az ágazat

Rekordösszegű pénz ömlik a magyar élelmiszeriparba: így újul meg az ágazat

agrarszektor.hu
A gazdasági verseny kiélezett, ezért érdemes élni az élelmiszeripari és mezőgazdasági fejlesztési pályázatok lehetőségeivel - jelentette ki Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Kondorosi Gabona Mezőgazdasági Zrt.-nél tett látogatásán. Erdős Norbert kifejtette, az éghajlatváltozás, illetve a Föld növekvő népessége új kihívások elé állítanak minket, amelyek közül kiemelkedő fontosságú az élelmiszerbiztonság. A vetőmagok kimagasló minősége és a gabonaágazat sikere elengedhetetlen ahhoz, hogy hatékony választ tudjunk adni ezekre a kérdésekre.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az elmúlt időszak pedig fokozottan rávilágított arra, hogy nagy szükség van a jó minőségű hazai élelmiszerekre, és fontos szerepük van a hazai alapanyag termelőknek és élelmiszer-előállítóknak a kistermelőktől egészen a nagy élelmiszeripari vállalkozásokig. Éppen ezért a kormány folyamatosan azon dolgozik, hogy segítse a hazai vállalkozásokat - tette hozzá az államtitkár.

EZ IS ÉRDEKELHET

Erdős Norbert kifejtette, több élelmiszeripari szabályozási változás is történt a közelmúltban, például változtak a közétkeztetés szabályai és a kistermelői rendelet, amelynek egyik legfontosabb eleme, hogy május végétől bővült az értékesítés lehetősége: a kistermelő az általa megtermelt alapterméket, valamint az alaptermékből általa előállított élelmiszert saját gazdasága mellett az egész ország területén értékesíthet a végső fogyasztónak, továbbá kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítménynek.

Az államtitkár szerint a szabályozás mellett nagyon fontos a közvetlen támogatás. A 2021 és 2027 közötti időszakban óriási lehetőség előtt állnak a hazai mezőgazdasági vállalkozások, hiszen a 4265 milliárd forintos vidékfejlesztési forrás segítségével a korábbiakhoz képest jóval nagyobb fejlesztési keretre pályázhatnak majd a mezőgazdasági és élelmiszeripari szereplőik. A hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar a következő években példátlan mértékű forráshoz jut, amelynek köszönhetően komoly fejlesztések várnak az ágazatra - folytatta Erdős Norbert. Zsindely Ferenc, a Kondorosi Gabona Zrt. elnök-igazgatója elmondta, hogy elsősorban az állandósult szélsőséges időjáráshoz próbálnak minél jobban alkalmazkodni, itt az első lépés az öntözési rendszerek fejlesztése lesz. Kiemelte továbbá, széleskörű növénytermesztéssel, gépi munka szolgáltatással és integrációval foglalkoznak, és csaknem 1000 hektár termőföldet művelnek. Jelenleg is a továbblépés, a modernizálás van a terveik középpontjában, így szeretnének majd fejlesztési támogatásokra pályázni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Erdős Norbert rámutatott, hogy a 21. század új kihívásaira gyorsan és hatékonyan kell reagálni, ilyen az alkalmazkodás a klímaváltozás okozta negatív hatásaihoz. Az öntözésfejlesztés mára megkerülhetetlen feladattá vált. Ahhoz, hogy versenyképesebbé tegyük a magyar mezőgazdaságot, nélkülözhetetlen a termőföldek öntözése, ezért a kormány a következő tíz évben 17 milliárd forint pluszforrást biztosít évente az öntözéses gazdálkodáshoz kapcsolódó fejlesztésekhez.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?