Kimondták: van, amiben nem tud versenyezni a magyar áru az ukránnal

Kimondták: van, amiben nem tud versenyezni a magyar áru az ukránnal

agrarszektor.hu
Tovább bővülnek a magyar-moldovai agrárkapcsolatok. Újabb lendületet adhat a bilaterális kapcsolatoknak a vetőmagtermesztés és a dróntechnológia területén folytatott együttműködés.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Hatalmas lehetőségeket rejt a magyar-moldvai kétoldalú agráregyüttműködés, amelynek újabb lendületet adhat egy befektetésvédelmi megállapodás, ami tovább vonzaná a magyar beruházásokat Moldovába. Többek között ennek a folyamatáról egyeztetett Nagy István agrárminiszter csütörtökön, Budapesten, Vladminir Bolea-val, a moldáv miniszterelnök-helyettessel, agrár- és élelmiszeripari miniszterrel - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A felek egyetértettek abban, Moldova kiváló természeti adottságokkal rendelkezik, amely Kelet és Nyugat, illetve Észak és Dél találkozási pontjánál fekszik. Ez olyan kiemelt stratégiai hely, ahol a moldáv adottságok, valamint a magyar tudás és technológia együttműködése nagy potenciált jelent. Közös vállalatok alapításának kiváló pontja. A miniszterek ilyen közös kitörési pontként tekintenek a vetőmagok termesztésére. Véleményük szerint ugyan a régióban egyik ország sem versenyezhet mennyiségileg Ukrajnával, Oroszországgal, esetleg Romániával, minőségben ugyanakkor regionális vetőmagközpontként tudna Magyarország és Moldova együtt funkcionálni. Ennek megvalósítására a felek megállapodtak további személyes találkozóban.

A megbeszélésen szóba került még, hogy a moldáv fél örömmel fogadná a precíziós és dróntechnológia terén is az együttműködést. Úgy vélik ugyanis, hogy a magyar technológia ár-érték arányban rendkívül kedvező ehhez. A miniszterek megegyeztek továbbá a magyar tudásexport megosztásában is, amely szerint magyar professzorok és szakemberek a moldovai műszaki egyetemre integrált agrárszakokon képzik majd a moldáv fiatalokat. Később pedig nemzetközi szerződés alapján közös diplomát is akkreditáltathatnak majd az együttműködésben részt vevő egyetemisták.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?