Nagyon sok veszély vezet tragédiákhoz a mezőgazdaságban

agrarszektor.hu
Több mint 30 százalékkal csökkent tavaly Magyarországon a végzetes munkahelyi tragédiák száma az agráriumban. A mezőgazdaság ugyanakkor továbbra is az egyik legveszélyesebb terület a baleseti veszélyforrások és az egészségkárosító kockázatok miatt.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Tavaly 837-ről 654-re csökkent az agráriumban a munkabalesetek éves száma, amelyből 12 volt halálos kimenetelű - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) legfrissebb adataiból. 2016-ban összesen 18 halálos kimenetelű baleset volt a mezőgazdaságban, így valamennyi ágazat közül ez vezette a halálos munkabaleseti statisztikát.

Az adatokból viszont kiderül, hogy az ágazatban egy év alatt több mint 22 százalékkal csökkent a munkahelyi balesetek száma és 33 százalékkal kevesebb végzetes kimenetelű munkabaleset történt

 - írja közleményében az NGM.

A mezőgazdasági munkabalesetek csökkentése érdekében az NGM tavaly kétéves országos munkavédelmi kampányt indított. Ugyanakkor egyre több az új veszélyforrás, mint a klímaváltozás következményei vagy az új technológiák és vegyi anyagok megjelenése. A szektor sajátossága, hogy a gazdálkodók sokszor szabadban, melegházakban, gépekkel, állatokkal, elszigetelt munkahelyen, illetve vegyi anyagokkal végeznek munkát, és a munkavállallók itt is számos veszélyforrásnak vannak kitéve.

Az ágazat munkavédelmi helyzetét negatívan befolyásolja, hogy az építőipar mellett a mezőgazdaságban a legmagasabb a szakképzetlen munkavállalók száma. Sajátosság a nagyfokú fluktuáció is, az egyszerűsített foglalkoztatás körébe tartozó idénymunka, illetve az alkalmi munka.

A kimutatások szerint 2016-ban több mint 700 mezőgazdasági munkáltatót ellenőrzött a munkavédelmi hatóság. A vizsgált munkáltatók háromnegyedénél tapasztaltak valamilyen munkavédelmi szabálytalanságot.

Az adatok viszont az NGM közleménye szerint azt mutatják, hogy 2017-ben a munkavédelmi helyzet javult, és az ellenőrzött munkáltatók kétharmadánál találtak "csak" szabálytalanságot.

A tárca most azt is közölte, hogy a munkavédelmi kampány 2018-ban is folytatódik. A második és harmadik negyedévében országos célvizsgálat alá veszik a mezőgazdasági tevékenységeket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?