2023. december 11. hétfő Árpád

Nagyon sok veszély vezet tragédiákhoz a mezőgazdaságban

agrarszektor.hu
Több mint 30 százalékkal csökkent tavaly Magyarországon a végzetes munkahelyi tragédiák száma az agráriumban. A mezőgazdaság ugyanakkor továbbra is az egyik legveszélyesebb terület a baleseti veszélyforrások és az egészségkárosító kockázatok miatt.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Tavaly 837-ről 654-re csökkent az agráriumban a munkabalesetek éves száma, amelyből 12 volt halálos kimenetelű - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) legfrissebb adataiból. 2016-ban összesen 18 halálos kimenetelű baleset volt a mezőgazdaságban, így valamennyi ágazat közül ez vezette a halálos munkabaleseti statisztikát.

Az adatokból viszont kiderül, hogy az ágazatban egy év alatt több mint 22 százalékkal csökkent a munkahelyi balesetek száma és 33 százalékkal kevesebb végzetes kimenetelű munkabaleset történt

 - írja közleményében az NGM.

A mezőgazdasági munkabalesetek csökkentése érdekében az NGM tavaly kétéves országos munkavédelmi kampányt indított. Ugyanakkor egyre több az új veszélyforrás, mint a klímaváltozás következményei vagy az új technológiák és vegyi anyagok megjelenése. A szektor sajátossága, hogy a gazdálkodók sokszor szabadban, melegházakban, gépekkel, állatokkal, elszigetelt munkahelyen, illetve vegyi anyagokkal végeznek munkát, és a munkavállallók itt is számos veszélyforrásnak vannak kitéve.

Az ágazat munkavédelmi helyzetét negatívan befolyásolja, hogy az építőipar mellett a mezőgazdaságban a legmagasabb a szakképzetlen munkavállalók száma. Sajátosság a nagyfokú fluktuáció is, az egyszerűsített foglalkoztatás körébe tartozó idénymunka, illetve az alkalmi munka.

A kimutatások szerint 2016-ban több mint 700 mezőgazdasági munkáltatót ellenőrzött a munkavédelmi hatóság. A vizsgált munkáltatók háromnegyedénél tapasztaltak valamilyen munkavédelmi szabálytalanságot.

Az adatok viszont az NGM közleménye szerint azt mutatják, hogy 2017-ben a munkavédelmi helyzet javult, és az ellenőrzött munkáltatók kétharmadánál találtak "csak" szabálytalanságot.

A tárca most azt is közölte, hogy a munkavédelmi kampány 2018-ban is folytatódik. A második és harmadik negyedévében országos célvizsgálat alá veszik a mezőgazdasági tevékenységeket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 11. 13:33