Nagyot bukhatsz ha nem figyelsz eléggé: tuti tippek a tökéletes bor kiválasztásához

agrarszektor.hu
Még magunknak sem mindig könnyű megfelelően bort választani, hát még ha ajándékba visszük. Nem is gondolnánk, mennyi hibát elkövethetünk borvásárláskor, például ha felkészületlenül megyünk el a boltba, vagy csak a megjelenés alapján választunk bort, esetleg kizárólag az ár alapján döntünk. Elkészült a lista a tíz leggyakoribb bakiról, illetve arról, hogyan küszöbölhetjük ki őket.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Te is álltál már tanácstalanul a boltok polcai előtt, szinte beleszédülve a hatalmas kínálatba? Ennek most véget vethetsz, itt van ugyanis a tíz leggyakoribb hiba, amelyet elkövethetsz borvásárláskor, illetve az is, hogyan küszöbölheted ki őket - írja a winelovers.blog.hu.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

1. Felkészületlenül érkezünk a boltba

Rengeteg weboldal, blog és videó van a világhálón, amelyek évjáratokról, borrégiókról adnak információkat, vagy akár konkrét borokat ajánlanak. Vásárlás előtt végezzünk egy kis kutatómunkát, jól fog jönni.

2. Nehezen szabadulunk a márkák bűvköréből

A nagy borvidékekkel és pincészetekkel nyilván nehéz mellélőni, ennek azonban borsos ára van. Tudjuk, hogy a pinot noir hazája Burgundia, de bátran kipróbálhatjuk egy másik, nem a pinot-járól nevezetes, így e tekintetben kuriózumnak számító ország (vagy borvidék), például Új-Zéland pinot-ját is. Emellett érdemes a magyar borokat is szemügyre venni, hiszen itthon is vannak igazi pinot guruk.

3. Nem fogadunk el tanácsokat

Ha megkérjük a vinotékában az eladót (vagy étteremben a sommelier-t), hogy segítsen nekünk, az még nem annak a beismerése, hogy nem értünk a borokhoz. Ők azonban sokkal jobban ismerik a saját kínálatukat, jelentős részét kóstolták is, könnyen meg tudják találni az igényeinknek megfelelőt. 

4. A megjelenés alapján döntünk

Egy szép, figyelemfelkeltő címke mutatós ajándék, de a palack tartalmáról semmit nem mond. Tudjunk meg ezért ennél többet a borról (lásd 1. és 3. pont).

5. Személytelenül választunk

Ha ajándékba vásárolunk, próbáljuk meg felidézni az ünnepelt preferenciáit. Emlékezzünk vissza, hol volt legutóbb nyaralni, melyik borról áradozott, hova készül legközelebb. Csak még személyesebbé válik az egész, ha a palack nyakára akasztunk egy üdvözlőkártyát, amiben leírjuk, miért éppen ezt a tételt választottuk.

6. Mindig az akciókat keressük

A boltok igyekeznek az akciókra terelni a figyelmünket, mivel ők azoktól a boroktól szeretnének megszabadulni. Azonban egyáltalán nem biztos, hogy ezek jelentik a legjobb választást. Nézzük meg a teljes kínálatot, mielőtt döntünk, akció nélkül is lehet kifogni valami jót.

7. Kizárólag ár alapján döntünk

Az ár és a minőség nem feltétlenül állnak egyenes arányban, sok összetevője van ennek a kérdésnek. Egy kevésbé ismert borvidék, borász vagy szőlőfajta is lehet felejthetetlen élmény - jóval kedvezőbb árért.

8. Megfeledkezünk arról, hogy mihez választjuk a bort

Ugyanaz a bor teljesen másképp viselkedhet attól függően, milyen ételhez isszuk. Ezt is tartsuk szem előtt, amikor döntünk.

9. Alulértékeljük a párlatokat

Pár évvel talán később indult, de a párlatok világában ugyanolyan forradalom zajlik, mint a borokéban. Adjunk ezeknek is egy esélyt, ajándéknak is kiváló ötlet a huszadik üveg bor helyett.

10. Ha borról van szó, csak borban gondolkodunk

Részben az előző ponthoz kapcsolódik: ha nem bort, de nem is párlatot vennénk ajándékba, attól még nem kell teljesen levenni a napirendről a boros témát. Rengeteg boros kütyü, boros rendezvény létezik, de bízhatjuk a döntést a megajándékozottra is egy ajándékutalvány formájában.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?