Felborult a meggypiac: fontos döntést hoztak a magyar feldolgozók

agrarszektor.hu
Globális szinten 17,6 százalékkal csökkent 2018-ban a fagyasztott meggy kereskedelme, ami döntően annak köszönhető, hogy a legfőbb termelő ország exportja több mint 13 százalékkal volt kevesebb tavaly, mint 2017-ben. A lengyel termelők aggódnak a gyenge kereslet, és az alacsony árak miatt, miközben Szerbia fagyasztottmeggy-exportja szintén látványosan csökkent 2018-ban. A magyar export is kevesebb, mint 4000 tonnára esett, az árak pedig szintén nagyon alacsonyak lettek az elmúlt évben, így több feldolgozó is úgy döntött, hogy inkább a magyar piacokon helyezi el a termékét.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Lengyelország az egyik legnagyobb fagyasztottmegy-előállító - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). 2018 januárja és decembere között 51452 tonnát exportáltak, ami 13,4 százalékkal kevesebb, mint 2017-ben, amikor fagykár miatt a 60 százalékkal, 70 ezer tonnára csökkent a termés. Tavaly a lengyel meggytermés visszatért 180 ezer tonnára, de az aszály miatt a gyümölcsökkel minőségi problémák voltak. A kereslet lassan csökkent és júliusban a szezon eleji árak is leestek. A termelők kilogrammonkét 0,32 dolláros áron tudták eladni a gyümölcsöt a fagyasztóiparnak, míg a gyümölcslégyártóknak ennek az árnak mindössze a feléért szállítottak, a magas hőmérséklet és a csapadékhiány okozta öntözési költségnövekedés ellenére.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A konferencián az agrárgazdaság legaktuálisabb témáiról kaphatnak naprakész információkat a résztvevők. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. Ha tájékozott akar lenni az agráriumban, jöjjön el a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra április 26-án! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A lengyel termelők aggodalmukat fejezték ki a gyenge kereslet, az alacsony árak és a versenytársaik, Szerbia és Ukrajna növekvő kínálata miatt. Ukrajna exportja egyelőre még nem túl jelentős, de a lengyel termelők aggódnak a nagy volumenű, új ültetvénytelepítési beruházások miatt, amik a következő években piaci túlkínálathoz vezethetnek. Ehhez képest Szerbia fagyasztottmeggy-exportja 28 százalékkal 27,733 tonnára csökkent, miközben a 2018-as rekordtermés megfelezte a késztermék árakat.

A magyar export is lecsökkent 7400 tonnáról kevesebb, mint 4000 tonnára. Az árak kilogrammonként 1,15 euró körül kezdődtek és jelenleg kilogrammonként 1,05 euró környékén alakulnak. A nagyon alacsony árak miatt sok feldolgozó határozott úgy, hogy nagyobb mennyiséget helyez el a magyar piacon, ahol hagyományosan nagyobb mértékben fogyasztják a meggyet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?