Durván megugrott a burgonya iránti kereslet a koronavírussal érintett országokban

Durván megugrott a burgonya iránti kereslet a koronavírussal érintett országokban

agrarszektor.hu
Megosztott az európai burgonyapiac, az észak-amerikain pedig bizonytalanság uralkodik. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elemzése szerint azokban az országokban, ahol a koronavírus jelen van, növekszik a kereslet, de különösen a helyi termékek iránt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az olaszországi kereslet rövid ideig megháromszorozódott a járvány kezdetén, és a spanyol termelők is alig tudtak lépést tartani a kereslettel, olvasható a NAK oldalán. Hollandiában, Belgiumban és Németországban a piac ismét lassult, ami azt jelenti, hogy az árak alacsonyan vannak. A közelmúlt esőzései miatt a Benelux-államokban még nem ültettek burgonyát. Az észak-amerikai piac még bizonytalan a burgonya rendelkezésre állása miatt, a csendes-óceáni térségben az időjárási viszonyok alacsonyabb hektáronkénti termést eredményeztek. A burgonya árai Kínában magasak a korlátozott kínálat és kereslet miatt.

Hollandia: csökkenő burgonya export, nyomott árak

Nemzetközi szinten csökkent a fogyasztás a koronavírus-járvány miatt, stabilak a készletek, így a célországok, ahova általában szállítanak, most nem vásárolnak. Jelentős ügyfélvisszaesés tapasztalható a vendéglátó-ipari és idegenforgalmi szektorban, hiszen a korlátozások okán a vállalkozások jelentős része bizonytalan időre bezárt. Ez nyomást gyakorol az árakra is. Agria burgonyát 19-20 eurocentért lehet megvásárolni, a friss fogyasztásra szánt burgonya ennél is olcsóbb, 15 eurocent/kilogramm. Az időjárást illetően az esőzés nem könnyíti meg a termelést, a munka várhatóan áprilisig nem kezdődik meg.

Belgium: az esős időjárás lehetetlenné teszi a burgonyaültetést

A belga burgonyapiac jelenleg stabil, és a termék minősége a tavalyi száraz nyár ellenére is jó. Az árak kissé csökkentek, mert az enyhe tél miatt a kereslet kissé elmaradt. Az elmúlt hetekben a jelentős mennyiségű eső miatt a termelők várhatóan egyelőre nem lesznek képesek ültetni. Ez a jelenlegi készletgazdálkodást is befolyásolhatja, hiszen ha az idő huzamosabb ideig esős marad, tovább kell, hogy kitartson a jelenlegi készlet.

Németország: az egyiptomi szezon kezdete

Noha az értékesítés lassult, az emberek általában elégedettek a jelenlegi piaci helyzettel, és lassan kezdődik az importszezon is. Olaszország, Ciprus, Izrael és Egyiptom a legnagyobb burgonya-beszállítóik. A közelmúltig Izrael volt a piacvezető, de most Egyiptomnak sikerült egy jó piaci pozíciót elérnie a Princess fajtának köszönhetően. Ez a kis prémium burgonya különösen népszerű márciusban és áprilisban. A Német Mezőgazdasági Minisztérium külön felhívta a lakosok figyelmét arra, hogy az importált élelmiszer a jelen járványügyi helyzetben sem veszélyes.

Ausztria: jó értékesítés a belföldi piacon

A belföldi értékesítés Ausztriában némileg stabilizálódott. Az export viszont nagyon lelassult, így a raktárkészlet bőséges. Az emelkedő hőmérséklet miatt a nem hűtött tárolóban levő burgonya már nem tartható túl sokáig, ez a későbbiekben még okozhat problémákat.

Franciaország: erőteljes különbség a régiók között

A mennyiség és a minőség idén jó volt Champagne-ban, azonban más régióknak foglalkozniuk kellett a késői betakarítással, ami befolyásolta a minőséget. Emiatt néhány termelő számára ez a szezon hosszabb lesz, mint az előző.

Olaszország: megháromszorozódott kereslet

A burgonya értékesítése jelentősen megnőtt a kiskereskedelemben, és a feldolgozóipar iránti kereslet is nőtt. A nagykereskedelmi piacokon és a vendéglátószektorban visszaesett az értékesítés. Az olaszországi koronavírus-járvány kezdetén, különösen a korai napokban, amikor az emberek féltek karanténtól, pánikszerűen bevásároltak. A kiskereskedelem iránti kereslet ezzel megháromszorozódott. A helyzet ezután ismét normalizálódott, és elindultak az első exportszállítmányok is Svájcba.

Az olaszok nagy erőfeszítéseket tesznek a vírus megállítására, és a kereskedelmi szektorban érintett vállalatok egyelőre a szokásos módon működnek. A csomagolóanyagokból sincs hiány, így folyamatos a burgonya be- és kirakodása. Szicíliában Syracuse környékén egy hete kezdődött az újburgonya betakarítása, és az értékesítés is jól indult, de jelen pillanatban nem tűnik túl fényesnek a jövő a termelők szerint.

Spanyolország: a kereslet gyorsan emelkedik

Januárban és februárban, két csendesebb hónap után Spanyolországban a burgonya iránti kereslet növekedett a koronavírus kimutatását követően. Az egyik legnagyobb spanyol termelő szerint szinte lehetetlen kielégíteni az összes igényt. Eddig a burgonyaszezon jól néz ki az árak szempontjából. Átlagosan 28-35 eurocent/kilogrammot fizetnek a legjobb minőségű termékeknél. A jó időjárási viszonyok és az enyhe hőmérséklet miatt Murciában és Andalúziában ráadásul korábban várható újburgonya. Elkezdődött a betakarítás a Kasztília-La Mancha és Kasztília-León régiókban is. Jelenleg a spanyol piacon található burgonya Franciaországból (egész évben elérhető), Egyiptomból, Marokkóból és Algériából származik.

Kína: magas árak

Jelenleg magas a burgonya ára a kínai piacon. Ennek oka nemcsak a koronavírus, amely megnehezíti a szállítást, ennélfogva lelassítja a kereskedelmet, hanem az is, hogy a készletek ebben az évben valamivel kisebbek. Három olyan terület van Kínában, ahol burgonyát termesztenek. A jelenlegi kínálat Dél-Kínából származik. Májusban a keleti országrészen fogják megkezdeni a betakarítást.

A kínaiak a burgonyát exportálják is, de a kereskedelem a koronavírus miatt jelenleg lelassult. A pillanatnyi magas árak miatt a kínai burgonya kevésbé vonzó a nemzetközi piacon. Várható, hogy az új betakarított területek belépésével és a készlet emelkedésével az elkövetkező hónapokban az ár lassan ismét esni fog, majd az export is várhatóan növekedésnek indul.

Észak-Amerika: bizonytalanság

Az észak-amerikai burgonyakínálat a szezon kezdete óta korlátozott. 2019 tavaszán a fagy nagy veszteséget okozott. A hektáronkénti hozamok szignifikánsan alacsonyabbak voltak, és a betakarított burgonya mérete is jóval kisebb volt a hagyományoshoz képest. Ezt követően októberben, Idahóban újabb fagy volt, amely a termés 20-25%-át érintette.

Jelenleg nagy a bizonytalanság van a burgonya piaci elérhetősége és a tárolt burgonya minősége kapcsán. A koronavírussal kapcsolatos kritikus helyzet is csak ráerősít erre a bizonytalanságra. Tekintettel az eladott burgonya mennyiségére, az elmúlt 30-90 napban a kiskereskedelemben változás történt. A szupermarketek folyamatosan kérik a pultok feltöltését és szemmel láthatóan gyorsan túl is adnak az árukon.

A vörös héjú burgonya kínálata jelenleg kicsi, ám a vártnál hosszabb ideig volt a piacon. A sárga héjú burgonya új készletei már elérhetők, de most ez fogy a leggyorsabban. A fehérhúsú burgonyakészlet ebben a hónapban el fog fogyni, de ezzel lehetővé teszi az első új termés piacra lépését Észak-Floridában. Még mindig sok a bizonytalanság a vöröses barnás héjú burgonyával kapcsolatban, bár júliusig nem várható hiány. Ez utóbbi ára amúgy 15-20%-kal emelkedett.

Ausztrália: száraz idő Tasmániában

2019-ben 50005 tonna burgonyát exportáltak, ami 10%-os növekedést jelent, míg az export értéke 4%-kal nőtt. A tasmániai termelők azonban a legszárazabb burgonyaültetési időszakkal szembesülnek, miközben a vízgazdálkodás továbbra is fennálló probléma.

Új-Zéland: alacsonyabb hozamok

Az ország időjárása eddig nagyon szokatlan volt ebben a szezonban, és ez befolyásolja a burgonya hozamát. Egyes szakértők szerint ez a mostani a 10-15 év alatt a legnehezebb időszak. A hozamok elsősorban Pukekohe-ban csökkennek, míg a Manawatu régió átlagos hozamot vár. Canterbury termesztésének nagy részét ebben a hónapban takarítják be.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?