Soha nem látott kár érte a magyar gyümölcstermesztőket: ez az árakban is látszani fog

Soha nem látott kár érte a magyar gyümölcstermesztőket: ez az árakban is látszani fog

agrarszektor.hu
A teljes hazai gyümölcstermés legalább 40%-át tették tönkre a március elejétől május közepéig pusztító fagyok. Nincs is olyan gyümölcsfajta, amelyik jól átvészelte volna ezt az időszakot - mondta az InfoRádiónak Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kertészeti osztályának elnöke.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ilyen év még sose fordult elő a gyümölcstermelésben, mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti osztályának elnöke. Mártonffy Béla felidézte, hogy fagykár ugyan máskor is esett az ültetvényekben, de általában a virágzás vagy a terméskötődés időszakában egy-egy faj sínylette meg a fagyokat, és a többinél normálisabb volt a termés, olvasható az Infostart oldalán. Most viszont, a szakember beszámolója szerint, március végétől április elejétől 8-10 napon keresztül ismétlődve, vissza-visszatérő fagyok voltak. Egész május 13-ig, amikor az utolsó ilyen fagyig hetente-kéthetente előfordult ez a fagy.

Ez azt jelenti, hogy a legkorábban virágzó kajszi után - amit szinte teljes egészében véve letarolt a hideg, ahogy a növények virágozni szoktak, folyamatosan mindegyiket érte fagy, még a szamócát is, aminek a szezonja éppen most van, mondta Mártonffy Béla. A NAK kertészeti osztályának elnöke úgy fogalmazott, hogy az összes gyümölcsfajtát, a kajszit, a cseresznyét, a meggyet, a szilvát, az almát és a körtét is, folyamatosan érte valamilyen fagykár.

Ennek az eredménye az, hogy idén nagyon gyenge terméssel számolunk, én azt gondolom, hogy ez majd meg fog látszani a termékek árában is

- mondta Mártonffy Béla.

A szakember azt is elmondta, hogy mostanra nagyjából felmérték a károkat és a potenciális terméskiesés nagyságát is. Az előfordult, és valószínűleg így is fog történni, hogy a korai fajták jobban megsínylették, a középérésű és a későieknél amelyik éppen talán ki tudott bújni egy-egy ilyen fagyos időszak alól, annál több termés várható.

Fajtánként vannak komoly eltérések, de összességében az én meglátásom szerint, ma a teljes gyümölcstermelésünk mintegy 40%-a biztosan károsodott

- jegyezte meg.

Azt még egyelőre nem tudni, hogy ez mennyiben érintette az almát vagy a szilvát, vagy épp a hamarosan induló meggyszezont. Az biztos, hogy az alsó régiókban nagyon kevés termés van, a magasabb, 2-3 méter fölötti területnél vannak maradék gyümölcsök, de itt a szedés és ennek a betakarítása lesz nehézkes, ráadásul ennek az aszály miatt várhatóan a mérete is jóval kisebb lesz.

Talán a friss ellátásra elég gyümölcsünk lesz, az ipari felhasználásnál viszont lesznek gondok

- summázta Mártonffy Béla.

A szakember az esetlegesen várható áremelés mértékével kapcsolatban nem kívánt nyilatkozni, miután szabadáras termékről van szó. Annyit jegyzett meg, hogy az közgazdasági törvényszerűség, hogy ha valamiből kevesebb van, akkor annak emelkedni szokott az ára. Ugyanakkor azt is hozzátette, úgy gondolja, a végtelenségig sem tud emelkedni az ár, mert az keresletcsökkenéshez vezet, mert a fogyasztók egy bizonyos szint felett már nem veszik meg. Mártonffy Béla szerint, ha emelkednek is az árak, az nem fogja kompenzálni a termelők kiesését, akiknek a bevételei elég gyengék lesznek ebben az évben.

Azonos állásponton van a termelők idei kilátásait illetően a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is, amely arról tájékoztatta az Agrárszektort, hogy a kedvezőtlen időjárás egyik elsődleges áldozata a Gönci kajszibarack lett.

EZ IS ÉRDEKELHET

A fenti véleményeket osztja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet is, amelynek alelnöke, Apáti Ferenc nemrég elmondta, hogy a kemény fagyoknak köszönhetően Magyarország idén szinte minden gyümölcsfajból kisebb vagy nagyobb mennyiségű importra fog szorulni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?