Szörnyű csapás érte Kínát: sokkoló, ami az ottani almaültetvényeken történt

agrarszektor.hu
Katasztrofálisan kezdődött a május a kínai gyümölcstermesztők számára. Május 5-e és 14-e között több hullámban is kemény fagyok sújtották a legnagyobb gyümölcstermesztő körzeteket.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Helyi szakértők becslései szerint akár 30%-os terméskiesést is okozhatnak a május 9-14. közötti fagyok, amelyek Kína legfontosabb gyümölcstermesztő körzeteit, köztük Shandong tartományt sújtották. Piaci elemzők szerint ennek biztos, hogy komoly kihatása lesz az almasűrítmény (AJC, apple juice concentrate) világpiaci árára - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

A fagyok több hullámban károsítottak, és a hidegbetöréssel kevésbé sújtott területeken is jégesők verték az ültetvényeket, amelyeken a virágzás az idei évben amúgy is elmaradt a várttól. A helyi termelők számára ez magasabb árakat jelent az utóbbi két év alacsony felvásárlási árait követően. Az évi 45 millió tonna körüli almatermés így várhatóan valamivel 30 millió tonna felett alakul majd Kínában. Ez azt jelenti, hogy várhatóan a teljes európai almatermésnek megfelelő volumen esik ki az idén, ami a 2018-as, erősen fagykáros év viszonyait idézi fel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?