Koronavírus: ezekkel az intézkedésekkel segítették a magyar élelmiszeripart

Koronavírus: ezekkel az intézkedésekkel segítették a magyar élelmiszeripart

agrarszektor.hu
A járvány okozta értékesítési nehézségek idején a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) nem maradt tétlen és több vonalon is próbálta segíteni a termelőket, élelmiszer-előállítókat. Az egyik ilyen volt a piaci lehetőségek bővítése.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Noha a pandémia idején a piacok nyitva tarthattak, mégis számos településen a bezárás mellett döntöttek. Ez annál is nagyobb problémát jelentett, mivel a HoReCa-szektor, azaz a szállodák, éttermek, kávézók, illetve az oktatási intézmények bezárása, a rendezvények elmaradása már eleve komoly piacvesztést jelentett az élelmiszer-termelők és -előállítók számára, és ezzel fokozódott az értékesítési lehetőségeik elvesztése, olvasható a NAK oldalán.

A járvány idején a kamara által nyújtott segítség egyik formája a NAK online Piactér kialakítása volt, amelynek célja, hogy közvetlenül összekapcsolja az élelmiszer-előállítókat, -termelőket a kereskedelmi/felvásárlói oldallal. Az április 20-ai indulás óta az online térbe május közepéig 172 élelmiszer-előállító jelentkezett, így különböző szűrési feltételek szerint több mint 1100 termék közül válogathat a felületre kereskedőként regisztrált, jelenleg 54 kereskedő/felvásárló. Az előállítók és a kereskedők is csak regisztrációt követően tudnak a felületen megjelenni, és a kapcsolatot a kereskedői oldal kezdeményezheti, amennyiben az adott előállító által meghirdetett termék iránt érdeklődik. A termékek majdnem harmada alapvető élelmiszer, ezen belül a lekvárok, a reformtermékek vannak nagyobb számban, de az italok, alkoholok, illetve a tejtermékek száma is meghatározó. Kereskedői oldalról a legnagyobbak szinte mindegyike regisztrált a felületen, így az Auchan, a CBA, a Coop, a Lidl, a Penny Market, a SPAR és a Tesco is jelen van.

A segítség másik formája a NAK-nál több éve működő, a fogyasztói oldal számára is elérhető piackereső felület. A NAK megyei kollégái által heti rendszerességgel aktualizált adatbázis alapján működő kereső naprakész tájékoztatást nyújt - többek között - a nyitva tartó piacokról. A piacok nyilvántartása ugyan nem a kamarához tartozik, ugyanakkor az online keresőfelületen meglévő adatok szerint jelenleg 699 piac üzemel az országban, ezek közül 423 a hagyományos és 276 a termelői piac. Egy tájékoztató összeállításával a kamara hetek óta folyamatosan kérte a piacokat üzemeltető önkormányzatokat, vállalkozásokat, hogy ne zárják be piacaikat, illetve amely helyhatóság megtette, az nyissa ki újra. Azok ugyanis a szabályok betartásával az áruházaknál is biztonságosabbak, illetve a helyi termelők, vállalkozások fennmaradását is segítik. A kamara ezért kérte az önkormányzatokat, piacüzemeltetőket a korlátozások, be zárások feloldására, arra, hogy segítsék a településük, térségük termelőit, élelmiszer-előállítóit, virágkertészeit!

A piacnyitásokhoz kapcsolódó tájékoztatás és a piacüzemeltetők megkeresése meghozta gyümölcsét, hiszen míg a pandémia elején az ország piacainak több mint 66%-a volt zárva, május végére a hagyományos piacok 90%-a, a helyi termelői piacoknak pedig a 75%-a tartott nyitva. Tolna és Békés megyében például szinte az összes piac kinyitott, de például Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben a nyitva tartó piacok aránya még mindig alacsonyabb a zárva tartókénál. A piacok nyitvatartásáról az érdeklődők a NAK honlapján tájékozódhatnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55