A Fülöp-szigetekről jött Magyarországra, ma már saját étterme és baromfifarmja van

A Fülöp-szigetekről jött Magyarországra, ma már saját étterme és baromfifarmja van

Bõle István
Elsősorban fűszernövényeket termelő konyhakert és baromfifarm is tartozik a Nógrád megyei Béren működő étteremhez, amely Fülöp-szigeteki és magyar receptek szerint kínálja ételeit. A konyhafőnök és a vállalkozás vezetője Bánfi Anna, aki a filippínó államban, Mindanao szigeten született és házassága révén lett magyar állampolgár. Alapanyagként csakis ismert forrásból származó, magas minőségű terményeket fogad el.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Bánfi Anna nagyon szegény családból származik, mint mondta sokan soltak testvérek, és szüleik még a rokonságban árván maradt gyerekek közül is többet örökbe fogadtak, ezért saját kert, és saját baromfifarm nélkül nem tudtak volna megélni - tudta meg az Agrárszektor. Anna az első vállalkozási ismereteit már a szülőhazájában megszerezte. Magyarországra akkor keresett rá a térképen először, amikor későbbi férjével megismerkedett. Házasságkötésük után Anna választotta ki a lakóhelyüket Magyarországon, így esett a választása a nógrádi dombok között megbújó Bérre. A táj nyugodt szépsége, az erdő, a patak, a természet közelsége fogta meg, így az hamar egyértelművé vált számára, hogy ezekkel az adottságokkal turisztikai vállalkozásba kell kezdeni. 

Néhány hét múlva komoly üzleti tervet tett le újdonsült férje elé, két éven belül pedig megépült itt a tájba simuló Malom Udvar étterem. Ez szinte követelte magának a konyhát, és az elsősorban fűszernövényekkel kiszolgáló kertet, ahol többféle, Európában nem honos növényt is elültetett. Például egy illatos tökfélét, citromnádat, a gyömbérek ázsiai fajtáit, hosszú fajta babot, édes burgonyát, lila batátát, idehaza eddig ismeretlen padlizsánféléket. Az Agrárszektornak Anna elmesélte, amikor hazalátogat, rendszeresen hoz magával a Fülöp-szigetekről különböző növényszaporító anyagokat, de természetesen van helye ebben a kertben a magyaros fűszereknek is. Bőven terem itt vörös- és a fokhagyma, lestyán, de a sziklakertben ott van például a bazsalikom is, a chilinek pedig 6-8 fajtáját ültették el az idén.

Forrás: Malom Udvar

A baromfifarmon tavaly 100 liba, ugyanennyi kacsa és 700 csirke kért naponta enni. Kizárólag magvakból, kukoricából, napraforgóból, búzából, árpából állt a takarmányuk. A pandémia miatt az idén csupán 80 tojó tyúk kapirgál a tágas kifutóban, de már tervezik a jövő évet rekordszámú baromfi sereglettel.

Mindent konyhai alapanyagot képtelenség a ház körül megtermelni, de Bánfi Anna szereti a piacokat járni. Egyik kedvence a budapesti nagybani piac, de rendszeres vásárlója a pásztói termelői árusító helynek is. Elsősorban az őstermelőket keresi, de szoros az üzleti kapcsolata az étterem beszállítóival is. A vadhúst egy magyar szállítótól kapják, de járnak Bérre kézműves sörkészítők, borászok és pálinkások is. A "tengeri herkentyűket" egy üzletlánc halas standjáról rendelik meg.

A Fülöp-szigetek egy nagy ország, egészen másként főznek a keleti, mint a nyugati részén. Béren az ilonngok receptjeit, ízvilágát kóstolhatják meg a vendégek, ami általában teljesen idegen az érdeklődők számára, hiszen nagyon eltér az idehaza ismert ázsiai konyhától. Viszont van hasonlóság a magyar konyhával, a sertéscsülök például mindkét nemzetnél kedvelt fogás. Anna a magyar konyha hagyományos ételei közül elsősorban a sülteket szereti elkészíteni: csülök Pékné módra, cigánypecsenye, de a csülkös pacal is az egyik kedvence. Jelenleg már a Márton-napi menün dolgozik: lesz liba leves, ami a magyar és a filippínó konyha jegyeit is tartalmazza majd.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?