Áll a bál a baromfisoknál: ügyészségi feljelentés a tiltakozások főszervezője ellen

Áll a bál a baromfisoknál: ügyészségi feljelentés a tiltakozások főszervezője ellen

agrarszektor.hu
Feljelentést tettek a Szegedi Járási Ügyészségen a közelmúltbeli mélykúti baromfiágazati demonstráció főszervezője, a szegedi Likvid Kontroll Kft. ellen, mert termelői állítások szerint a cég a tiltakozáson elért 1,9 milliárd forintos állami többlettámogatásból 10 százalékos "sikerdíjat" kért az érintett állattartóktól. Bár a társaság vezetője korábban álhírnek minősítette az ügyet, gazdálkodói vélemények szerint jogtalan haszonszerzés és költségvetési csalás gyanúja merülhet fel. Az ügyészségnél a feljelentés elbírálása folyamatban van.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Baromfitermelői körökből származó feljelentést nyújtottak be az Agrárszektor.hu információi szerint a Szegedi Járási Ügyészséghez a szegedi Likvid Kontroll Kft. ellen, amely a Bács-Kiskun megyei Mélykúton megtartott február elejei kacsa- és libatermelői demonstráció főszervezője volt. Saághy Flóra, a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség helyettes szóvivője érdeklődésünkre megerősítette, hogy a cég, illetve Szabó Bálint ügyvezető ellen március 18-án érkezett feljelentés, amelynek elbírálása jelenleg folyamatban van.

Agrárium 2022 konferencia: mi lesz veled, magyar állattenyésztés?

Súlyosan befolyásolja az orosz-ukrán háború a hazai állattenyésztő vállalkozások tevékenységeit, mert további drasztikus mértékben növekednek az egyébként is magas takarmányárak. A Portfolio Csoport április 6-án rendezi meg Agrárium 2022 konferenciáját, amelyen a legfontosabb támogatási információk mellett az állattenyésztés jelenlegi helyzetével, illetve rövid- és hosszú távú kilátásaival összefüggő kérdések is kiemelt szerepet kapnak. A konferencián többek között szó lesz arról, milyen takarmányárakkal kalkulálhatnak az állattartók, milyen felvásárlási árakra és értékesítési lehetőségekre számíthatnak, illetve milyen változásokat hozhatnak az antibiotikummentes takarmányozásra vonatkozó uniós követelmények. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 konferenciát április 6-án Kecskeméten! 

Mint ismert, a gazdálkodói elégedetlenség azért robbant ki, mert az állattartók a 2021/2022-es támogatási évre az elvárhatónál kevesebb úgynevezett állatjóléti támogatást kaptak. A feszültséget az váltotta ki, hogy az állatlétszám a víziszárnyas-szektorban a korábbi madárinfluenza-járvány után erőteljesen felfutott, de az agrártárca ezzel arányosan a támogatási keretösszeget nem növelte. Ezért a mélykúti demonstráción személyesen résztvevő Nagy István agrárminiszter kötelezettséget vállalt arra, hogy a kormány az érintetteknek utólagosan 1,9 milliárd forintos pluszforrást nyújt, amelynek kifizetését a Magyar Államkincstár február végére és márciusra ütemezte be.

Termelői kifogások szerint a társaság jogtalan haszonszerzés céljából megtévesztette a kacsa- és a libatermelőket, mert tevékenységét több állásfoglalásában is úgy tüntette fel, hogy a többletpénzek tényleges kifizetéséhez szükség van a cég közbenjárására, holott a plusztámogatásokat a Magyar Államkincstár a hosszú évek alatt bejáratott eljárásrend és a termelőnkénti adatbázis alapján automatikusan utalta ki. Emellett ágazati visszatetszést keltett, hogy a Likvid Kontroll Kft. az elterjed hírek szerint 10 százalékos sikerdíjat kért a gazdálkodóktól azután, hogy a mélykúti demonstráción a miniszter az 1,9 milliárdos támogatáskiegészítést bejelentette. Ez egyes vélemények szerint felveti annak gyanúját, hogy a cég bűncselekménynek számító költségvetési csalásra buzdította az érintett állattartókat, mivel az állami állatjóléti támogatások jogi képviseleti díjak ellentételezésére nem használhatók fel.

Szabó Bálint ugyanakkor a viták nyomán egy februári facebookos videóüzenetben álhíreknek minősítette a sikerdíjról szóló állításokat. Állásfoglalása szerint a Likvid Kontroll Kft. ingyen képviselte a termelőket, de közülük sokan megkeresték a céget, hogyan honorálhatnák a munkát. Az egységes helyzetkezelés érdekében a társaság kollégái arról tájékoztatták az érdeklődőket, hogy a cég általában 10 százalékos sikerdíjért dolgozik. Ha egy termelő a mi munkánk segítségével pénzhez jut, abból bölcs belátása szerint tud sikerdíjat fizetni számla ellenében - fogalmazott Szabó Bálint, később viszont a hvg.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy "leállította az egészet".

Az Agrárminisztérium mindenesetre egy februári közleményében arra hívta fel a baromfiágazati szereplők figyelmét, hogy az állatjóléti támogatások igénybevételéhez nincs szükség közvetítőkre. A tárca egyúttal azt is kihangsúlyozta, hogy a támogatáshoz jutás, illetve a támogatás mértéke semmilyen összefüggésben nincs ilyen szereplőkkel, ezért a minisztérium az állattartóknak nem javasolta, hogy erre irányuló felajánlásokat vagy ígérvényeket fogadjanak el.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hasonlóan foglalt állást Nagy István Portfolio.hu-nak adott márciusi exkluzív interjújában is, ahol leszögezte, hogy a baromfiágazati állatjóléti támogatás eljárási rendje nem teszi szükségessé semmilyen harmadik fél közreműködését, ezért a tárca "külső cégek" közbenjárását, illetve "sikerdíjak" kifizetését nem tudja értelmezni, és elítéli azt. Ha bárki azt a látszatot kelti, hogy közreműködése ebben megkerülhetetlen, az komoly erkölcsi és etikai kérdéseket vet fel - hangsúlyozta interjújában az agrárminiszter. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?