Lépett a Bizottság: átfogó mezőgazdasági és élelmiszeripari ellenőrzések indulnak

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság 2020. október 23-án megjelent határozata szerint többéves ellenőrzési programot állított össze az agrár-élelmiszeripari láncra vonatkozó uniós jogszabályok alkalmazásának ellenőrzésére a 2021-2025 közötti időszakra, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az agrár-élelmiszerláncra vonatkozó uniós jogszabályok végrehajtásáért a tagállamok felelnek. Ezek illetékes szervei hatósági ellenőrzésekkel nyomon követik és ellenőrzik, hogy ténylegesen betartják- és végrehajtják-e a vonatkozó uniós követelményeket, írta meg a NAK.

Ennek érdekében a Bizottság szakértői ellenőrzéseket, többek között auditokat végeznek a tagállamokban. Ezek kiterjednek egyrészt az élelmiszer- és takarmánybiztonságra, az állategészségügyre és állatjólétre, a növényegészségügyre és a növényvédő szerek használatára, másrészt a nemzeti ellenőrzési rendszerekre és az azokat működtető illetékes hatóságok működésére, figyelembe véve a közös agrárpolitika ellenőrzési rendszereivel fennálló szinergiákat.

A többéves ellenőrzési program hozzájárul egy tisztességes, egészségesebb és környezetbarát élelmiszerrendszer megteremtéséhez, összhangban a Bizottság által kihirdetett Európai Zöld Megállapodásban, ezen belül pedig a Termőföldtől az Asztalig Stratégiában foglaltakkal, továbbá elősegíti a közös agrárpolitika nyomon követését. A fent leírtak csak tájékoztató jellegűek és nem teljes körűek. A többéves ellenőrzési program részletei a 2020/1550 végrehajtási határozatban érhetők el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. alkalommal az idei év végén
Budapest Economic Forum 2022
Jön a legjelentősebb hazai makrogazdasági konferencia
Portfolio Future of Finance 2022
Új konferencia a teljes magyar pénzügyi szektor számára
EZT OLVASTAD MÁR?