Az élelmiszer témájával készül Magyarország az uniós elnökségre

Az élelmiszer témájával készül Magyarország az uniós elnökségre

agrarszektor.hu
A műhús kérdése, az élelmiszer pazarlás elleni küzdelem és állatjóléti témák is szerepelnek hazánk uniós elnöki napirendjén, amiről Nagy István agrárminiszter hivatalában egyeztetett Sztella Kiriakídisszel, az Európai Bizottság egészségügyi és élelmiszerbiztonsági biztosával.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A tárcavezető a találkozó elején arról beszélt, hogy Európában a gazdák mindenütt nyugtalanok, a kialakult helyzetben pedig megnyugtató válaszokat kell adni. Olyan ügyek vannak napirenden, amelyek komoly vitákat keltenek, a döntéshozóknak pedig hiteles, a termelők által elfogadható és megvalósítható megoldásokat kell nyújtaniuk. Az állatjóléti kérdések a társadalmi érdeklődés középpontjában állnak, ezért nem lehet közömbösen viszonyulni hozzájuk. Hazai szinten is dolgoznak azon, hogy fellépjenek az illegális kutya- és macskaszaporítás ellen. Fontos megválaszolandó kérdés az is, hogy egy illegális hálózat felderítése után, hol lehet majd az állatokat elhelyezni, mivel a menhelyek telítettek. Az EU-s javaslatokban nagyon fontos az a központi nyilvántartó rendszer, ahol a társállatokat regisztrálják az egész unióban.

Meg kell találunk azokat a lehetőségeket is, hogy a tenyészállatokat az export kapcsán hogyan tudjuk megfelelően szállítani. Fontos, hogy az Európából kiáramló és beáramló állatokra - és állati eredetű termékekre - is ugyanazok a szabályok vonatkozzanak

- tette hozzá Nagy István.

A megbeszélésen a miniszter az élelmiszerpazarlás elleni küzdelmet hazánk erkölcsi kötelességének nevezte. Kifejtette, Magyarország 2024 októberében egy nagy nemzetközi konferencia keretében szeretne foglalkozni a kérdéssel, összegyűjtve a jó európai gyakorlatokat és programokat, egyúttal olyan ajánlásokat megfogalmazva, melyekben széleskörű konszenzus van.

Nagy István felhívta a figyelmet arra is, hogy hazánk védendő értéknek tartja a GMO-mentes mezőgazdaságot, amely Magyarország alaptörvényben is szerepel. Az új európai szabályozás kapcsán pedig hazánk nagy vitára számít. A műhús kérdése szintén szerepel az ország elnökségi napirendjén. Magyarországon elsöprő ennek a terméknek az elutasítottsága. Látjuk azt, hogy Szingapúrban, Izraelben és az Egyesült Államokban már engedélyezték a műhúst, hazánk azonban az előállítást és a forgalmazást mindenképpen szigorúan szabályozni szeretné - fűzte hozzá az agrártárca vezetője.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 15. 10:01