Teljesen elszabadultak az élelmiszerárak: még mindig tart a horrorisztikus drágulás

agrarszektor.hu
Már kilenc hónapja drágulnak az élelmiszerek a nemzetközi piacokon, azon belül is főleg a cukor és a növényi olajok - számolt be az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A FAO élelmiszerárindex, ami a nemzetközileg legjelentősebb élelmiszerek havi árváltozását követi, 2,4%-kal emelkedett, 26,5%-kal meghaladva az egy évvel ezelőtti szintet. Miután zsugorodott a termelés a legfőbb előállító országokban, és Ázsia erős keresleti nyomást helyez a piacra, a cukor árindexe 6% fölött emelkedett. A termelés várható magára találása Thaiföldön és a kimagasló termés Indiában valamelyest tompította a drágulást.

A növényi olajok ára 6,2%-os drágulással 2012 áprilisa óta nem látott magasságot ért el. Többet kértek a pálma-, szója-, repce- és napraforgóolajért is. A FAO tejtermék-árindex 1,7%-kal nőtt Kína vaj iránti keresletének megugrásával, mely szűkös nyugat-európai készletekkel párosult. Eközben a sajt ára csökkent, főként az Egyesült Államok bőséges tartaléka nyomán.

A gabonafélékért átlagosan 1,2%-kal kértek többet a világpiacon januárhoz képest. A cirok ára 17,4%-kal ugrott meg Kína magas exportigénye miatt. Eközben a kukorica, búza és rizs ára stabil maradt. A húsféléknél 0,6%-os drágulást regisztrált a FAO miután a marha- és birkahús elérhetősége beszűkült. Ezzel szemben a sertéshús iránti kereslet visszaszorult, főleg Kínában, és részben az ázsiai exporttilalom folyományaként a felhalmozódott németországi sertéshús-készletek miatt.

Jó kilátások a 2021-es búzatermésre

A FAO kiadta a Gabonakészletek és -igények gyorsjelentést is, mely friss adatokkal szolgál a globális termelésre, fogyasztásra, kereskedelemre és készletekre vonatkozóan. A világ búzatermelése 2021-ben várhatóan új rekordot dönt 780 millió tonnával, ahogy az Európai Unió termelésnövekedése ellensúlyozza a kedvezőtlen időjárás tépázta oroszországi termelést. Dél-Afrikában sosem látott mennyiségű kukoricatermés várható és Dél-Amerikában is átlag felett lehet a termelés. Az északi féltekéről még nincsenek adatok.

Egy másik gyorsjelentés további részleteket és becsléseket közöl. Ebből érdemes kiemelni, hogy a tavalyinál nagyobb gabonatermést várnak szakértők, 1,9%-os növekedéssel elérheti a 2 761 millió tonnát is köszönhetően a vártnál jobb nyugat-afrikai kukorica-, indiai rizs-, és térségünk búzatermésének.

Az alacsony jövedelmű élelmiszerhiányos országokban több gabonára van szükség

A FAO piaci és kereskedelmi egysége kiadta a legfrissebb negyedéves termény és élelmezési helyzet előrejelzését is. Ebben arról írnak, hogy az 51 alacsony jövedelmű és élelmiszerhiányos ország összesített gabonatermelése 3%-ot bővült tavaly elérve az 502,4 millió tonnát, miután a jó termés Dél-Afrikában és a Közel-Keleten ellensúlyozta Közép-Afrika negatív tendenciáit. Mindemellett az összesített importigényük 74,1 millió tonnával nőtt, főként a Távol-Keleten és Nyugat Afrikában.

A korai termelési előrejelzések alapján jó év áll előttünk, ellenben az aszály-közeli állapotok Afganisztánban és Madagaszkár déli részén aggodalomra adnak okot. A jelentés 45 országot sorol fel, melyek külső élelmiszersegélyre szorulnak: Afganisztán, Banglades, Burkina Faso, Burundi, Csád, Dzsibuti, Eritrea, Etiópia, Guinea, Haiti, Irak, Kamerun, Kenya, Közép-afrikai Köztársaság, Kongó, Koreai Népi Demokratikus Köztársaság, Kongói Demokratikus Köztársaság, Libanon, Lesotho, Libéria, Líbia, Madagaszkár, Malawi, Mali, Mauritánia, Mozambik, Mianmar, Namíbia, Niger, Nigéria, Pakisztán, Szenegál, Sierra Leone, Szomália, Dél-Szudán, Szudán, Szíriai Arab Köztársaság, Szváziföld, Tanzániai Egyesült Köztársaság, Uganda, Venezuela, Jemen, Zambia, Zimbabwe és Zöld-foki Köztársaság.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?