Döbbenetes, mekkorát változott a tejtermelés Magyarországon a világjárvány hatására

Döbbenetes, mekkorát változott a tejtermelés Magyarországon a világjárvány hatására

agrarszektor.hu
A tej pozitív élettani hatásai miatt, valamint, hogy felhívják az emberek figyelmét a kalciumbevitel fontosságára, a Nemzetközi Tejszövetség 1957-ben május utolsó keddjét nevezte ki, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) 2001-től pedig már konkrét dátumot, a június 1-jét jelölte meg a Tej Világnapjának.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A magyar agrárpolitika elkötelezett a hazai tejtermelés és a tejfeldolgozás fejlesztése iránt, ehhez az idén minden eddiginél több forrást biztosít - mondta Dr. Nagy István agrárminiszter kedden Budapesten, a tej világnapja alkalmából rendezett sajtótájékoztatón. A tárcavezető versenyképességi feltételnek nevezte az uniós előírásoknak megfelelő, magas technológiai színvonalú állattartó telepeket, és üdvözölte, hogy a fejlesztésükre meghirdetett keretösszeget a jelentős érdeklődés miatt 50 milliárd forintról 260 milliárd forintra kellett emelni.

A tejfeldolgozók két kiírásra is számíthatnak ebben a hónapban, a kisebb fejlesztéseikre egy 50 milliárd forintos, a nagyobb projektek megvalósítására pedig egy 200 milliárd forintos felhívás jelenik meg hamarosan

- tette hozzá Nagy István.

Az agrárminiszter várakozása szerint a szarvasmarhatartásban csaknem 40 ezer férőhely létesülhet, korszerűsödhet, és összesen 400 ezer négyzetméter építmény jöhet létre, vagy újulhat meg a pályázatoknak köszönhetően. A tárcavezető a rendkívüli mértékű támogatást azzal indokolta, hogy a tej rengeteg embernek jelent biztos megélhetést, és nélkülözhetetlen az egészséges táplálkozáshoz. A tejtermelés értéke tavaly 5%-os éves növekedéssel meghaladta a 207 milliárd forintot, míg a tejtermékgyártás csaknem 354 milliárdos termelési értéke az élelmiszeripari termelésnek majdnem a tizedét tette ki. Magyarország tejből önellátó, a termelés mennyisége 2010 óta több mint 16 százalékkal bővülve elérte az évi 1,9 milliárd litert, miközben a fogyasztói tej behozatala a harmadára esett vissza - sorolta Nagy István, aki hozzátette, hogy a termeléstől eltérően a fogyasztás még nem érte el az európai élmezőnyt, de az elmúlt években mind a tej, mind a tejtermékek fogyasztása nőtt, tavaly például fejenként átlagosan 6%-kal. A tárcavezető úgy vélte, hogy a keresletet a fogyasztói szemlélet formálásával tovább lehetne emelni, és üdvözölte, hogy a boltok kínálatában nő a magyar tej aránya. A miniszter a kiskereskedelmi láncokat arra kérte, hogy minél több belföldi tejterméket kínáljanak, a magyar fogyasztókat pedig arra, hogy ezeket vásárolják. A tej semmivel nem pótolható, teljes értékű, egyedülálló, mindenki számára értékes táplálék - hangsúlyozta Nagy István.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke kiemelte, hogy a tejtermelők és -feldolgozók számára komoly lehetőséget teremt, hogy 2027-ig - részben a NAK kezdeményezésére - történelmi léptékű forrás, 4265 milliárd forint jut a Vidékfejlesztési Programon keresztül beruházásokra, a versenyképesség javítására. Ahhoz, hogy ezek a fejlesztések elérjék céljukat, és gyarapítsák a magyar gazdaságot, a kiskereskedelmi szereplők felelősségteljes magatartására lenne szükség. Győrffy Balázs hozzátette, hogy az Agrárkamara támogatja a Tej Terméktanács azon törekvését, hogy egyértelműek legyenek a termékelnevezések, megakadályozva ezzel a fogyasztók megtévesztését: a "tej" legyen tej!

Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnöke megköszönte az agrárminiszternek az elmúlt években meghirdetett beruházási programokat és fejlesztési lehetőségeket. A szakember köszönetet mondott azért is, hogy az Agrárminisztérium szakmai együttműködő partnernek tekinti a Terméktanácsot. Istvánfali Miklós elmondta, hogy a Terméktanács szeretné egy, a Terméktanácson belüli törvénymódosítási csomag megfogalmazását, hogy a szerződéses viszonyok a tejtermelő/feldolgozó viszonylat után a feldolgozók és kereskedők között is kerüljenek a jelenleginél mélyebben szabályozásra. A terméktanács elnöke kérte, hogy az agrárminiszter támogassa a szervezet működését, azaz az ágazati önszabályozást, továbbá fontolja meg a rövidesen benyújtásra kerülő törvénymódosítási javaslatokat.

Szautner Péter, a Tej Terméktanács társelnöke elmondta, hogy a Tej Világnaphoz kapcsolódó aktivitások a tavalyi évhez hasonlóan idén is online keretek között kerülnek megrendezésre. Ennek keretén belül Ki fut? A tej! - avagy A Nagy Tejszív Futam címmel országos online futóverseny és nyereményjáték kerül megrendezésre 2021. június 1-4. között. Ezen felül influencerek, gasztrobloggerek és életmódtanácsadók különböző édes és sós ételek receptvideóival jelentkeznek saját közösségi felületeiken. "A tej? Az tej!" elnevezéssel integrált proaktív kommunikációs kampány veszi kezdetét, melynek célja, hogy a médiában az erre fogékony fogyasztók kiegyensúlyozott tájékoztatást kapjanak. Fontos cél a fogyasztók szemléletformálása, valamint hiteles tájékoztatása a tej és tejtermékek egészséges táplálkozásban betöltött szerepéről. A tej? Az tej!" kampány során a Tej Terméktanács együttműködő partnere a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?