Döbbenetes, mekkorát változott a tejtermelés Magyarországon a világjárvány hatására

Döbbenetes, mekkorát változott a tejtermelés Magyarországon a világjárvány hatására

agrarszektor.hu
A tej pozitív élettani hatásai miatt, valamint, hogy felhívják az emberek figyelmét a kalciumbevitel fontosságára, a Nemzetközi Tejszövetség 1957-ben május utolsó keddjét nevezte ki, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) 2001-től pedig már konkrét dátumot, a június 1-jét jelölte meg a Tej Világnapjának.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A magyar agrárpolitika elkötelezett a hazai tejtermelés és a tejfeldolgozás fejlesztése iránt, ehhez az idén minden eddiginél több forrást biztosít - mondta Dr. Nagy István agrárminiszter kedden Budapesten, a tej világnapja alkalmából rendezett sajtótájékoztatón. A tárcavezető versenyképességi feltételnek nevezte az uniós előírásoknak megfelelő, magas technológiai színvonalú állattartó telepeket, és üdvözölte, hogy a fejlesztésükre meghirdetett keretösszeget a jelentős érdeklődés miatt 50 milliárd forintról 260 milliárd forintra kellett emelni.

A tejfeldolgozók két kiírásra is számíthatnak ebben a hónapban, a kisebb fejlesztéseikre egy 50 milliárd forintos, a nagyobb projektek megvalósítására pedig egy 200 milliárd forintos felhívás jelenik meg hamarosan

- tette hozzá Nagy István.

Az agrárminiszter várakozása szerint a szarvasmarhatartásban csaknem 40 ezer férőhely létesülhet, korszerűsödhet, és összesen 400 ezer négyzetméter építmény jöhet létre, vagy újulhat meg a pályázatoknak köszönhetően. A tárcavezető a rendkívüli mértékű támogatást azzal indokolta, hogy a tej rengeteg embernek jelent biztos megélhetést, és nélkülözhetetlen az egészséges táplálkozáshoz. A tejtermelés értéke tavaly 5%-os éves növekedéssel meghaladta a 207 milliárd forintot, míg a tejtermékgyártás csaknem 354 milliárdos termelési értéke az élelmiszeripari termelésnek majdnem a tizedét tette ki. Magyarország tejből önellátó, a termelés mennyisége 2010 óta több mint 16 százalékkal bővülve elérte az évi 1,9 milliárd litert, miközben a fogyasztói tej behozatala a harmadára esett vissza - sorolta Nagy István, aki hozzátette, hogy a termeléstől eltérően a fogyasztás még nem érte el az európai élmezőnyt, de az elmúlt években mind a tej, mind a tejtermékek fogyasztása nőtt, tavaly például fejenként átlagosan 6%-kal. A tárcavezető úgy vélte, hogy a keresletet a fogyasztói szemlélet formálásával tovább lehetne emelni, és üdvözölte, hogy a boltok kínálatában nő a magyar tej aránya. A miniszter a kiskereskedelmi láncokat arra kérte, hogy minél több belföldi tejterméket kínáljanak, a magyar fogyasztókat pedig arra, hogy ezeket vásárolják. A tej semmivel nem pótolható, teljes értékű, egyedülálló, mindenki számára értékes táplálék - hangsúlyozta Nagy István.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke kiemelte, hogy a tejtermelők és -feldolgozók számára komoly lehetőséget teremt, hogy 2027-ig - részben a NAK kezdeményezésére - történelmi léptékű forrás, 4265 milliárd forint jut a Vidékfejlesztési Programon keresztül beruházásokra, a versenyképesség javítására. Ahhoz, hogy ezek a fejlesztések elérjék céljukat, és gyarapítsák a magyar gazdaságot, a kiskereskedelmi szereplők felelősségteljes magatartására lenne szükség. Győrffy Balázs hozzátette, hogy az Agrárkamara támogatja a Tej Terméktanács azon törekvését, hogy egyértelműek legyenek a termékelnevezések, megakadályozva ezzel a fogyasztók megtévesztését: a "tej" legyen tej!

Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnöke megköszönte az agrárminiszternek az elmúlt években meghirdetett beruházási programokat és fejlesztési lehetőségeket. A szakember köszönetet mondott azért is, hogy az Agrárminisztérium szakmai együttműködő partnernek tekinti a Terméktanácsot. Istvánfali Miklós elmondta, hogy a Terméktanács szeretné egy, a Terméktanácson belüli törvénymódosítási csomag megfogalmazását, hogy a szerződéses viszonyok a tejtermelő/feldolgozó viszonylat után a feldolgozók és kereskedők között is kerüljenek a jelenleginél mélyebben szabályozásra. A terméktanács elnöke kérte, hogy az agrárminiszter támogassa a szervezet működését, azaz az ágazati önszabályozást, továbbá fontolja meg a rövidesen benyújtásra kerülő törvénymódosítási javaslatokat.

Szautner Péter, a Tej Terméktanács társelnöke elmondta, hogy a Tej Világnaphoz kapcsolódó aktivitások a tavalyi évhez hasonlóan idén is online keretek között kerülnek megrendezésre. Ennek keretén belül Ki fut? A tej! - avagy A Nagy Tejszív Futam címmel országos online futóverseny és nyereményjáték kerül megrendezésre 2021. június 1-4. között. Ezen felül influencerek, gasztrobloggerek és életmódtanácsadók különböző édes és sós ételek receptvideóival jelentkeznek saját közösségi felületeiken. "A tej? Az tej!" elnevezéssel integrált proaktív kommunikációs kampány veszi kezdetét, melynek célja, hogy a médiában az erre fogékony fogyasztók kiegyensúlyozott tájékoztatást kapjanak. Fontos cél a fogyasztók szemléletformálása, valamint hiteles tájékoztatása a tej és tejtermékek egészséges táplálkozásban betöltött szerepéről. A tej? Az tej!" kampány során a Tej Terméktanács együttműködő partnere a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?