Pörögnek a fejlesztések a magyar agráriumban: milliárdokra pályázhatnak a gazdák

Pörögnek a fejlesztések a magyar agráriumban: milliárdokra pályázhatnak a gazdák

MTI
A magyar gazdákra mindig és minden körülmények között számíthat az ország, mára a magyar nemzetgazdaság húzóágazatává vált az agrárium - közölte kedden Lentiben az agrárminiszter. Nagy István az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázat támogatói okiratainak átadásán elmondta: 23 zalai pályázat volt eredményes, a vállalkozások összesen 9,350 milliárd támogatáshoz jutottak. Az eredetileg országosan 50 milliárd forintos pályázati keret időközben 260 milliárdra bővült, így minden eredményes pályázatot benyújtó elnyerte a megítélt forrást - mondta el a miniszter.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nagy István felidézte, hogy a koronavírus olyan helyzetet teremtett az elmúlt időszakban, amire még soha nem volt példa, de míg sokan kényszerültek otthon maradni, addig a gazdáknak mindennap el kellett végezniük a dolgukat. A helytállásuk miatt vált "láthatóvá", és lett stratégiai ágazat Magyarországon a mezőgazdaság - mondta. Úgy fogalmazott, hogy négy vírussal kellett megküzdenie az agráriumnak, a koronavírussal, az afrikai sertéspestissel, a madárinfluenzával, illetve "a pánikvásárlás vírusával", de mindegyikkel szemben hősies győzelmet arattak. A magyar kormány olyan jövőbe mutató döntést hozott, amelynek révén a vidékfejlesztési források 17,5 százalékos nemzeti hozzájárulását 80 százalékra emelte fel, így a hazai társfinanszírozás összege 4265 milliárd forintra emelkedett. Ez azt jelenti, hogy ma egyetlen évben annyit költhetnek a mezőgazdaságra, mint korábban hét év alatt összesen - ismertette az agrárminiszter.

EZ IS ÉRDEKELHET

Jelezte: a napokban újabb, mintegy 600 milliárd forint értékű pályázatok jelennek meg. Alapelv, hogy a mezőgazdaság minden szegmensét támogatni kell, illetve minden réteget, a nagyvállalkozásoktól a kistermelőkig. Példaként említette, hogy megjelent a külterületi helyi közutak fejlesztésére meghirdetett, 50 milliárd forintos keretösszegű pályázat is, ami 95 százalékos finanszírozással biztosítja a magyar vidék képének, infrastruktúrájának megújítását. Két keretösszegben, 200 milliárd és 50 milliárd forintos összeggel támogatják a technológiai korszerűsítést, eszközök, gépek vásárlását, komplett feldolgozó üzemek építését az augusztus 18-tól elérhető újabb pályázattal - mondta Nagy István.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?