Elképesztően népszerű ez a támogatás: több százan pályáztak a súlyos milliókra

Elképesztően népszerű ez a támogatás: több százan pályáztak a súlyos milliókra

MTI
A 930 millió forintos keretösszegű Hungarikum 2021 pályázatra 925 pályázat érkezett, együttesen 3 milliárd forintos támogatási igénnyel, közülük 342 nyert támogatást - jelentette be Nagy István agrárminiszter sajtótájékoztatón Budapesten. Kiemelte: a hungarikumok megőrzésére odaítélt támogatási összeg 100 százalékát előre kifizetik a nyerteseknek.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nagy István elismerően beszélt arról, hogy kétszer annyian pályáztak, mint tavaly. Ilyen sok önkormányzat, civil szervezet és egyéb intézmény kíván foglalkozni az értékek megőrzésével. A jelentkezők három célra pályázhattak. A nemzeti értékek bemutatására - például kiadványokon, filmeken, rendezvényeken keresztül - 1 millió forint és 4 millió forint közötti összeget igényelhettek; települések tájegységi értéktárának létrehozására együttesen 15 millió forintot, a népi kézműves értékek bemutatására a divatban pedig 250-500 ezer forintot - ismertette.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Az agrárminiszter felidézte, hogy tavaly csaknem 1 milliárd forint összegű támogatást nyertek a Hungarikum pályázaton részt vevők, a keretet akkor 750 millió forinttal megemelte a kormány; ezen felül 50 millió forint értékű egyedi támogatásról is döntés született. Hozzáfűzte: így 2020-ban az eredetileg előirányzott forrás háromszorosát sikerült odaítélni. Nagy István emlékeztetett arra, hogy a Hungarikum törvény nem a múltba révedésről, hanem a folyamatos építkezésről, a régi alapokra támaszkodó megújulásról szól. A tárcavezető szólt arról, is, hogy a világjárvány leküzdése után nemcsak a gazdaságot kell újraindítani, hanem szellemi fellendítésre is szükség van, továbbra is értéket kell "menteni és teremteni".

EZ IS ÉRDEKELHET

V. Németh Zsolt, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kézműves értékek megjelenítésére a divatban 60 pályázat érkezett, amelyek közül 44 nyertes került ki.
Az újragondolt népi motívumok a ruhákon mindenkinek szólnak, nem csak egy zárt, belterjes közösségnek, ahogy sokan a viseletben járókra gondolnak - hangsúlyozta a miniszteri biztos. A korábbi pályázatokon nyert jó gyakorlatok közül V. Németh Zsolt kiemelt például egy kiadványt Vas megye madarairól és a kuvasz magyar kutyafajtáról írt könyvet. A 2021-es pályázatok közül megemlített egy olyan programot, amelyen keresztül gyerekeknek szánt vetélkedőkkel és műhelyfoglalkozásokkal népszerűsítik a helyi értékeket, továbbá beszélt olyan kezdeményezésekről is, amelynek célja a régi ízek felelevenítése vagy a régi értékeket megismertetése családi vetélkedőkön keresztül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?