A koronavírus megmutatta: óriási veszélyben vannak az agrár-élelmezési rendszerek

A koronavírus megmutatta: óriási veszélyben vannak az agrár-élelmezési rendszerek

agrarszektor.hu
Ellenállóbbá kell tenni az agrár-élelmezési rendszereket a váratlan sokkokkal szemben, mint például a koronavírus járvány, ami az éhezés terjedésének legfőbb oka. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) legújabb jelentése szerint a felkészültség hiányában az agrár-élelmezési rendszerek továbbra is veszélyeztetettek.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A 2021-es Az élelmezés és a mezőgazdaság helyzete FAO jelentés fő témája az agrár-élelmezési rendszerek ellenállóbbá tétele a sokkokkal szemben. Ezzel kapcsolatban a kiadvány bemutatja a nemzeti agrár-élelmezési rendszerek jelenlegi állapotát és tanácsokkal szolgál ellenálló képességük javításához.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

Napjainkban mintegy 3 milliárd ember számára nem elérhető az egészséges étkezés. A FAO jelentés további 1 milliárdra becsüli azok számát, akik ebbe a helyzetbe kerülhetnek, amennyiben egy váratlan helyzet harmadával csökkenti a fizetésüket. Ezen felül 845 millió ember számára drágulhat meg az élelmiszer, ha fontos szállítmányozási útvonalakban elakadás történik. A jelentés definíciója szerint a sokk "egy rövid távú elhajlás a hosszú távú tendenciától, ami negatívan hat a rendszer egészére, az emberek jólétére, anyagi helyzetére, megélhetésére és ellenálló képességére." Ilyenek például az időjárási szélsőségek és a növényi és állati betegségek és kártevők.

A világ már a járvány kitörése előtt sem volt jó úton, hogy felszámolja az éhezést és az alultápláltságot 2030-ra. És míg az élelmiszertermelés és a beszállítói láncok történelmileg érzékenyek az időjárási szélsőségekre, a fegyveres konfliktusokra vagy az élelmiszerek drágulására, az ilyen sokkok gyakorisága és súlyossága nőni fog a jövőben.

A világ agrár-élelmezési rendszerei - tevékenységek komplex hálózata, amely felöleli az élelmiszerek és nem étkezési célú mezőgazdasági termékek előállítását, tárolását, feldolgozását, szállítását, elosztását és fogyasztását mintegy 11 milliárd tonna mennyiségben - 4 milliárd embernek biztosítanak megélhetést közvetlenül és közvetetten. Ellenálló képességük erősítésének fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni.

A jelentés bemutat nemzeti adatokat több mint 100 országra - köztük Magyarországra - vonatkozóan, elemezve olyan tényezőket, mint a szállítási infrastruktúra és a kereskedelem minősége, illetve az egészséges és változatos étkezés elérhetősége. Míg az alacsony jövedelmű országok jellemzően nagyobb kihívásokkal kénytelen szembenézni, a jelentés szerint a közepes jövedelmű országok sincsenek biztonságban. Például Brazília export jövedelmének 60%-a egy kereskedelmi partnertől származik, ami leszűkíti a mozgásterét egy váratlan sokk esetén. Még a magas jövedelmű országok, mint például Ausztrália vagy Kanada is kitettek a veszélyeknek a nagy távolságok miatt amit az élelmiszer kénytelen megtenni. Az elemzésben részt vevő országok közel felénél a kulcsfontosságú hálózatok lezárása akár 20%-kal is megnövelné a szállítási időt, és ezzel együtt a költségeket, megdrágítva az élelmiszereket a fogyasztók számára.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 13. 14:03