Igazi csodaszer nő a magyar földeken: itthon alig eszik, pedig van bőven

Igazi csodaszer nő a magyar földeken: itthon alig eszik, pedig van bőven

agrarszektor.hu
A bodzát 95 százalékban ételfestékként használják, a benne lévő magas vörösszínanyag-tartalom miatt, viszont mióta felszaladtak az árak, az élelmiszergyártók kiiírták a receptekből. A gyümölcsöt a koronavírus alatt jól lehetett értékesíteni, mert nagyon magas a vitamintartalma, a pandémia után azonban jelentősen lecsökkent a felvásárlási ára, emiatt pedig komoly bajban vannak most a magyarországi bodzatermelők.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Meg kell nézni minden piros termék összetételét, most már nem bodzát fogunk találni egy gumicukorban, egy joghurtban vagy egy gyümölcslében, hanem feketerépalevet vagy feketeberkenye-levet. A gyártók azt gondolták, hogy egy termékben a bodza nem túl magas költség, de összességében amikor vesz egy nagy gyár 80-100 tonna bodzasűrítményt, ott már nyilván nem mindegy, hogy az ára fölment háromszorosára

- mondta az InfoRádió-nak Csizmadia György, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei kertészeti osztályelnökétől. A gyárak ezért nem rendeltek, így összeomlott a bodzapiac, a töredékére zuhantak az eladási árak, pedig Magyarországon ma bodzával 1500 hektáron foglalkoznak hivatalosan, 6-700 bodzatermelő van.

A probléma forrása, hogy a fogyasztói szokások átalakulása miatt a gyümölcsöt tartalmazó késztermékek piaca folyamatosan csökken. Ez okozza a relatív túltermelést, ami minden gyümölcsnél megvan, így a bodzánál is. Az emberek nem igazán fogyasztanak Magyarországon bodzalevet, bodzalekvárt, hiába ismert

- közölte. Csizmadia György úgy vélekedett, egy gombóc fagyihoz, egy cigihez, egy kávéhoz, egy kólához képest nem feltétlenül drága a gyümölcs.

Érdekes az emberek gondolkodása: megveszik a vitamint, de nem isznak narancslevet. Megeszik a halkapszulát, de nem esznek tonhalat. Ameddig az alapélelmezésünk egyre inkább hiányt szenved a magas beltartalom-értékű élelmiszerből, mert drága, multivitaminokkal igyekszünk pótolni

- nyomatékosította. Egy-egy frissen facsart gyümölcslé több szer szedését kiválthatná, a bodza rendszeres fogyasztása például vastartalmú gyógyszerek szedését is helyettesíthetné, akár már napi fél deci bodzalé megivása is elég lehetne.

Teljesen abszurd helyzet az, hogy mi most Magyarországon lefagyasztjuk a bodzát, por formájában eladjuk Kínának, ez a por elmegy az Egyesült Államokba, ott kapszulát gyártanak belőle, és az jön vissza Magyarországra. Miközben csak bodzalevet kéne inni

- összegzett Csizmadia György.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?