Méregdrága szuperélelmiszer hódít a hazai boltokban: ezért veszik egyre többen

Méregdrága szuperélelmiszer hódít a hazai boltokban: ezért veszik egyre többen

Gyeszát Zsolt
Aprólékos munka révén jut el a tökmagolaj a fogyasztókhoz. Az Agrárszektor által megkérdezett kistermelők szerint van piaca a gasztronómiai és egészségmegőrző szerepe miatt is kedvelt terméknek, a visszatérő vásárlók mellett új érdeklődők is akadnak. 2021-ben azonban drágulás is tapasztalható a piacon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Lengyel László négy éve kezdett bele családjával az olajtök termesztésébe a Somogy megyei Kéthelyen. Fél hektáron, főállás mellett gazdálkodnak. Az Agrárszektor megkeresésére elmondta, sokáig őstermelőként adták el a tökmagolajat, nemrég pedig termelői piacon is megkezdték az árusítást, ami sokat segített a termékük népszerűsítésében. Ennek köszönhetően az eladási számaik is emelkedtek valamelyest, a visszatérő vásárlók mellett új vevők is érdeklődnek a tökmagolaj iránt. Ezzel együtt 2021-ben emelni kellett az árakon is Lengyel László szerint, hiszen az időjárás nem kedvezett az olajtöknek, kevesebb lett a termés az előző évihez képest. Míg 2020-ban 5000 forintért adtak el egy liter melegen sajtolt tökmagolajat, addig tavaly nagyjából 10 százalékkal kérnek érte többet. A magasabb árat indokolja a munkaigényes termesztés is, hiszen - a földterület munkagéppel történő felszántása után - a legtöbb munkafolyamatot, köztük a betakarítást is kézzel végzik. Ezt követően a tökmag egy Zala megyei olajsajtoló üzembe kerül, s ott készül el belőle a végtermék.

A gyenesdiási Salamon Anikó helyi terméket kínáló piacokon, fesztiválokon és rendezvényeken árusítja a tökmagolajat, habár akadnak házhoz menő vásárlói is. A kistermelő nem túl nagy mennyiséget állít elő, de amit elkészít, azt rendszerint el is tudja adni. Kérdésünkre elmondta, 60-90 liter tökmagolajat sajtol éves szinten, a terméstől függően. Körülbelül 300 kilogramm tökmagból állítható elő az előbb említett mennyiség. A hidegen sajtolt tökmagolaj aprólékos munka révén, mechanikai módszerekkel készül, literenkénti ára nyolcezer forint körül mozog, legalábbis a gyenesdiási termelő ezen az áron számolt a 2021-es esztendőben. A kisebb kiszerelés is drágítja a terméket, hiszen a palack árát a termelők is megfizetik. A kistermelő úgy látja: vannak, akik kúraszerűen, egészségmegőrző szemlélettel tekintenek a tökmagolajra és ezért fogyasztják, a többség azonban a konyha egyik kiegészítőjeként tartja számon: saláták, ételek ízesítéséhez használják fel.

Más eljárásokkal dolgoznak

Lengyel László szerint a hidegen sajtolt tökmagolaj aromája természetesebb, több vitamin bent marad a végtermékben, ám kevesebb állítható elő belőle. Melegen sajtolt tökmagolajból nagyobb mennyiség előállítható, ez só és víz hozzáadásával készül, egy órán keresztül pirítják egy nagy üstben, s azt követi a sajtolás. Az eljárás végeredményként több olaj keletkezik, az ízvilág zamatosabb lehet, a kéthelyi termelő szerint közelebb áll a fogyasztókhoz, mint a hidegen sajtolt termékek. Lengyel László úgy véli: a tökmagolaj a férfiasság megőrzésére, a prosztatabajok megelőzésére, gyomor- és emésztési problémák esetén is kedvező hatású lehet.

A kéthelyi termelő az Agrárszektornak azt is elmondta: az Alföldön és Észak-Magyarországon is többen foglalkoznak tökmag termesztésével, de közülük is sokan dunántúli üzemekben végzik el a sajtoltatást. Többek között a szomszédos Ausztria is jelentős felvevőpiaca a tökmagolajnak.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?