Azonnali intézkedéseket sürget az Európai Parlament: a gazdák jövője múlhat ezen

Azonnali intézkedéseket sürget az Európai Parlament: a gazdák jövője múlhat ezen

agrarszektor.hu
Az Európai Parlament Ukrajna számára sürgősen jelentős mennyiségű élelmiszersegélyt kér, és az uniós élelmiszer-termelés függetlenedését szorgalmazza. A Parlament közleményében többek között arról ír, hogy Ukrajnába vezető, illetve onnan kiinduló élemiszer- és áruszállítási folyosókat kellene létrehozni, az Uniónak diverzifikálnia kell az élelmiszerimportja forrásait, emellett az EU-ban fokozni kell a mezőgazdasági termelést.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Parlament csütörtökön 413 szavazattal, 120 ellenszavazat és 49 tartózkodás mellett állásfoglalást fogadott el arról, hogy Ukrajna orosz megtámadása nyomán az Uniónak sürgősen tervvel kell előállnia az uniós és globális élelmezésbiztonság fenntartására - írja közleményében az Európai Parlament. A képviselők az állásfoglalásban azonnali élelmiszersegélyt kérnek Ukrajna számára és újragondolnák az Unió élelmiszer-termelési stratégiáját.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Élemiszersegély az ukránoknak

Az Oroszország által indított háború súlyos hatással lesz Ukrajna élelmezésbiztonságára, ezért a Parlament jelentős mennyiségű humanitárius élelmiszersegélyt vár az Uniótól és a nemzetközi közösségtől. Az Uniónak emellett az elzárt fekete-tengeri kikötők kiváltására Ukrajnába vezető, illetve onnan kiinduló élelmiszer- és áruszállítási folyosókat kellene nyitnia, vélik a képviselők. Az ukrán gazdálkodókat pedig el kell látni az Ukrajnában most nehezen elérhető vetőmagokkal, üzemanyaggal és műtrágyákkal.

Függetlenebbé váló Európai Unió

A képviselők szerint a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború rávilágított, hogy a pár beszállítótól függő Uniónak csökkentenie kell importfüggőségét és diverzifikálnia kell az Unión kívülről érkező importot. A Bizottságnak emellett ki kellene dolgoznia, hogyan védheti meg az uniós gazdálkodókat a drasztikusan emelkedő műtrágyaárak hatásától. A Parlament szerint a műtrágyaimport-függőség kiküszöbölése és a mezőgazdasági innováció ösztönzése céljából alternatív szerves tápanyagforrásokra kell váltani.

Az uniós termelés fokozása és segítség a gazdálkodóknak

A mezőgazdasági importban jelentkező fennakadások miatt fokozni kell az európai mezőgazdasági termelést, mondják a képviselők. Termőföldet csak élelmiszer- és takarmánytermelésre kellene használni. Az azonnali igények kielégítése érdekében meg kellene engedni, hogy a gazdálkodók 2022-ben a parlagon hagyott termőföldet is fehérjenövény-termelés alá vonhassák. A Bizottságnak pedig a 479 millió eurós válságtartalékból kellene támogatnia a legsúlyosabban érintett ágazatokat. A képviselők szerint a tagállamoknak is lehetővé kell tenni, hogy széles körű, gyors és rugalmas állami támogatást adhassanak a mezőgazdasági termelőknek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13