Beüthet a hiány a boltokban: mi lesz így a magyarok egyik kedvenc italával?

Beüthet a hiány a boltokban: mi lesz így a magyarok egyik kedvenc italával?

agrarszektor.hu
A háború megnehezíti szinte mindenki életét, nem várt hatásokat gyakorol az egész mezőgazdaságra és élelmiszeriparra is, ezen belül begyűrűzött a pezsgőpiacra is. Olyannyira, hogy még a drótkosarak és az üveg kapcsán is akadtak ellátási problémák. Ez azonban stabilizálódott, ugyanakkor kiestek csomagolásgyártó kapacitások, ami Európában extrakeresletet eredményezett a palackok iránt. A vásárlást pedig nem szabad az utolsó pillanatra hagyni, hiszen az év végi hajrában nem kizárt a polci készlethiány sem egyes termékeknél.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Müller Kornél, a Törley Pezsgőpincészet ügyvezető igazgatója a Világgazdaságnak elmondta, hogy a 2022-es évben a pezsgőpiacon hullámzást tapasztaltak. Az első két negyedévben erősödés volt, különösen a magas értékű pezsgők piacán, és ez a további időszakokban is megmaradt. A mainstream pezsgők eladásában harmadik negyedévben volt egy kis visszaesés, viszont az év végi időszakban újra fellendült ez a szegmens is. Összességében tehát elmondható, hogy igen pozitívan alakul a pezsgő piac növekedése, és további bővülést várnak az év végi utolsó hetekben is. Mint kiderült, az alkoholmentes Törley értékesítése előreláthatólag az év sikertörténete lesz. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Mit isznak a magyarok?

A magyar fogyasztók nagyrészt még mindig az édes pezsgőt részesítik előnyben, de trendjét tekintve határozott elmozdulás érezhető a száraz pezsgők felé. Emellett a limitált kiadású, különlegesebb termékek is nagy népszerűségnek örvendenek. Továbbra is a hazai pezsgők dominálják a piacot, de a nemzetközi trendek Magyarországon is egyre kelendőbbek. A Prosecconak például nagy sikere van, de a nagy Champagne házak eladásai is évről évre nőnek. Meg kell jegyezni, hogy Magyarországon kiváló adottságú borvidékek vannak, amelyek közül néhány alkalmas is a minőségi pezsgő bor termesztéséhez. Kiemelendő az Etyek-Budai borvidék, aminek a terroirja nagyon hasonlít Champagne vidékéhez. A pincészetek nagy számban élnek az ebben rejlő lehetőségekkel és kezdenek bele a pezsgőgyártásba. Így hát egyre színesebbé és izgalmasabbá válik a pezsgőpiac.

Mi lesz a fogyasztói árakkal?

Jó hírrel szolgálhat, hogy az átlagos élelmiszer-infláció mértékéhez képest kevésbé emelkedtek a pezsgő árak idén. Ráadásul a vásárlók az év ezen időszakában számos akcióval is találkozhatnak az üzletekben. Ennek is köszönhetően a tartályos erjesztésű pezsgők nagyon szép eladási számokat hoznak. Az év eleji erősödő kereslet mellett novemberben és decemberben a prémium termékek is kiemelt figyelmet élveznek a vásárlók körében. Nem volt mindig problémamentes az ágazat idén, hiszen, mikor kitört a háború, gondok voltak a üvegekkel és a drótkosarakkal is, azonban már stabilizálódott a nyersanyagellátás. A háború hatásaként egyes csomagolás gyártó kapacitások kiestek, így Nyugat-Európában megnövekedett a palackok iránti kereslet. Egyelőre ez nem okoz közvetlen fennakadást az ellátás terén.

EZ IS ÉRDEKELHET

Lesz-e hiány a boltokban?

Az utolsó egy-két hétben továbbra is kimagasló keresletre számítunk, de általános hiány nem várható. Ennek ellenére a jelentősen növekvő kereslet okozhat polci készlethiányt az év utolsó napjaiban egyes termékek körében. Ezért azt javaslom, hogy akinek konkrét elképzelése van arról, hogy milyen pezsgőt szeretne az ünnepi asztalon látni,  az ne halassza a vásárlást az utolsó pillanatra

- emelte ki a szakember.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?