Beüthet a hiány a boltokban: mi lesz így a magyarok egyik kedvenc italával?

Beüthet a hiány a boltokban: mi lesz így a magyarok egyik kedvenc italával?

agrarszektor.hu
A háború megnehezíti szinte mindenki életét, nem várt hatásokat gyakorol az egész mezőgazdaságra és élelmiszeriparra is, ezen belül begyűrűzött a pezsgőpiacra is. Olyannyira, hogy még a drótkosarak és az üveg kapcsán is akadtak ellátási problémák. Ez azonban stabilizálódott, ugyanakkor kiestek csomagolásgyártó kapacitások, ami Európában extrakeresletet eredményezett a palackok iránt. A vásárlást pedig nem szabad az utolsó pillanatra hagyni, hiszen az év végi hajrában nem kizárt a polci készlethiány sem egyes termékeknél.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Müller Kornél, a Törley Pezsgőpincészet ügyvezető igazgatója a Világgazdaságnak elmondta, hogy a 2022-es évben a pezsgőpiacon hullámzást tapasztaltak. Az első két negyedévben erősödés volt, különösen a magas értékű pezsgők piacán, és ez a további időszakokban is megmaradt. A mainstream pezsgők eladásában harmadik negyedévben volt egy kis visszaesés, viszont az év végi időszakban újra fellendült ez a szegmens is. Összességében tehát elmondható, hogy igen pozitívan alakul a pezsgő piac növekedése, és további bővülést várnak az év végi utolsó hetekben is. Mint kiderült, az alkoholmentes Törley értékesítése előreláthatólag az év sikertörténete lesz. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Mit isznak a magyarok?

A magyar fogyasztók nagyrészt még mindig az édes pezsgőt részesítik előnyben, de trendjét tekintve határozott elmozdulás érezhető a száraz pezsgők felé. Emellett a limitált kiadású, különlegesebb termékek is nagy népszerűségnek örvendenek. Továbbra is a hazai pezsgők dominálják a piacot, de a nemzetközi trendek Magyarországon is egyre kelendőbbek. A Prosecconak például nagy sikere van, de a nagy Champagne házak eladásai is évről évre nőnek. Meg kell jegyezni, hogy Magyarországon kiváló adottságú borvidékek vannak, amelyek közül néhány alkalmas is a minőségi pezsgő bor termesztéséhez. Kiemelendő az Etyek-Budai borvidék, aminek a terroirja nagyon hasonlít Champagne vidékéhez. A pincészetek nagy számban élnek az ebben rejlő lehetőségekkel és kezdenek bele a pezsgőgyártásba. Így hát egyre színesebbé és izgalmasabbá válik a pezsgőpiac.

Mi lesz a fogyasztói árakkal?

Jó hírrel szolgálhat, hogy az átlagos élelmiszer-infláció mértékéhez képest kevésbé emelkedtek a pezsgő árak idén. Ráadásul a vásárlók az év ezen időszakában számos akcióval is találkozhatnak az üzletekben. Ennek is köszönhetően a tartályos erjesztésű pezsgők nagyon szép eladási számokat hoznak. Az év eleji erősödő kereslet mellett novemberben és decemberben a prémium termékek is kiemelt figyelmet élveznek a vásárlók körében. Nem volt mindig problémamentes az ágazat idén, hiszen, mikor kitört a háború, gondok voltak a üvegekkel és a drótkosarakkal is, azonban már stabilizálódott a nyersanyagellátás. A háború hatásaként egyes csomagolás gyártó kapacitások kiestek, így Nyugat-Európában megnövekedett a palackok iránti kereslet. Egyelőre ez nem okoz közvetlen fennakadást az ellátás terén.

EZ IS ÉRDEKELHET

Lesz-e hiány a boltokban?

Az utolsó egy-két hétben továbbra is kimagasló keresletre számítunk, de általános hiány nem várható. Ennek ellenére a jelentősen növekvő kereslet okozhat polci készlethiányt az év utolsó napjaiban egyes termékek körében. Ezért azt javaslom, hogy akinek konkrét elképzelése van arról, hogy milyen pezsgőt szeretne az ünnepi asztalon látni,  az ne halassza a vásárlást az utolsó pillanatra

- emelte ki a szakember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?