Fontos jelentést adott ki a Tej Terméktanács: ezt jó tudni

Fontos jelentést adott ki a Tej Terméktanács: ezt jó tudni

agrarszektor.hu
A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnál működő piaci jelentéstételi kötelezettségről szóló piacszervezési intézkedés kiterjesztéséről szóló 8/2017. (III. 2.) FM rendelet, majd annak hatályvesztésével a helyébe lépő 4/2020. (II.28.) AM rendelet kihirdetésével - a rendeletben foglalt részletszabályok szerint és az ott meghatározott adattartalommal - valamennyi Magyarország területén működő tejfeldolgozó, tejtermelő, nagykereskedő és kiskereskedő immár 6 éve köteles piaci jelentést adni. Tekintettel a 4/2020. (II.28.) AM rendelet hatályvesztésére, a Tej Terméktanács a kiterjesztett rendelkezés újbóli 3 évre történő meghosszabbítására vonatkozó kérelmet nyújtott be az Agrárminisztérium részére.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A kiterjesztés egy, a reprezentatív szakmaközi szervezet egyes belső piacszervezési intézkedéseinek -
a szervezet tagsági körén kívüli vállalkozásokra is vonatkozó - jogszabályi kihirdetését jelenti. Az
uniós jog értelmében az egyes piacszervezési intézkedések kiterjesztéséről szóló nemzeti jogszabályok
hatálya három évre szól, amelynek leteltét követően lehetőség van a rendelet újabb három évre szóló
meghirdetésére. Az Agrárminisztérium - a törvényben előírt mérlegelését követően - a 21/2023. (IV.28.) AM rendelettel a piaci jelentéstételi kötelezettség 2026. április 25-ig történő meghosszabbítását
meghirdette - olvasható a Tej Terméktanács közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

A jelentéstételre kötelezettek köre változatlan, azonban felhívják az adatszolgáltatói kör figyelmét,
hogy - néhány kisebb technikai jellegű változás mellett -  bővült az adattartalom. Az adatszolgáltatásban érintett termékek köre kiegészült a sűrített tejjel, az alapanyagadatok pedig a (külpiacról vásárolt) tejszínnel. Átmeneti rendelkezésként a 2023. február-április hónapokra vonatkozó adatszolgáltatás 2023. május 10. napjáig teljesíthető. Az adatszolgáltatási rendszert továbbra is a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, az AKI Agrárközgazdasági Intézet Nonprofit Kft. és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács
együttműködésben üzemelteti az eddig megszokott módon. A Tej Terméktanács az adatszolgáltatók
adataiból képzett összesítő táblázatokat a honlapján közzéteszi.

Az anonimitás biztosított, az adatszolgáltatási rendszerből bármely, cégre vagy személyre vonatkozó adatot az üzemeltetők nem hozhatnak nyilvánosságra. A piaci jelentéstételi kötelezettség teljesítésével kapcsolatos tudnivalók, a jelentések benyújtásához szükséges táblázatok és kitöltési útmutatók a www.tejtermek.hu és a Nébih honlapján kerülnek elhelyezésre. A Tej Terméktanács ezt a rendszert a tisztességes és etikus kiskereskedelmet, tejtermelést és tejfeldolgozást folytató vállalkozások védelme, a hatóságok ellenőrzési munkájának segítése és az ágazati stratégiai döntéseket támogató adatbázis fenntartása érdekében kívánja működtetni a jövőben is. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?