Fontos jelentést adott ki a Tej Terméktanács: ezt jó tudni

Fontos jelentést adott ki a Tej Terméktanács: ezt jó tudni

agrarszektor.hu
A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnál működő piaci jelentéstételi kötelezettségről szóló piacszervezési intézkedés kiterjesztéséről szóló 8/2017. (III. 2.) FM rendelet, majd annak hatályvesztésével a helyébe lépő 4/2020. (II.28.) AM rendelet kihirdetésével - a rendeletben foglalt részletszabályok szerint és az ott meghatározott adattartalommal - valamennyi Magyarország területén működő tejfeldolgozó, tejtermelő, nagykereskedő és kiskereskedő immár 6 éve köteles piaci jelentést adni. Tekintettel a 4/2020. (II.28.) AM rendelet hatályvesztésére, a Tej Terméktanács a kiterjesztett rendelkezés újbóli 3 évre történő meghosszabbítására vonatkozó kérelmet nyújtott be az Agrárminisztérium részére.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A kiterjesztés egy, a reprezentatív szakmaközi szervezet egyes belső piacszervezési intézkedéseinek -
a szervezet tagsági körén kívüli vállalkozásokra is vonatkozó - jogszabályi kihirdetését jelenti. Az
uniós jog értelmében az egyes piacszervezési intézkedések kiterjesztéséről szóló nemzeti jogszabályok
hatálya három évre szól, amelynek leteltét követően lehetőség van a rendelet újabb három évre szóló
meghirdetésére. Az Agrárminisztérium - a törvényben előírt mérlegelését követően - a 21/2023. (IV.28.) AM rendelettel a piaci jelentéstételi kötelezettség 2026. április 25-ig történő meghosszabbítását
meghirdette - olvasható a Tej Terméktanács közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

A jelentéstételre kötelezettek köre változatlan, azonban felhívják az adatszolgáltatói kör figyelmét,
hogy - néhány kisebb technikai jellegű változás mellett -  bővült az adattartalom. Az adatszolgáltatásban érintett termékek köre kiegészült a sűrített tejjel, az alapanyagadatok pedig a (külpiacról vásárolt) tejszínnel. Átmeneti rendelkezésként a 2023. február-április hónapokra vonatkozó adatszolgáltatás 2023. május 10. napjáig teljesíthető. Az adatszolgáltatási rendszert továbbra is a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, az AKI Agrárközgazdasági Intézet Nonprofit Kft. és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács
együttműködésben üzemelteti az eddig megszokott módon. A Tej Terméktanács az adatszolgáltatók
adataiból képzett összesítő táblázatokat a honlapján közzéteszi.

Az anonimitás biztosított, az adatszolgáltatási rendszerből bármely, cégre vagy személyre vonatkozó adatot az üzemeltetők nem hozhatnak nyilvánosságra. A piaci jelentéstételi kötelezettség teljesítésével kapcsolatos tudnivalók, a jelentések benyújtásához szükséges táblázatok és kitöltési útmutatók a www.tejtermek.hu és a Nébih honlapján kerülnek elhelyezésre. A Tej Terméktanács ezt a rendszert a tisztességes és etikus kiskereskedelmet, tejtermelést és tejfeldolgozást folytató vállalkozások védelme, a hatóságok ellenőrzési munkájának segítése és az ágazati stratégiai döntéseket támogató adatbázis fenntartása érdekében kívánja működtetni a jövőben is. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?