Fontos jelentést adott ki a Tej Terméktanács: ezt jó tudni

Fontos jelentést adott ki a Tej Terméktanács: ezt jó tudni

agrarszektor.hu
A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnál működő piaci jelentéstételi kötelezettségről szóló piacszervezési intézkedés kiterjesztéséről szóló 8/2017. (III. 2.) FM rendelet, majd annak hatályvesztésével a helyébe lépő 4/2020. (II.28.) AM rendelet kihirdetésével - a rendeletben foglalt részletszabályok szerint és az ott meghatározott adattartalommal - valamennyi Magyarország területén működő tejfeldolgozó, tejtermelő, nagykereskedő és kiskereskedő immár 6 éve köteles piaci jelentést adni. Tekintettel a 4/2020. (II.28.) AM rendelet hatályvesztésére, a Tej Terméktanács a kiterjesztett rendelkezés újbóli 3 évre történő meghosszabbítására vonatkozó kérelmet nyújtott be az Agrárminisztérium részére.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kiterjesztés egy, a reprezentatív szakmaközi szervezet egyes belső piacszervezési intézkedéseinek -
a szervezet tagsági körén kívüli vállalkozásokra is vonatkozó - jogszabályi kihirdetését jelenti. Az
uniós jog értelmében az egyes piacszervezési intézkedések kiterjesztéséről szóló nemzeti jogszabályok
hatálya három évre szól, amelynek leteltét követően lehetőség van a rendelet újabb három évre szóló
meghirdetésére. Az Agrárminisztérium - a törvényben előírt mérlegelését követően - a 21/2023. (IV.28.) AM rendelettel a piaci jelentéstételi kötelezettség 2026. április 25-ig történő meghosszabbítását
meghirdette - olvasható a Tej Terméktanács közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

A jelentéstételre kötelezettek köre változatlan, azonban felhívják az adatszolgáltatói kör figyelmét,
hogy - néhány kisebb technikai jellegű változás mellett -  bővült az adattartalom. Az adatszolgáltatásban érintett termékek köre kiegészült a sűrített tejjel, az alapanyagadatok pedig a (külpiacról vásárolt) tejszínnel. Átmeneti rendelkezésként a 2023. február-április hónapokra vonatkozó adatszolgáltatás 2023. május 10. napjáig teljesíthető. Az adatszolgáltatási rendszert továbbra is a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, az AKI Agrárközgazdasági Intézet Nonprofit Kft. és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács
együttműködésben üzemelteti az eddig megszokott módon. A Tej Terméktanács az adatszolgáltatók
adataiból képzett összesítő táblázatokat a honlapján közzéteszi.

Az anonimitás biztosított, az adatszolgáltatási rendszerből bármely, cégre vagy személyre vonatkozó adatot az üzemeltetők nem hozhatnak nyilvánosságra. A piaci jelentéstételi kötelezettség teljesítésével kapcsolatos tudnivalók, a jelentések benyújtásához szükséges táblázatok és kitöltési útmutatók a www.tejtermek.hu és a Nébih honlapján kerülnek elhelyezésre. A Tej Terméktanács ezt a rendszert a tisztességes és etikus kiskereskedelmet, tejtermelést és tejfeldolgozást folytató vállalkozások védelme, a hatóságok ellenőrzési munkájának segítése és az ágazati stratégiai döntéseket támogató adatbázis fenntartása érdekében kívánja működtetni a jövőben is. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?