Sokkoló átverés a romániai piacokon: így trükköztek a zöldségekkel az árusok

Sokkoló átverés a romániai piacokon: így trükköztek a zöldségekkel az árusok

agrarszektor.hu
Rendőrségi nyomozás indult Romániában, miután kiderült, hogy több termelő is túlvegyszerezett zöldséggel veri át a fogyasztókat. Ez azt jelenti, hogy egyesek tiltott mérgező anyagokat használtak a zöldségek gyorsabb érése érdekében. Románia egyébként régóta nem képes kielégíteni hazai zöldséggel a belföldi keresletet, ezért import, elsősorban Törökországból származó áru árasztja el a piacát, amely esetében ugyancsak felmerültek már élelmiszerbiztonsági problémák a túlvegyszerezés miatt.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A kelet-romániai Buzau megyei rendőr-főkapitányság több házkutatást is tartott Buzau, valamint a Bukarestet is magában foglaló Ilfov megyében, amelyek során kiderült, hogy egy férfi több száz tartályban szállított Törökországból származó vegyi anyagot, amelynek nagyobb a koncentrációja az Európai Unióban megengedettnél - írja a VG. A nyomozás kiderítette, hogy több, Glodeanu Sarat településen zöldséget termesztő gazda fokozatosan emelte a zöldség permetezésére szolgáló oldat koncentrációját, hogy a zöldségek minél gyorsabban érjenek be, és így akkor tudják értékesíteni azokat, amikor még magas az áruk. Miután a paradicsom, paprika és a melegházakban érlelt többi zöldség beérett, hipermarketekkel szerződésben álló nagybani kereskedőknek adták el az árut. A nyomozó hatóságok szerint megtörtént, hogy ezek a zöldségek a hipermarketek BI- részlegére kerültek.

A napvilágra került csalás nyomán a román mezőgazdasági miniszter hétfőn bejelentette: nem kapnak többé állami támogatást azok a zöldségtermesztők, akik a megengedettnél nagyobb koncentrációjú mérgező anyaggal permetezik a zöldségeiket. Petre Daea szerint a mezőgazdasági termékeket nehéz ellenőrizni, amikor bekerülnek a kereskedelmi hálózatba, ezért a termesztőnél kell ellenőrizni azokat. Hozzátette, valamennyi romániai termesztőt monitorozni fognak, és aki tiltott szereket használ, vagy mesterséges úton próbálja elérni a termés gyorsabb beérését, attól megvonják az állami támogatást. Ugyanakkor a Buzau megyei állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság is bejelentette, hogy az eredetileg június elsejétől tervezett piaci ellenőrzéseket két héttel korábban kezdi, mivel a mérgezett oldattal permetezett zöldségek bekerültek a kereskedelmi forgalomba.

Románia egyébként régóta nem képes kielégíteni hazai zöldséggel a belföldi keresletet, ezért import, elsősorban Törökországból származó áru árasztja el a piacát, amely esetében ugyancsak felmerültek már élelmiszerbiztonsági problémák a túlvegyszerezés miatt. A bukaresti statisztikai intézet adatai alapján az ország 2021-ben a rekordot jelentő 1,3 milliárd euró értékben importált zöldséget és gyümölcsöt, ebből 555 millió eurót tett ki a zöldségbehozatal.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 18. 13:32