Sokkoló átverés a romániai piacokon: így trükköztek a zöldségekkel az árusok

Sokkoló átverés a romániai piacokon: így trükköztek a zöldségekkel az árusok

agrarszektor.hu
Rendőrségi nyomozás indult Romániában, miután kiderült, hogy több termelő is túlvegyszerezett zöldséggel veri át a fogyasztókat. Ez azt jelenti, hogy egyesek tiltott mérgező anyagokat használtak a zöldségek gyorsabb érése érdekében. Románia egyébként régóta nem képes kielégíteni hazai zöldséggel a belföldi keresletet, ezért import, elsősorban Törökországból származó áru árasztja el a piacát, amely esetében ugyancsak felmerültek már élelmiszerbiztonsági problémák a túlvegyszerezés miatt.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A kelet-romániai Buzau megyei rendőr-főkapitányság több házkutatást is tartott Buzau, valamint a Bukarestet is magában foglaló Ilfov megyében, amelyek során kiderült, hogy egy férfi több száz tartályban szállított Törökországból származó vegyi anyagot, amelynek nagyobb a koncentrációja az Európai Unióban megengedettnél - írja a VG. A nyomozás kiderítette, hogy több, Glodeanu Sarat településen zöldséget termesztő gazda fokozatosan emelte a zöldség permetezésére szolgáló oldat koncentrációját, hogy a zöldségek minél gyorsabban érjenek be, és így akkor tudják értékesíteni azokat, amikor még magas az áruk. Miután a paradicsom, paprika és a melegházakban érlelt többi zöldség beérett, hipermarketekkel szerződésben álló nagybani kereskedőknek adták el az árut. A nyomozó hatóságok szerint megtörtént, hogy ezek a zöldségek a hipermarketek BI- részlegére kerültek.

A napvilágra került csalás nyomán a román mezőgazdasági miniszter hétfőn bejelentette: nem kapnak többé állami támogatást azok a zöldségtermesztők, akik a megengedettnél nagyobb koncentrációjú mérgező anyaggal permetezik a zöldségeiket. Petre Daea szerint a mezőgazdasági termékeket nehéz ellenőrizni, amikor bekerülnek a kereskedelmi hálózatba, ezért a termesztőnél kell ellenőrizni azokat. Hozzátette, valamennyi romániai termesztőt monitorozni fognak, és aki tiltott szereket használ, vagy mesterséges úton próbálja elérni a termés gyorsabb beérését, attól megvonják az állami támogatást. Ugyanakkor a Buzau megyei állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság is bejelentette, hogy az eredetileg június elsejétől tervezett piaci ellenőrzéseket két héttel korábban kezdi, mivel a mérgezett oldattal permetezett zöldségek bekerültek a kereskedelmi forgalomba.

Románia egyébként régóta nem képes kielégíteni hazai zöldséggel a belföldi keresletet, ezért import, elsősorban Törökországból származó áru árasztja el a piacát, amely esetében ugyancsak felmerültek már élelmiszerbiztonsági problémák a túlvegyszerezés miatt. A bukaresti statisztikai intézet adatai alapján az ország 2021-ben a rekordot jelentő 1,3 milliárd euró értékben importált zöldséget és gyümölcsöt, ebből 555 millió eurót tett ki a zöldségbehozatal.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?