Sokkoló átverés a romániai piacokon: így trükköztek a zöldségekkel az árusok

Sokkoló átverés a romániai piacokon: így trükköztek a zöldségekkel az árusok

agrarszektor.hu
Rendőrségi nyomozás indult Romániában, miután kiderült, hogy több termelő is túlvegyszerezett zöldséggel veri át a fogyasztókat. Ez azt jelenti, hogy egyesek tiltott mérgező anyagokat használtak a zöldségek gyorsabb érése érdekében. Románia egyébként régóta nem képes kielégíteni hazai zöldséggel a belföldi keresletet, ezért import, elsősorban Törökországból származó áru árasztja el a piacát, amely esetében ugyancsak felmerültek már élelmiszerbiztonsági problémák a túlvegyszerezés miatt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kelet-romániai Buzau megyei rendőr-főkapitányság több házkutatást is tartott Buzau, valamint a Bukarestet is magában foglaló Ilfov megyében, amelyek során kiderült, hogy egy férfi több száz tartályban szállított Törökországból származó vegyi anyagot, amelynek nagyobb a koncentrációja az Európai Unióban megengedettnél - írja a VG. A nyomozás kiderítette, hogy több, Glodeanu Sarat településen zöldséget termesztő gazda fokozatosan emelte a zöldség permetezésére szolgáló oldat koncentrációját, hogy a zöldségek minél gyorsabban érjenek be, és így akkor tudják értékesíteni azokat, amikor még magas az áruk. Miután a paradicsom, paprika és a melegházakban érlelt többi zöldség beérett, hipermarketekkel szerződésben álló nagybani kereskedőknek adták el az árut. A nyomozó hatóságok szerint megtörtént, hogy ezek a zöldségek a hipermarketek BI- részlegére kerültek.

A napvilágra került csalás nyomán a román mezőgazdasági miniszter hétfőn bejelentette: nem kapnak többé állami támogatást azok a zöldségtermesztők, akik a megengedettnél nagyobb koncentrációjú mérgező anyaggal permetezik a zöldségeiket. Petre Daea szerint a mezőgazdasági termékeket nehéz ellenőrizni, amikor bekerülnek a kereskedelmi hálózatba, ezért a termesztőnél kell ellenőrizni azokat. Hozzátette, valamennyi romániai termesztőt monitorozni fognak, és aki tiltott szereket használ, vagy mesterséges úton próbálja elérni a termés gyorsabb beérését, attól megvonják az állami támogatást. Ugyanakkor a Buzau megyei állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság is bejelentette, hogy az eredetileg június elsejétől tervezett piaci ellenőrzéseket két héttel korábban kezdi, mivel a mérgezett oldattal permetezett zöldségek bekerültek a kereskedelmi forgalomba.

Románia egyébként régóta nem képes kielégíteni hazai zöldséggel a belföldi keresletet, ezért import, elsősorban Törökországból származó áru árasztja el a piacát, amely esetében ugyancsak felmerültek már élelmiszerbiztonsági problémák a túlvegyszerezés miatt. A bukaresti statisztikai intézet adatai alapján az ország 2021-ben a rekordot jelentő 1,3 milliárd euró értékben importált zöldséget és gyümölcsöt, ebből 555 millió eurót tett ki a zöldségbehozatal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?