Sokkoló átverés a romániai piacokon: így trükköztek a zöldségekkel az árusok

Sokkoló átverés a romániai piacokon: így trükköztek a zöldségekkel az árusok

agrarszektor.hu
Rendőrségi nyomozás indult Romániában, miután kiderült, hogy több termelő is túlvegyszerezett zöldséggel veri át a fogyasztókat. Ez azt jelenti, hogy egyesek tiltott mérgező anyagokat használtak a zöldségek gyorsabb érése érdekében. Románia egyébként régóta nem képes kielégíteni hazai zöldséggel a belföldi keresletet, ezért import, elsősorban Törökországból származó áru árasztja el a piacát, amely esetében ugyancsak felmerültek már élelmiszerbiztonsági problémák a túlvegyszerezés miatt.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A kelet-romániai Buzau megyei rendőr-főkapitányság több házkutatást is tartott Buzau, valamint a Bukarestet is magában foglaló Ilfov megyében, amelyek során kiderült, hogy egy férfi több száz tartályban szállított Törökországból származó vegyi anyagot, amelynek nagyobb a koncentrációja az Európai Unióban megengedettnél - írja a VG. A nyomozás kiderítette, hogy több, Glodeanu Sarat településen zöldséget termesztő gazda fokozatosan emelte a zöldség permetezésére szolgáló oldat koncentrációját, hogy a zöldségek minél gyorsabban érjenek be, és így akkor tudják értékesíteni azokat, amikor még magas az áruk. Miután a paradicsom, paprika és a melegházakban érlelt többi zöldség beérett, hipermarketekkel szerződésben álló nagybani kereskedőknek adták el az árut. A nyomozó hatóságok szerint megtörtént, hogy ezek a zöldségek a hipermarketek BI- részlegére kerültek.

A napvilágra került csalás nyomán a román mezőgazdasági miniszter hétfőn bejelentette: nem kapnak többé állami támogatást azok a zöldségtermesztők, akik a megengedettnél nagyobb koncentrációjú mérgező anyaggal permetezik a zöldségeiket. Petre Daea szerint a mezőgazdasági termékeket nehéz ellenőrizni, amikor bekerülnek a kereskedelmi hálózatba, ezért a termesztőnél kell ellenőrizni azokat. Hozzátette, valamennyi romániai termesztőt monitorozni fognak, és aki tiltott szereket használ, vagy mesterséges úton próbálja elérni a termés gyorsabb beérését, attól megvonják az állami támogatást. Ugyanakkor a Buzau megyei állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság is bejelentette, hogy az eredetileg június elsejétől tervezett piaci ellenőrzéseket két héttel korábban kezdi, mivel a mérgezett oldattal permetezett zöldségek bekerültek a kereskedelmi forgalomba.

Románia egyébként régóta nem képes kielégíteni hazai zöldséggel a belföldi keresletet, ezért import, elsősorban Törökországból származó áru árasztja el a piacát, amely esetében ugyancsak felmerültek már élelmiszerbiztonsági problémák a túlvegyszerezés miatt. A bukaresti statisztikai intézet adatai alapján az ország 2021-ben a rekordot jelentő 1,3 milliárd euró értékben importált zöldséget és gyümölcsöt, ebből 555 millió eurót tett ki a zöldségbehozatal.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?