Ömlik az import méz az országba: kilátástalan helyzetben a magyar termelők

Ömlik az import méz az országba: kilátástalan helyzetben a magyar termelők

agrarszektor.hu
A magyar méhészek egyre rosszabb helyzetben vannak, amin nem is feltétlenül a támogatásokkal tudnának segíteni. Sokkal fontosabb lenne, hogy az állam megfékezze a főként külföldi mézhamisítást.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Az Agrárminisztérium 2,8 milliárd forintos forráskerettel meghirdette a méhészek munkáját segítő idei támogatási konstrukcióit. A támogatások a méhészkedéshez szükséges új eszközök beszerzéséhez, a méhbetegségek és kártevők elleni védekezéshez, az ágazati tudás átadáshoz, valamint a mézmarketing területén jelentenek segítséget. A most meghirdetett méztámogatásokkal kapcsolatban Somogyi Gyula, a Nagykanizsa és Környéke Méhész Egyesület elnöke azt mondta, hogy egyre kevesebb pénzük van a méhészeknek, ezért ezeket a támogatásokat nem tudják majd igénybe venni - írja az Infostart.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakember úgy véli, gondot jelent, hogy azoknak az eszközöknek, amelyekre a támogatásokat kiírták, mindig a duplájára nő az ára. A hordók például a támogatások idején 5-6 ezer forint körüli darabáron mozogtak, a hordótámogatások átutalása után viszont már 13-16 ezer forintra nőtt az áruk. Ezért, mint fogalmazott, méhészeknek a mostani támogatások helyett inkább arra lenne szükségük, hogy a mézüket jó áron el tudják adni. Ráadásul nagyon kevés méz termett az idén hazánkban, és jelenleg is kilátástalan helyzetben vannak a termelők. Az akácnézet tekintve összességében elmondható, hogy a mostani is csak egy, a közepesnél is gyengébb akácos év lett - ugyanez mondható el a repcéről is, de a facéliaméz sem lett elég. Ha pedig ilyen marad az időjárás, akkor hársméz se lesz.

EZ IS ÉRDEKELHET

Somogyi Gyula szerint egész Európában nagyon rossz helyzetben vannak a méhészek, és, amíg az Európai Unió nem tesz rendet a mézhamisítások ügyében, addig ez nem fog megváltozni: 

Ami jelenleg komoly problémát jelent Magyarországon, az a nagy mennyiségű, vámmentes, Ukrajnán keresztül beáramló vegyes méz mellett a kínai rizsszirupból előállított akácméz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?